Ţara arde şi baba se piaptănă. Cu trei luni înainte de încheierea sesiunii parlamentare şi în pre-campanie electorală, liberalii declară război celui de-al doilea om în stat. Conducerea PNL a decis că a sosit vremea schimbării „toxicului“ Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului. Cu Vasile Blaga, desigur, dacă se poate.

PNL a strâns semnăturile pentru demararea procedurii de schimbare a lui Călin Popescu-Tăriceanu din fruntea Senatului, a anunţat marţi copreşedintele partidului Alina Gorghiu. „Este un demers de bun simţ pe care PNL îl demarează încă de această săptămână. Trebuie strâns un anumit număr de semnături”, a declarat copreşedintele PNL, afirmând, potrivit ANTENA3, că Tăriceanu „nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care ar trebui să le îndeplinească un preşedinte al Senatului“ şi l-a catalogat drept „o persoană toxică“.

Concomitent cu demersul derulat la lumina zilei, liberalii negociază de zor cu UNPR şi UDMR nu numai formarea majorităţii politice necesare debarcării lui Tăriceanu, ci şi susţinerea pentru preluarea preşedinţiei Senatului de către liberalul Vasile Blaga, afirmă NAŢIONAL. Din câte a dat de înţeles co-preşedintele PNL, o astfel de idee ar avea deja adepţi în rândul UNPR, formaţiune condusă, de doar câteva zile, de Valeriu Steriu. „Cei care au expus în spaţiul public dorinţa de a se alia la acest demers au fost cei de la UNPR“. 

Gorghiu a mai spus că discuţiile cu UNPR la nivel de lideri de grup, în Senat, „sunt foarte bune la acest moment“, deşi nu se pune problema unor negocieri politice mai ample, câtă vreme UNPR nu face o „declaraţie de independenţă“ faţă de PSD. Sâmbătă, aminteşte GÂNDUL, noul preşedinte al UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că în Senat s-a format o masă critică, care ar putea duce la schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte, însă preciza că acest demers ar putea fi iniţiat de PSD sau de UNPR.

Ar mai fi o variantă: Tăriceanu să se întoarcă în PNL. Propunerea, anunţă ADEVĂRUL, a fost făcută oficial de candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, care i-a transmis acestuia să treacă peste „această rătăcire“ de a se alia cu PSD şi să revină printre liberali. „Această rătăcire sper să ia sfârşit mai devreme sau mai târziu, iar eu cred că locul oricărui liberal este în PNL (...) În momentul în care, poate, se va încheia această legislatură şi toate frământările şi disputele şi interesele care au dictat gesturile politice ale domnului Tăriceanu, poate domnul Tăriceanu îşi va aduce aminte că a fost membru al PNL 25 de ani şi că această rătăcire trebuie să se încheie'', a afirmat Ludovic Orban.

Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Majoritatea în Senat este reprezentată la momentul actual de 82 de voturi, PNL având doar 56 dintre ele. Situaţie în care, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, liberalii speră să achiziţioneze restul de 28 de voturi minimum necesare de la UNPR (posesoarea a 21 de senatori) şi UDMR (8 senatori). Iar pentru un plus de siguranţă, peneliştii vor negocia şi cu cei opt senatori independenţi.

Preşedinte PSRO, Mircea Geoană, a anunţat că senatorii partidului său vor fi alături de PNL şi UNPR în demersul de demitere a lui Călin Popescu-Tăriceanu de la conducerea Senatului, precizând că acesta nu trebuia pus de la început în această funcţie. Întrebat dacă va vota pentru demiterea lui Călin Popescu-Tăriceanu de la conducerea Senatului, Mircea Geoană a declarat: „Da, fără îndoială“. Totodată, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, întrebat dacă ar dori să fie din nou în funcţia de preşedinte al Senatului, Mircea Geoană a răspuns: „Nu, e pentru altă tură de lideri“.

Problema pentru PNL şi PSRO este că UNPR nu pare deloc decisă să susţină demersul. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, citat de COTIDIANUL, a fost cel care UNPR nu va susţine acest acord. „PSD nu susţine demersul PNL. Pentru că este un demers fără fundament. Nici măcar politic, nici parlamentar. Eu cred că nu sunt şanse să fie schimbat Tăriceanu de la şefia Senatului, eu am avut o discuţie cu domnul Steriu, preşedinte al UNPR, care nu mi-a confirmat că UNPR va susţine acest demers. Mie mi-a spus că nu a confirmat. Şi eu cred că UNPR nu va susţine acest demers“ a explicat liderul PSD, aliat UNPR.

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, pentru EVENIMENTUL ZILEI, că formaţiunea pe care o conduce nu susţine acest demers. În această situaţie, singura variantă de lucru ar fi ca PSD să nu se implice în debarcarea lui Tăriceanu, dar să vină cu un candidat dacă cineva trădează şi operaţiunea reuşeşte, şi să negocieze cu UNPR sprijin pentru candidatul PSD. Pentru că, în caz contrar, potrivit surselor, dacă demersul PNL va avea succes, atunci Vasile Blaga, co-preşedintele PNL, va fi cel care va lua locul lui Tăriceanu. Blaga a mai fost preşedinte al Senatului în 2012, când a fost dat jos de USL.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invită să ne spuneţi dacă „Credeţi că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu trebuie schimbat din funcţie“:  „Nu, pentru că demersul PNL nu are susţinerea parlamentară necesară“ sau „Da, pentru că Tăriceanu a fost numit în funcţie de o majoritate care practic nu mai există“?


Comentarii

unchiu` SAM Stati bre ...cuminti ! Ca nu se intampla absolut nimic ! Din contra.....Tariceanu - adevaratu` liberal a depus el motiune.....! Idioti !!!

30 martie 2016 17:41

va Stiam dorinta PDL-eprelor mascate in PNL ca vor scaunul lui Tariceanu, pt Bleaga, dar sa vezi la Ziare .Ro aceasta stire cusuta cu ata alba cu tot felul de presupuneri si calcule, nu ma asteptam. Sper sa am eu dreptate si sa nu ajunga Bleaga in aceasta functie in veci, iar PNL-ul sa constientizeze ca prin ascunderea sub pulpana lor a PDL-eprelor a fost ogreseala care-i vor costa citiva ani de acum in colo. Momentan pina nu intra in "actiune" postacii PDL-eprosi se pare ca am dreptate, dupa sondajul afisat.

30 martie 2016 17:01

EU @30martie2016 10:34.Limbaj suburban.Asa arata o parere "DEMOCRATICA"

30 martie 2016 12:54

Tariceanu imputitul acest imputit de Tariceanu trebuie sa plece din politica este cu adevarat toxic impreuna cu partidul lui si cu imputiti de penaliPSD---uuuuuuuuuuuuuuuuu gunoiule afara din politica.

30 martie 2016 10:34

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.