Bucureşti, Braşov, Ploieşti, Iaşi. Zeci de mii de români au ieşit luni seară în stradă personalizând responsabilitatea pentru tragedia din Club Colectiv. Au cerut demisia premierului Victor Ponta, vicepremierului Gabriel Oprea şi primarului Cristian Popescu Piedone. Ieri s-au ascuns dar mâine le-o vor cere sute de mii. Unde se vor ascunde? Se întreabă GÂNDUL.

Ceea ce a pornit ca un protest organizat pe internet s-a transformat foarte rapid, în câteva ore adunându-se de la câteva sute de protestatari, la câteva mii şi apoi zeci de mii. Numai în Bucureşti, 25.000 de oameni, un număr record în ultimii ani, au mărşăluit mai bine de cinci ore prin centrul Capitalei cerându-le lui Victor Ponta şi locotenenţilor săi, în frunte cu Gabriel Oprea, demisia. Jandarmeria a anunţat că numărul protestarilor din centrul Bucureştiului a fost de 25.000, dar, remarcă CLICK, alte surse indică peste 32.000.

Oamenii au ieşit în stradă şi în celelalte oraşe mari din ţară, precum Braşov, Sibiu, Arad, Cluj şi Iaşi, cerând demisii după tragedia de la Colectiv, în urma căreia 32 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 90 se luptă pentru viaţa lor pe patul de spital, în stare gravă sau critică, anunţă JURNALUL NAŢIONAL.

În timp ce mii de oameni îi cer demisia în stradă, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone promite că va face un monument dedicat victimelor de la Colectiv, remarcă ZIUA VECHE. De asemenea, premierului Victor Ponta i se cere demisia dar acesta a preferat să sacrifice un pion şi l-a demis pe şeful ANPC (Autoritatea Naţională a Proptecţiei Consumatorului), Marius Dunca. Dunca, citat de COTIDIANUL, a declarat că a aflat din presă că a fost demis şi că oficial nu a primit nicio notificare în acest sens. Marius Dunca a declarat că ANPC nu are nicio legătură cu incidentul de la clubul Colectiv.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat la protestele din ţară, anunţă EVENIMENTUL ZILEI. „Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mişcare de stradă, care vine din dorinţa oamenilor de a le fi respectată condiţia şi demnitatea. Am înţeles că se cere şi se aşteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-şi asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă“, a scris Iohannis pe pagina de Facebook.

Şi principalele agenţii de presă internaţionale au relatat despre protestele desfăşurate marţi seară la Bucureşti, notând că mii de oameni cer demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, după incendiul soldat cu 32 de morţi. ADEVĂRUL remarcă faptul că Agenţiile France Presse şi Reuters au relatat pe larg despre ce se întâmplă în Capitala României.

„E doar începutul”, au strigat zecile de mii de români, anunţând proteste de amploare în următoarele zile. „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Criminalii!”, „Piedone nu uita, a venit şi vremea ta", "Piedone asasin, Oprea asasin", străzile Bucureştiului şi Piaţa Victoriei au răsunat de vocile de revoltă ale zecilor de mii de oameni cerând să se facă dreptate.

Activi pe Facebook şi în faţa camerelor de filmat la masa Guvernului, Victor Ponta şi Gabriel Oprea s-au ascuns aseară, remarcă GÂNDUL. În spatele geamurilor luminate ale Guvernului, nicio mişcare. La fel şi la Primăria Sectorului 4 unde manifestanţii au ajuns în marş cerându-i demisia lui Piedone. Aseară au fost 25.000 în Bucureşti, dar au promis să revină în stradă mai mulţi în zilele următoare.

Protestul organizat, aseară, la fântâna de la Universitate pentru demiterea primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a strâns în prima jumătate de oră câteva sute de oameni. Ceea ce s-a întâmplat după aceea a demonstrat că e suficientă o scânteie pentru declanşarea ceva de amploare mult mai mare. ROMÂNIA LIBERĂ constată că în lipsa vreunei demisii sau asumări a vinei din partea autorităţilor, valul de furie şi indignare creşte şi se anunţă proteste de amploare în Bucureşti şi în ţară în următoarele zile.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să ne spuneţi „Cine credeţi că ar trebui să demisioneze după tragedia de la Colectiv“? „Doar primarul sectorului 4, în raza lui s-a petrecut tragedia“, „Premierul, vicepremierul şi primarul, toţi trei, in corpore“ sau „Niciunul dintre cei trei“?


