Copreședinții formațiunii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, au declarat că parlamentarii ALDE nu vor vota pentru învestirea Cabinetului Cioloș și a arătat că secretarii de stat ai formaţiunii îşi vor da demisia, relatează Mediafax.

Decizia de a vota împotriva învestirii Cabinetului Cioloş a fost luată cu unainimitate, potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu. Tăriceanu a arătat că prin învestitura Guvernului Cioloș se va instala "un nou regim în România, nedemocratic, neconstituţional, bazat pe o formulă care este făcută în aşa fel încât să excludă actorii instituţionali şi constituţionali – partidele politice – de la decizia actului de guvernare".

"Nu pot să mă abţin să nu remarc că asistăm la o majoritate susi generis alcătuită din PNL, PSD şi UNPR de susţinere a acestei formule. (...)Credem că democraţia şi statul de drept nu sunt negociabile şi ele nu trebuie să fie obiectul unor aranjamente de culise favorabile unora sau altora, respingem acest gen de a face politică şi ne asumăm tot ce decurge din calitatea de partid de opoziţie, începând de mâine", a mai declarat Tăriceanu.

Întrebat dacă i-a transmis această decizie şi premierului desemnat Dacian Cioloş, în cadrul discuţiilor pe care le-a avut cu acesta luni, Tăriceanu a precizat că i-a spus foarte clar care sunt "preocupările sale".

"Să nu credeţi că discuţia noastră a fost una diplomatică, în termeni vagi, plini de echivoc, din contră, i-am spus foarte clar şi premierului care sunt preocupările noastre şi care sunt îngrijorările noastre plecând de la premisa poate discutabilă, nu ştim cât de mult premierul desemnat este racordat la realităţile româneşti, i-am vorbit despre aceste lucruri, ştie care este părerea noastră", a declarat Tăriceanu.

El a adăugat că i-am transmis inclusiv preşedintelui Iohannis că ALDE are o cu totul diferită viziune privind soluţionarea crizei generate de demisia Guvernului Ponta.

Plenul celor două Camere ale Parlamentului a fost convocat pentru marţi, ora 10.00, pentru votul de încredere pentru Guvernul Cioloş.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.

În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minorităţilor naţionale - 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.

Integral pe România LiberăComentarii

mircea cum poate parlamentarii sa dea aviz favorabil unui guvern care nu a prezentat un program de guvernare???chiar PM desemnat a spus cu subiect si predicat ca va prezenta un program dupa investitura,ba pa deasupra a spus ca v-a unifica alegerile,tare PM asta e mai tare ca ala care vrea,vrea,vrea si tot mai vrea vacante lungi si dese,acu o sa-si cumpere flotila aero,o sa-si faca aerogara in fundul gradinii,si nu o sa retrocedeze casele dobandite fraudulos,tare !!!

16 noiembrie 2015 18:55

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.