Unei tinere de 17 ani din Covasna i-a fost refuzată asistenţa medicală la Spitalul de Copii din Cluj pentru că nu cunoştea limba română, se arată într-un comunicat PPMT. Culisele unui caz în care este implicat un doctor trimis în judecată pentru luare de mită şi un partid dornic de capital electoral.


Un medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Copii din Cluj-Napoca ar fi refuzat să acorde asistenţă medicală unei tinere din judeţul Covasna din cauză că nu vorbeşte limba română. Asta rezultă din comuicatul de presă de presă trimis, zilele trecute, de Fancsali Ernő, preşedintele Partidul Popular Maghiar (PPM) din Transilvania, organizaţia municipala Cluj: „Protestăm împotriva comportamentului discriminatoriu al doctorului clujean Ioan Dobrescu, care a jignit drepturile lingvistice şi demnitatea umană a fetei de 17 ani din Tălişoara, judeţul Covasna. Fata a fost umilită şi i-a fost refuzată îngrijirea medicală, din cauza lipsei cunoaşterii limbii române.” În acelaşi comunicat, PPMT cere conducerii spitalului şi Colegiul Medicilor din România să deschidă o anchetă disciplinară în cazul doctorului Dobrescu, şi să condamne faptele acestuia. De asemenea, se face apel la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Demersul a fost continuat pe siteul petitieonline.com. Petiţia a fost semnată de circa 1.000 de persoane. Doctorul ortoped Ioan Dobrescu a fost trimis în judecată în 2010 şi în 2012 în dosare privind luarea de mită. La primul proces, medicul a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că a condiţionat operarea unui copil de oferirea sumei de 100 de lire sterline. În 2012, medicul chirurg a fost prins în momentul primirii unei sume de bani (300 de lei), solicitată de acesta aparţinătorilor unui pacient, în urma realizării unei intervenţii chirurgicale. Dosarul este încă pe rolul instanţelor.

Integral pe AdevărulComentarii

transylvaniawolf Felicitari domnului doctor Ioan Dobrescu,in sfarsit un roman care are "coaie" si arata ca intr-o tara in care limba oficiala e romana,trebuie ca cetatenii sa o si practice.Si eu nu cred ca cetateana nu putea sa vorbeasca romaneste,mai degraba nu a vrut.Poate a crezut ca Clujul e deja in Ungaria

22 februarie 2016 18:57

Pute Un medic trebuie sa discute cu pacioentul lui iar daca acesta nu stie deloc romana la 17 ani cand a facut asta la scoala ,ce sa-i faca sa astepte pana vrea ea sa vorbesca romaneste .hai sa ne cacam pe noi ungureste.

22 februarie 2016 16:11

Maria De fapt, aceasta este reactia ungurilor cu privire la folosirea limbii romane oficiale in administratie, votata zilele trecute! Sunt pasii lor marunti in atingerea obiectivului de a folosi limba maghiara! Este o provocare ordinara, la fel ca natia lor!

22 februarie 2016 12:50

Maria Dar despre romanii care trec prin Covasna si Harghita si nu sunt serviti in magazine sau restaurante deoarece nu vorbesc limba maghiara, de ce nu spuneti nimic? Asta este discriminare, in propria noastra tara! Cat tupeu pot avea bozgorii astia! La 17 ani , nascuta in Romania, si sa nu stie limba tarii in care traieste! Si il mai acuza pe medic!

22 februarie 2016 12:46

@ ion Băi ion alias nae, tu ești de părere că medicul a procedat corect? Articolul integral precizează întradevăr că fata respectivă a beneficiat de tratament medical, dar trebuie să recunoaștem că medicul ăla e un bădăran, dacă a făcut uz de nervi și s-a comportat discrominatoriu față de fată și familia ei și însoțitorul ei, la momentul când au intervenit problemele referitoare la limba maghiară și înțelegerea limbii române. Că refuzarea internării fetei pentru încă o zi numai pentru ca ea să dea declarație polițistului referitor la accidentul suferit de ea, e justificabilă pentru medici care au decis că internarea fetei nu era necesară, deci cei care au făcut plângerea din acest punct de vedere nu au dreptate, deoarece fata a beneficiat de tratament medical, dar au dreptate când spun de discriminare și fac referire la atitudinea medicului bădăran. Ancheta o să ajungă la un rezultat, să sperăm cel drept.

22 februarie 2016 2:23

ion Medicul a trata-o corespunzator ,sa nu mintim ,numai ca nu i-a convenit familiei ca medicul nu stie sa vorbeasca ungureste si s-a simtit jignita unguroaica de 17 ani si familia ei . Asta se intampla in Romania 2016!!!!

22 februarie 2016 1:47

Să nu exagerăm, totuși! Medicul e de condamnat, pentru că a discriminat groaznic, apoi pentru că același medic e obligat prin jurământul lui Hipocrate pe care-l depune pentru a practica profesia de medic să acorde asistența medicală oricărui pacient. Mda, limba oficială a statului român e limba română, dar nu e nevoie de excese de zel sau exagerări ce duc la extremisme. Sunt sigur că printre cadrele medicale de la locul unde profesa doctorul respectiv, era și cineva care ori cunoștea limba maghiară, ori era de etnie maghiară și putea ajuta ca interpret la rezolvarea amiabilă a cazului. Canada de exemplu, oferă cetățenilor și rezidenților ei un ajutor suplimentar prin oferirea serviciilor unui interpret ce cunoaște limba maternă a țării de origine a cetățeanului sau rezidentului canadian, atunci când acesta trebuie să discute cu oficialii, așa cum oferă și servicii pentru surdo-muți în aceleași cazuri. Iar în Canada limbile oficiale sunt engleza și franceza, pentru că e o țară bilingvă. Deci se poate, e nevoie numai de răbdare și mult bun simț.

22 februarie 2016 0:06

va Dupa cite stiu limba oficiala in Romania este romana, pe care trebuie sa o stie fiecare cetatean al acestei tari. Ba mi se pare ca si cetatenilor straini care solicita cetatenia Romana li se cere sa cunoasca limba Romana. Cred ca doctorul nu trebuie sa cunoasca limba maghiara. Ba mai mult ”teoretic” si maghiarii din localitatile majoritar maghiare trebuie sa invete limba Romana, macar ca o limba ”straina”. Si asta este o aberatie, ca un cetatean al acestei tari sa traiasca sa moara in aceasta tara si sa nu-i cunoasca limba. Problemele medicului in ce priveste shpaga este alta speta care se intilneste la multi medici.

21 februarie 2016 23:43

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.