Comentarii

Gabi 30. Desecretizarea tuturor contractelor civile facute cu statul roman. Contractele de achizitie din bani publici sa fie transparente si sa nu fie acceptata nicio forma de secretizare 31. \"Catedrala Neamului\" sa devina in totalitate scoala pentru copiii defavorizati, camin pt. batranii fara ajutor si spital social - administrarea si costurile sa fie in sarcina Bisericii Romane. 32. Anularea subventiilor de la buget catre cultele religioase. Voi vota cu cel care stie sa raspunda asteptarilor mele. Daca cineva considera ca ceea ce am scris mai sus, contravine Constitutiei, legislatiei (multe legi fiind facute special pentru a servi intereselor clientelei politice), normelor europene, precizez ca asta va trebui sa faca cel care imi cere votul si care astfel se obliga: sa initieze legi, sa le corecteze pe cele gresite, sa gaseasca solutii, asa incat lucrurile sa functioneze in favoarea cetateanului. https://www.facebook.com/groups/diasporarounita/

5 noiembrie 2015 8:09

Gabi 25. Executarea silita a datornicilor Bancorex, pentru recuperarea sumelor nerestituite. Trebuie reanalizata activitatea BNR si verificat de Curtea de Conturi unde este rezerva de valuta si cea de aur care au fost scoase de Isarescu din tara si care este datoria reala si gradul de indatorare al Romaniei si stabiliti responsabilii si judecati. 26. Tranzactiile in cash intre persoane fizice, sa nu fie limitate de suma. In actul de vanzare-cumparare sunt parti: notarul, vanzatorul, cumparatorul. De ce trebuie sa primeasca banca un comision? 27. Inlocuirea prin lege a denumirii de rrom, cu denumirea de tigan. 28. Deschiderea unui proces impotriva tuturor guvernantilor, a celor care se fac vinovati de distrugerea industriei. 29. Depolitizarea autoritatilor de reglementare si control (fisc, media, protectia consumatorului, etc). https://www.facebook.com/groups/diasporarounita/

5 noiembrie 2015 8:08

Gabi 17. Castrarea pedofililor si a violatorilor. 18. Pentru traficantii de droguri, inchisoare pe viata. 19. Marirea alocatiei pentru copii la cel putin 150 lei. 20. Parintii care nu-si trimit copiii la scoala, sa fie decazuti din drepturi. 21. Interzicerea exploatarii zacamintelor de orice fel, prin metode care duc la distrugerea pe termen lung a mediului inconjurator. 22. Reimpadurirea terenurilor defrisate, costurile urmand sa fie suportate sau imputate tuturor celor care le-au defrisat sau trebuiau sa apere padurile, nu sa le distruga! 23. Interzicerea vanzarii pamantului agricol romanesc catre straini. Copiii si nepotii nostri, vor trebui sa-si creasca copiii. Noi daca avem astazi pamant romanesc, avem datorita strabunilor nostri care nu l-au vandut, ci s-au jertfit sa-l pastreze. 24. In procesele castigate la CEDO , daunele sa fie platite de catre judecatorii care au dat sentintele. Nu trebuie sa platim noi pentru ca si-au bagat ei bani in buzunare. https://www.facebook.com/groups/diasporarounita/

5 noiembrie 2015 8:07

Gabi 9. Parlamentarii care prin vot s-au opus solicitarii Parchetului pentru cercetarea altor demnitari, sa nu mai aibe dreptul de a candida pentru functii publice timp de 10 ani. 10. Interzicerea prin lege a dreptului parlamentarilor de a se pronunta in privinta cercetarii unui demnitar. 11. Redeschiderea tuturor dosarelor care s-au inchis prin prescriere,(vezi si dosarul flota inchis in mod abuziv de DNA cu o paguba de 300 mil. Euro) ale fostilor si actualilor demnitari. 12. Cheltuielile parlamentului sa fie reduse cu 50% fata de nivelul actual (atentie si la salariile si indemnizatiile majorate recent ale acestora). Un stat sarac nu poate suporta costurile unui parlament bogat. 13. Produsele/serviciile din institutiile de stat sa fie in proportie de 70% produse in Romania. 14. Reintroducerea pedepsei cu moartea pentru infractiuni deosebit de grave. 15. Inasprirea pedepselor din codul rutier. Despre cat de aspre sa fie, sa-i intrebam pe cei care si-au pierdut copiii sau parintii in accidente rutiere. 16. Puscariasii sa munceasca pt. cazare, mancare, ingrijire medicala. Ei ne fura, ne talharesc, ne violeaza copii sau parintii si noi ii tinem pe banii nostril! In puscarie, munca sa fie obligatorie, mai putin cauzele medicale certe. https://www.facebook.com/groups/diasporarounita/

