După a treia tăiere de panglică din ultimii doi ani şi jumătate, componenta românească a sistemului NATO-SUA de apărare antirachetă de la Deveselu a devenit în sfârşit cu totul operaţională şi funcţională, primind oficial şi certificarea tehnică, adică testarea în condiţii reale, în cadrul unui exerciţiu NATO de luna trecută. Inaugurarea sistemului de apărare de la Deveselu este marcată de retorica agresivă a Rusiei, care consideră că baza românescă reprezintă o ameninţare pentru ea şi ameninţă cu măsuri de răspuns, cum ar fi producerea de noi rachete balistice intercontinentale. Cu toate acestea, oficialii români, americani şi ai NATO au argumentat în repetate rânduri că acest sistem nu are nicio legătură cu Rusia şi că este tehnic şi geostrategic incapabil să contracareze rachetele Rusiei.

„Shields up, weapons online” (scuturile sus, armele conectate) s-ar fi strigat astăzi la Deveselu, dacă sistemul de apărare antirachetă dezvoltat de SUA în parteneriat cu NATO ar fi făcut parte din jocul de strategie Starcraft. După a treia tăiere de panglică din ultimii doi ani şi jumătate – una în octombrie 2013, când s-a demarat oficial construcţia sistemului, în interiorul vechii baze sovietico-oltene de lângă Caracal, apoi a doua în decembrie 2015, când sistemul a fost declarat operaţional – componenta românească a sistemului de apărare antirachetă NATO-SUA a primit şi certificarea tehnică operaţională.

Pe româneşte, de data aceasta chiar e gata. În luna aprilie, în cadrul exerciţiului NATO „Steadfast Alliance”, sistemul a fost testat în condiţii reale, pornind de la decizia politică până la măsurile tactice de la sol, şi a primit certificarea tehnică, ultimul pas înainte de intrarea completă în funcţiune.Integral pe GândulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.