Primarul comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, acuzat de constituire de grup infracţional şi luare de mită, cu un prejudiciu de 114 milioane de euro, a demisionat, informează Mediafax.

Demisia va deveni efectivă după un ordin al prefectului de Sibiu. Daniel Maricuța a transmis consilierilor locali din comuna Șelimbăr demisia sa din funcție, în cadrul ședinței Consiliului Local de luni după-amiază.

Decizia primarului trebuie să ajungă însă la Prefectura Sibiu pentru ca demisia să devină efectivă, ceea ce nu s-a întâmplat încă.

"Până marți, la ora 16.00, demisia nu a ajuns la Prefectura Sibiu, așteptăm să ajungă. Secretarul comunei trebuie să întocmească un proces-verbal, să anexeze demisia și să le trimită la Prefectură. Prefectul va lua act de această demisie și va emite un ordin de încetare de drept a mandatului de primar", a declarat Claudia Stanciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Potrivit acesteia, Daniel Maricuța era oricum suspendat din funcție din 27 noiembrie, prin ordin al prefectului. Suspendarea a venit după ce la Prefectura Sibiu a ajuns motivarea sentinței de menținere a arestului la domiciliu emisă de Curtea de Apel Alba Iulia.

Daniel Maricuța a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat de constituire de grup infracţional şi luare de mită, cu un prejudiciu estimat la peste 114 milioane de euro.

Procurorii DNA Alba au făcut, în 14 octombrie, percheziţii în 61 de locuri din judeţele Sibiu, Braşov, Ilfov şi Neamţ, inclusiv la Oficiul de Cadastru Sibiu, la Primăria Şelimbăr şi la locuinţa primarului, într-un dosar vizând fapte de corupţie din perioada 2005-2015, în legătură cu retrocedarea unor terenuri. În judeţul Sibiu, percheziţiile DNA au vizat Primăria Şelimbăr, Oficiul Judeţean de Cadastru, dar şi locuinţa primarului din comuna Şelimbăr, Daniel Maricuţa.

Totodată, au fost verificate sediile mai multor societăţi comerciale din judeţ conduse, potrivit anchetatorilor, de primarul Daniel Maricuţa, prin interpuşi.

Primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuța, a fost reținut, în 25 noiembrie, de DNA, fiind acuzat de constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi spălare de bani, după ce ar fi constituit o grupare ce avea ca scop dobândirea de terenuri prin falsificarea de procese-verbale și vânzarea acestora peste preţul pieţei. Tot atunci, a fost reținută și secretara Primăriei, Elena Scumpu, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată, și luare de mită.

O zi mai târziu, Tribunalul Alba i-a plasat în arest la domiciliu pe primarul şi secretara din Şelimbăr, iar alte 17 persoane, din care șase reținute inițial, au fost puse sub control judiciar. Decizia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia, care a menținut măsura printr-o decizie definitivă, în 2 decembrie.

Tot atunci, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a lui Marius Bogdan Lupu, pus inițial sub control judiciar în acest dosar pentru constituire a unui grup infracțional, spălare de bani și complicitate la luare de mită.

Procurorii DNA arătau că, începând cu anul 2000, Daniel Maricuţa, ca primar al comunei Şelimbăr, a constituit împreună cu Elena Scumpu şi alte două persoane o grupare infracţională cu scopul dobândirea unor terenuri din localitate, cu valoare de piaţă mare, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.

Primarul era preşedinte şi restul membrilor grupării constituiau comisia comunală înfiinţată pentru stabilirea dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, în scopul atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate.

"Având în vedere funcţiile pe care le aveau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi astfel să soluţioneze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive (făcute prin înșelăciune - n.r.), acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional", preciza DNA.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.