5 noiembrie 2015 8:05

Gabi NOI CEI DIN DIASPORA SCHIMBAM REGULILE! VRETI VOTUL NOSTRU? ACESTEA SUNT CONDITIILE! Candidatule! Asculta ce vreau eu, inainte de a-mi face tu o oferta ! 1. Respectarea rezultatului referendumului din 2009 pentru reducerea numarului de parlamentari la cel mult 300. 2. Imprescriptibilitatea infractiunilor de furt din bani publici, comise de demnitari. 3. Demnitarii si familiile lor (copii, parinti), sa isi asume obligatia de a folosi doar sistemul public de sanatate. In caz contrar isi pierd calitatea de demnitar. Doar asa s-ar putea schimba ceva in sistemul public de sanatate. 4. Copiii/nepotii demnitarilor vor invata doar in sistemul public de invatamant de stat. In caz contrar isi pierd calitatea de demnitar. Poate asa se va schimba ceva in invatamant. 5. Orice pedeapsa primeste un demnitar pentru infractiuni comise in timpul mandatului, sa fie dublata. 6. Averea demnitarilor care nu poate fi justificata, sa fie confiscata, la fel si a rudelor care nu o pot justifica. 7. Parlamentarii care nu au initiat nicio lege pe toata perioada mandatului, sa restituie 50% din sumele primite ca si indemnizatie. Nu sunt acolo doar pentru a incasa un salariu pe care multi dintre noi, nu il au. 8. Interzicerea totala a traseismului politic. Pleci din partid,renunti si la functia obtinuta . https://www.facebook.com/groups/diasporarounita/

5 noiembrie 2015 8:03

Dan Nae, rodica .. Jivine ordinare :)) Ati trecut pe la casierie sa va incasati banii pt postari ? Imi plae si o sa imi placa cu atat mai mult cu cat va vad spumegand mai tare jogodii de postaci ! Hai cu borhotul, ca mai e loc. :)))))

4 noiembrie 2015 18:40

s Nu se rezolva nimic ! Se face o rocada. Vin iar pedeleprele la putere sub alte nume probabil. Trebuie sa se inteleaga odata ca asta-i societatea de felul asta.

4 noiembrie 2015 18:08

Ion Cr Un pericol care ne asteapta! Aseara ,"sistemul" care a actionat si-n prezidentiale la ordin extern a scos in strada ,prin metode specifice , tineri naivi si imaturi politic.Daca privim retrospectiv actiunile DNA din ultimul an si le coroboram cu ce se intampla acum observam de fapt o miscare de demolare a clasei politice ,pe motiv de coruptie, si inlocuirea ei chiar prin metode nedemoctice cu niste yes-mani,la dispozitia licuriclor. Din pacate sforarii externi n-ar reusi sa puna Romania pe butuci daca n-ar pune botul si cozile de topor interne,chiar si la nivel de INSTITUTII si care se folosesc de tineri naivi.Daca romanii maturi vor ca niste naivi de prin baruri si discoteci sa le stabileasca viitorul n-au decat sa stea in casa si sa priveasca totul ca pe un spectacol tv. Dar sa nu se mire de ce vor indura mai tarziu. Tinerii entuziasti,de acum,daca vor fi dezamagiti ,vor pleca afara. Romanii ar trebui sa se trezeasca si sa dejoace planurile unei oculte externe.

4 noiembrie 2015 16:21

VALI NISTE OAMENI FARA MINTE ,ASA AU FOST SI VOR FI CEA MAI MARE PARTE DIN ROMANI,DE ACEIA AM AJUNS AICI.IN LOC SA APRECIEZE PE PONTA CARE A FACUT MULTE PENTRU POPOR SI TARA SAU LUAT DUPA MUTALAUL IOHANIS SI CEILALTI POSTACI DE PE NET.TARE CURIOS SUNT CUM VA EVOLUA ROMANIA DE ACUM INCOLO CU IOHANIS ET COMPANIA TIP BLAGA,BASESCU,ETC.ASTA A-TI VRUT ASTA AVETI.

4 noiembrie 2015 15:11

Rodica O miscare anarhista, abil intretinuta si stimulata de "acoperitii" de pe la televiziuni ,dar neasumata la vedere. Un miting al unui partid macar era asumat si spunea; plecati voi sa venim noi.Dar protestarii de aseara se vor pierde ca magaru -n ceatza, desi au bagat tzara in criza politica .Cine isi asuma raspunderea? Cine raspunde de ce se va intampla? Eu cred ca si Ponta s-a pripit ,dandu-si repede demisia. Ca om politic trebuia sa lupte ,sa arate care sunt pericolele. Dar probabil s-a saturat de cate mizerii s-au spus la adresa sa. Sau a primit aseara mesaj de la licurici..out!

