Inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu este marcată de retorica agresivă a Rusiei, care consideră că baza românescă reprezintă o ameninţare pentru ea şi ameninţă cu măsuri de răspuns, cum ar fi producerea de noi rachete balistice intercontinentale. Cu toate acestea, oficialii români, americani şi ai NATO au argumentat în repetate rânduri că acest sistem nu are nicio legătură cu Rusia şi că este tehnic şi geostrategic incapabil să contracareze rachetele Rusiei.

Statele Unite, NATO şi România au inaugurat, joi, sistemul antibalistic de la Deveselu, definit drept contribuţia comună a României şi a Statelor Unite la apărarea antirachetă a Europei, anunţă GÂNDUL. Instalaţiile de la Deveselu erau deja active, dar ceremonia de joi a marcat o nouă etapă - certificarea lor operaţională. Panglica inaugurală a sistemului de la Deveselu a fost tăiată joi de opt reprezentanţi oficiali, printre aceştia aflându-se premierul Dacian Cioloş, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul adjunct american al Apărării, Robert Work şi ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc.

Pentru instalaţiile de la Deveselu, inaugurate joi, România a pus la dispoziţie locaţia – o fostă unitate a Armatei Române, iar partea americană a investit 800 de milioane de dolari. Oficiali americani au dezvăluit că locaţia de la Deveselu a fost aleasă din circa 25 de amplasamente luate în calcul, din cauza facilităţilor deja existente şi a capacităţilor de suport prezente în regiune. Denumit oficial „U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania“ , acesta a devenit activ şi integrat în sistemul de apărare al NATO împotriva rachetelor balistice. Sistemul, al cărui scop e apărarea împotriva pericolelor din afara Europei, cuprinde 44 de rachete interceptoare model SM-3, cu toate că, afirmă ADEVĂRUL, în planul iniţial se vorbea de 72 de rachete.

Toţi oficialii prezenţi la Deveselu au reiterat ideea că sistemul antibalistic al NATO nu e îndreptat contra Rusiei şi nu poate lovi rachete ruseşti, ci doar rachete balistice lansate din afara spaţiului euro-atlantic, mai ales din Iran. Însă, cei de la Kremlin nu sunt de aceeaşi părere. „Am spus de când a început această poveste că experţii noştri sunt convinşi că dezvoltarea sistemului antirachete balistice ridică o anumită ameninţare la adresa Federaţiei Ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Mai mult, acesta a punctat faptul că Rusia va lua măsuri pentru a asigura „necesarul de securitate“ al ţării.

România contează în Flancul Estic al NATO, iar Moscova a confirmat acest lucru. A făcut-o oficial, printr-un comunicat al Ministerului de Externe, citat de COTIDIANUL: „Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei“, a transmis miercuri Ministerul rus de Externe. „Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greşită, existând riscul afectării echilibrului strategic“, a subliniat diplomaţia rusă, care susţine că „în plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare“. Reacţia Rusiei confirmă deschiderea unei noi curse a înarmării în Europa.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat joi la Bucureşti, a amintit că Rusia a schimbat graniţe prin forţă şi continuă să-şi intimideze vecinii. El s-a referit la anexarea ilegală a Crimeei şi la destabilizarea din estul Ucrainei. Cu toate acestea, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, oficialul NATO a dat din nou asigurări că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi că ar fi, de altfel,  imposibil din punct de vedere tehnic să ameninţe Federaţia Rusă.  „Vom continua dialogul cu partea rusă”, a spus Jens Stoltenberg.

Dar mai mulţi reprezentanţi de vârf ai Statelor Unite şi ai NATO, aflaţi în România, au făcurt afirmaţii foarte interesante despre atenţia pe care SUA o acordă, în acest moment, acţiunilor militare ale Rusiei, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Întrebat fiind dacă sistemul antibalistic al NATO, şi în particular elementele lui de la Deveselu pot spiona Rusia, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, Frank Rose, a răspuns evaziv: „Noi avem un ansamblu de senzori în întreaga lume, care ne oferă o imagine globală".

