Peste 180 de cărţi scrise în regimul penitenciar, aflate în colecţiile Bibliotecii Naţionale a României, pot fi vazute în cadrul expoziţiei "Cărţi cu răspundere limitată" - lucrări publicate în detenţie în perioada 2010 - 2015, care se va deschide joi, la ora 12,00, la sediul instituţiei, informeaza Agerpres.

Potrivit site-ului Bibliotecii Naţionale, "peste 180 de autori, peste 70 de edituri (din Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Constanţa, Deva, Galaţi, Iaşi, Petroşani, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Timişoara, Târgovişte, Târgu Jiu), peste 400 de cărţi" vor fi expuse publicului.

"Nu este rolul Bibliotecii Naţionale să delibereze asupra calităţii ştiinţifice a acestor cărţi sau, şi mai puţin, asupra justeţei păstrării, pe mai departe, în legea privitoare la executarea pedepsei, a unor articole care fac referire la beneficii de reducere a pedepsei în cazul unor servicii în folosul societăţii (prestarea unor zile de muncă, instruire şcolară, formare profesională, elaborare de lucrări ştiinţifice). Biblioteca Naţională oferă, în schimb, cadrul de referinţă necesar pentru o dezbatere pe această temă, o 'fotografie-martor', din punct de vedere documentar. Fie că Legea nr. 254/2013 va produce în continuare efecte (în sensul editării, pe mai departe, a unor lucrări de acest tip), fie că nu (prin modificarea conţinutului său), cărţile publicate în ultimii ani în regim de detenţie, ca efect al acesteia, constituie o colecţie în sine, cu specificităţile sale, cu bagajul său informaţional care face vorbire despre contextul social, politic şi cultural care le-a făcut posibile, despre practicile de generare şi editare a lucrărilor ştiinţifice existente în România la ora actuală, despre maturitatea, coerenţa, corectitudinea şi eficienţa sistemelor de validare, la nivel de instituţii academice şi editoare", precizează sursa citată.

Expoziţia, la care intrarea este liberă, va putea fi vizitată în perioada 4 februarie - 31 martie, în fiecare luni, miercuri şi vineri, între orele 08.00-18.00, şi marţea şi joia, între orele 08.00-20.00.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.