Procurorii Parchetului Militar îl acuză pe fostul președinte Ion Iliescu, în dosarul Mineriadei, și de aducerea minerilor în Capitală în data de 13 iunie. Potrivit digi24, Iliescu și Petre Roman ar fi participat la două ședințe în timpul cărora s-a luat decizia chemării ortacilor conduși de MIron Cosma la București.

În același dosar, fostul președinte Ion Iliescu este urmărit penal și pentru infracțiuni contra umanității, respectiv reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, urmată de moartea a patru persoane și rănirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ.

În ciuda faptului că este urmărit penal, Ion Iliescu îi apără în continuare pe mineri. Întrebat dacă intervenția în forță a unor civili împotriva populației României a fost legală, Ion Iliescu a răspuns cu o altă întrebare: “Dar Piața Universității ? Piața Universității a fost o structură civilă, dar foarte agresivă împotriva ordinii existente”.

În acest context, minerii „au fost atât de activi și vehemenți” întrucât au avut senzația existenței unor “forțe rebele” care ar fi urmărit, printre altele, și închiderea minelor. “S-au temut pentru soarta lor”, susține Ion Iliescu.

Parchetul ICCJ a anunţat începerea urmăririi penale în dosarul mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată miercuri, într-un comunicat de presă, că procurorii militari continuă ancheta în dosarul 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, cunoscut ca dosarul "Mineriadei", ca urmare a ordonanţei procurorului general al PICCJ de infirmare a soluţiei şi confirmarea ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din instnaţa supremă.

În acest dosar, prin ordonanţa din 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii, prevăzută de articolul 439 alineatul 1 literele a, g şi j din Codul penal, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară, a precizat PICCJ.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea acestor fapte.

"În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice", a precizat sursa citată.

Instanţa supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanțele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

În 5 februarie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor din iunie 1990.

Parchetul instanţei supreme arăta, într-un comunicat de presă, că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus infirmarea a trei rezoluții de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

"În cauza ce formează obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstanțele în care, în cadrul evenimentelor produse în municipiul București, în perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau rănirea prin împușcare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au propus infirmarea parțială a rezoluției nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de urmărire penală și criminalistică, și redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum și infirmarea rezoluțiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 și 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului șef al Secției de urmărire penală și criminalistică", preciza sursa citată.

Dosarul mineriadei, din 13-15 iunie 1990, a fost redeschis în 9 martie, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente.

Integral pe România LiberăComentarii

Comandorul Domnilor procurori! Sa nu uitati pe cei care au organizat afluirea minerilor catre Bucuresti. Ma gandesc la ministrul transporturilor de atunci, premierul, etc... Ar fi bine prentru a se demonstra deplina echidistanta a justiutiei.

26 octombrie 2015 15:51

Aurel Domnilor, codurile primitive-Hamurabii,Legea Salica,Legea celor 12 Table-incriminau fapte / cel care a furat un bou, o capra , un cal /.Ne-am modernizat, acum incriminam generalul, Dl I. a adus minerii in Bucuresti, minerii au oamarat oameni,el a fost ajutat de prim ministru- deci au savarsit crime impotriva umanitatii presedintele, ministrii, primul ministru si minerii !. Mi imi crapa obrazul de rusiene .! Ce daca,domnilor cu articolul de fata,ce daca a adus minerii ? Ei sunt o clasa de teroristi ab intio. criminalii in serie , sau sunt o clasa sociala care se exprima politic, uneori violent.! Aici gasiti crima impotriva umanitatii, sau in decizia CEDO, care vrea sa mentina dezordinea in tara sa o poate cuceri cei interesati ,care a u lut-o in plex in 1990? Dl MC. cu asta sa inceapa,a reprezentat o clasa de criminali, sau a fost adus de dl I la Bucuresti in scop politic ? Postacii gasesc origina crimii la dl I, altii spun ca violul de la B. se datoreaza primului ministru ! Mai puteti suporta realitatea din Romania ? Eu nu !

26 octombrie 2015 15:49

va Porcarie, ca la noi. Nimeni nu este vinovat, cu toate ca sint imagini cu sunet ale diverselor persoane implicate. Cred ca ar trebui luati la intrebari incepind de la cei care au fost filmati facind atrocitati, cei care au facut diverse declaratii (ca minerul care a spus ca a gasit la pntcd, asrme droguri, etc). Daca s-ar vrea s-ar gasii si vinovatii.

26 octombrie 2015 15:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.