4 noiembrie 2015 15:05

A explodat mămăliga? 2 Problema e că acest norod care a ieșit în stradă ar trebui să ceară ca acei 80% din toată clasa politică vinovată de sărăcirea și batjocurirea țării să plătească cu vârf și îndesat pentru potlogăriile lor, după cum merită. Mai ales că acei 80% de nemernici politici majoritatea sunt sunt bogați și se joacă cu milioanele de euro, unii dintre ei chiar bucurându-se și de salariile noi triplate și retriplate, în timp ce pulimii nu i se poate crește salariul ăla de mizerie cu 25%. Premierul felcer în drept șobolan comunistoid a demisionat în cele din urmă, mugind cum că el a făcut și a dres numai bine pentru țară, în timp ce datoria externă publică a guvernului a mai crescut cu alte 30 miliarde de euro. Acum e momentul pentru un Vlad Țepeș, care să-i radă de pe fața pământului pe toți Hrebenciucii și Dijmăreștii lui pește prăjit!

4 noiembrie 2015 13:38

A explodat mămăliga? 1 Păi a cam explodat! Acum ar fi momentul ca ticăloșii din toată clasa politică să înțeleagă că norodul României vrea dreptate socială, anume ca organele legii să treacă la o epurare legală generalizată a tututor ticăloșilor și nemernicilor politici ce au fost factori de decizie cu funcții înalte în administrația de stat și de guvern din 1990 încoace, ticăloși și nemerinici care prin deciziile politice luate au ruinat România și au vândut la fier vechi toată floarea economiei țării creată până-n 1989, ticăloși și nemernici care au cerut și primit milioane de euro mită devenind bogătași în timp ce poporul sărăcit și batjocurit a plecat în bejenie să muncească prin Europa și prin lumea largă. Există la Arhivele Statului documente ce pot băga în pușcărie circa 80% din toată clasa politică românească ce a ruinat țara vânzând la fier vechi tot ce a fost bun în ea. Justiția românească se preface că lucrează, evident cu încetinitorul, pedepsind numai plevușca, câțiva fraieri amărâți care nu și-au ascuns prea bine potlogăriile, crezând că dacă au dat un exemplu cu Adrian Năstase pot închide gura pulimii.

4 noiembrie 2015 13:37

nae Formatorii de opinie dependenti de banii udrei si-a ei gasca , instiga in mod vizibil la incalcarea ordinei de drept , impreuna cu presedintele care s-a declarat extrem de satisfacut de protestele agresive , doar , doar l-o rasturna pe Ponta ! Scarba profunda !

4 noiembrie 2015 9:48

psd+unpr=securisti+comunisti in strada pana nu dispar toti comunistii! Ponta,Oprea judecati condamnati incarcerati pe viata sunt ASASINII Romaniei!!

4 noiembrie 2015 9:47

un roman In Buceresti există cea mai mare concentrație de șarlatani, hoți, excroci și mafioți. București este centru de comandă al sistemului mafiot, alături de cele mai multe scursuri ale societății, în București sunt și cei mai mulți retardati, dacă va uitați la tv aseară, in provincie cei care au pus botu la o acțiune politică ridicată pe cadavrele unori tineri nevinovati, au fost f putini

4 noiembrie 2015 9:01

un roman Este adevărat că banul conduce omenirea, pentru a obține bani nemunciti se apelează la orice mijloace, hoții strigă hoții. Sistemul mafiot a găsit sloganul perfect pentru manipularea retardatilor; Comunistii, ciuma roșie, cum să priceapă tineretul retardat ca lupul a îmbrăcat blană de oaie? Că blana este roșie, portocalie, galbenă sau de altă culoare?

4 noiembrie 2015 8:54

Actuala CLASA POLITICA este EXPIRATA ! Si ce punem in loc??? Se vorbeste azi cu multa insistenta despre schimbarea clasei politice care a devenit prea corupta, iresponsabila , populista si demagoga. Sunt intru totul de acord. Se da vina pe vechile structuri comuniste. Din pacate nu numai vechile structuri sunt corupte. Paradoxal coruptia s-a triplat , iar clasa politica s-a denaturat , de cand in clasa politica au intrat tinerii din generatia Ghita-Udrea-Sova-Ponta si chiar mai tineri. Si in mediul de afaceri tinerii sunt de o lacomie si de o rapacitate incredibila ( vezi patronii de baruri, cafenele, canale mass-media, restaurante, hoteluri si nu numai). Evaziunea fiscala si coruptia la nivelul generatiei tinere ( intre 25 si 45 de ani) este URIASA. Se incearca invinovatirea pensionarilor , a preotilor sau a functionarilor in varsta. De acord. Sunt si printre ei “uscaturi” , dar asta nu rezolva nimic. Din pacate mentalitatea romanului de a fi hot , escroc sau pomanagiu este o realitate. O simt pe pielea lor toate tarile UE si non-UE.

4 noiembrie 2015 7:56

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.