Preşedinţia Statelor Unite a dat asigurări că sistemul american de apărare antirachetă din România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF). Însă preşedintele rus, Vladimir Putin, nu s-a lăsat convins de argumentele NATO. Putin a avertizat că Rusia va consolida capacităţile nucleare strategice ca reacţie la sistemele antirachetă instalate de Statele Unite în Europa de Est, precizând că armata rusă a dezvoltat armament care poate distruge orice instalaţie antibalistică, anunţă ZIUA VECHE.

„Rusia va lua măsuri de retorsiune în sensul consolidării capacităţilor forţelor nucleare. De asemenea, vom dezvolta propriile sisteme antirachetă. Am spus de la început că vom dezvolta sisteme de atac pentru distrugerea oricăror instalaţii antibalistice”, a declara Vladimir Putin. Potrivit liderului rus, pretextele conform cărora sistemele antirachetă din Europa de Est ar viza ameninţările balistice din partea Iranului şi Coreei de Nord ascund adevăratele intenţii ale Statelor Unite, de a dobândi superioritate militară.

Fără îndoială că un sistem antirachetă amplasat la câteva sute de kilometri de graniţa Rusiei, graniţă care începând cu 2014 se află în Crimeea, reprezintă un spin în coasta Rusiei, afirmă GÂNDUL. Nu pentru că ar fi o provocare reală pentru forţele sale armate, ci mai degrabă simbolic şi ca măsură de descurajare. Este vorba despre o prezenţă militară mică, dar care dacă ar fi agresată în vreun fel, ar declanşa un răspuns masiv din partea NATO.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să ne spuneţi dacă „Sunteţi de acord cu prezenţa scutului antirachetă NATO pe teritoriul României“? „Da, atâta timp cât are doar un scop defensiv şi apără şi România“ sau „Nu, pentru că crează tensiuni inutile între România şi Rusia“?Comentarii

Mama Omida: AŞA E - ăştia are dreptate - şi la ghioc se vede treaba asta! Sunt însă uşor frustrată că nici numele meu, nici cel al ilustrei mele colege Baba Wanga nu sunt menţionate în acest (căcat de) "articol" (cu bogat conţinut subliminal, n.m.)... Cu respect, MO

23 martie 2018 22:26

@E clar ca.... Esti idiot amice ?

16 mai 2016 7:59

E clar ca vaca faptul că americanii n-au vrut să-l invite pe Ponta, Că Ponta e tare în gură, nu mă miră, acest organ fiind singurul pe care l-a avut și îl are erect fostul premier. Dar mă miră că nu știe că ambasada SUA a scris invitațiile la ceremonia de la Deveselu, nu Cioloș. Și, dacă nici americanii nu-și mai amintesc cât rău a făcut pramatia asta mică în vara lui 2012, când el și colegii de golăneală din USL mai aveau puțin și dădeau foc la țară, atunci cine să-și amintească? Iar în privința ”ipocriziei” de care-l acuză Ponta pe Cioloș, Victoraș-pătimaș ar trebui mai bine să se uite în oglindă. Ar vedea un ins nesimțit, cu urechi de măgar, care n-a avut nicio greață să inaugureze doar el singur autostrăzile începute sub mandatul lui Boc, chiar dacă acestea nu erau terminate și s-au transformat, între timp, în canale navigabile, de bine ce-au lucrat doreii lui Ponta la ele. A.C.

15 mai 2016 20:02

internaucu` Nu conteaza ! Ca intram in conflict cu Mama Rusia ! Noi avem scut si pe scut un....Zgonea, coleg cu Misu Caftangiu & Zoro !!!

15 mai 2016 18:23

cetatean european Si uite asa se reincalzeste Razboiul Rece! Si noi, ca de obicei, bagam capul in poza si ne legam la cap cand nu ne doare!

13 mai 2016 12:13

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.