Lovitură de teatru pentru Casa Regală a României, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Prinţul Paul a fost recunoscut legal drept membru al familiei regale, ca nepot legitim al Regelui Carol al II-lea, cu toate drepturile ce decurg din aceasta. Casa Regală nu ţine cont însă de decizia instanţei şi anunţă că „această decizie nu crează niciun drept dinastic“.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a recunoscut, irevocabil, o decizie luată de un tribunal din Lisabona, în 1955, care spune că tatăl prinţului Paul, Mircea Grigore Lambrino, a fost fiul legitim al regelui Carol al II-lea. Astfel, tatăl prinţului Paul a fost fratele vitreg al regelui Mihai I, anunţă GÂNDUL. Miza acestui proces care durează în România de 21 de ani a fost dublă, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ: Paul se poate considera cap al Casei Regale şi poate revendica o avere uriaşă. Pe de altă parte, fiul lui, rezultat din căsătoria cu Lia, poate prelua conducerea Casei Regale în dauna Principesei Margareta, fiica Regelui Mihai.

Cu alte cuvinte, detaliază CURENTUL, Prinţul Paul ar urma pe linie descendentă la tronul României după moartea actualului rege Mihai I, în defavoarea principesei Margareta, fiica regelui Mihai. În plus, afirmă ADEVĂRUL, Prinţul Paul are dreptul să revendice mai bine de un sfert din averea Casei Regale. Prin sentinţa de la Lisabona din 1955 se prevedea că toate proprietăţile fostului suveran al României din Portugalia, Franţa, Marea Britanie şi România să fie împărţite între succesori. Aceştia erau Carol Mircea, Mihai I şi văduva Elena Lupescu. Primii doi au primit câte 37,5% din avere, iar văduva Lupescu, 25%.

Însă Casa Regală a României a anunţat, ieri, că decizia de ieri„ nu creează niciun drept dinastic, şi nici nu stabileşte apartenenţa lui Mircea Grigore Lambrino (n.r. - tatăl Prinţului Paul de România) la Familia Regală. Aceasta este valabil şi pentru descendenţii săi, indiferent cine ar fi aceştia“, se arată într-un comunicat al Casei Regale. ZIUA VECHE aminteşte că nici Majestatea Sa Regele Mihai I al României, şi nici foştii Şefi ai Familiei Regale a României – Regele Ferdinand I şi Regele Carol al II-lea – nu au recunoscut sau acordat vreodată vreun titlu lui Mircea Grigore Lambrino sau descendenţilor săi.

Paul de România a declarat în repetate rânduri că doreşte să obţină dreptul de proprietate asupra domeniului Peleş pentru a-l reda românilor, aminteşte RING. Acest lucru este însă imposibil, în opinia avocatului Casei Regale, Adrian Vasiliu, deoarece prinţul Paul nu este moştenitorul de drept. „Domeniul Peleş niciodată nu a fost proprietatea lui Carol al II-lea. Niciodată, Carol al II-lea n-a moştenit acest domeniu deoarece regele Ferdinand, printr-un codicil, a dat întregul domeniu Peleş în moştenire regelui Mihai. Iar toţi moştenitorii lui Ferdinand, inclusiv Carol al II-lea, au luat act şi au recunoscut acest lucru”, a mai explicat pentru GÂNDUL avocatul Casei Regale.

Prinţul Paul de România, aminteşte JURNALUL NAŢIONAL, are o relaţie foarte strânsă cu preşedintele Traian Băsescu, care în mai 2010, l-a botezat pe Carol Ferdinand de România, primul fiu al Prinţului Paul şi al soţiei acestuia, Prinţesa Lia. De altfel, la câteva minute de la aflarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Elena Băsescu a postat un mesaj de felicitare pe contul său de Twitter: „Prinţul Paul a fost recunoscut legal membru al familiei regale. Felicitări!“


Comentarii

fomila Pol @MikiDutza noi avem, printul sulii nu are. Fomilă are nevoie de palate, păduri, terenuri, niscaiva acțiuni pe la ceva firme internaționale și ce o mai avea în posesie fostul rege, Mihai cu familia lui.

16 februarie 2012 9:36

@ Cristi 16 februarie 2012 8:24 Stimabile, mulțumim pentru explicații. Normal că Paul e fiul lui Carol al II-lea, dar tocmai prin faptul căsătoriei lui în contradicție cu statutul casei regale, e pusă în discuție legitimitatea lui ca și membru al casei regale, drept de succcesiune la ipoteticul tron, etc. Paul e fiu legitim al lui Carol, dar e discutabilă apartenența lui la casa regală, deși opinia mea e că ar trebui acceptat până la urmă, chiar dacă e un grad de rudenie mai neoficial. Cele bune!

16 februarie 2012 8:52

Cristi cine nu cunoaste istorie mai invatati ,mai ales ca acum aveti mijloace media la indemana ,deci ,Carol al II-lea s-a căsătorit pentru prima oară la Odessa, Ucraina pe 31 august 1918, în contradicție cu statutul casei regale, cu Ioana Maria Valentina Lambrino, ("Zizi" Lambrino) (1898-1953), fiica unui general român, asa ca Paul de Romania este fiul legitim a fostului rege .

16 februarie 2012 8:24

@ Gyula Szigety Stimabile, apreciez faptul că ești regalist, dar poate că aprecierea ta că cei care au comentat înaintea ta sunt boi toți, e o concluzie cam deplasată. Acest Paul principele nimicului, e fiul lui Mircea Grigore Lambrino, pe care Carol l-a avut ca urmare a unei relații cu o amantă, sper să nu greșesc, deci Paul e un fel de bastard, un copil a cărui legitimitate ca și apartenență la dinastie e mult prea ambiguă. El e puțin rudă cu Mihai dar e un neam vitreg, dintr-un soi de rudenie cam îndepărtată de dinastie. Opinia mea e că Paul e un fel de neprincipe, un fel de fripturist care vrea să se procopsească, iar faptul că familia prezidențială i-a botezat copilul, e un lucru care trebuie să ne dea de gândit în vreo influențare a deciziei justiției ăn cazul lui. Monarhia constituțională e încă o mare speranță și un lucru benefic ptr. România, chiar dacă din păcate electoratul majoritar nu agreează acest punct de vedere.

15 februarie 2012 22:10

Gyula Szigety Bag sama din comentariile de mai jos ca românilor le place sa fie fututi in stil republican... nu va mai saturati de comunism, securism si republicanism – de aia o duceti asa de bine bai boiilor !

15 februarie 2012 20:00

Eneas oricum Pol e mai Prins decat prinsulica Duda ,cabotinul

15 februarie 2012 19:03

Antisemit Ma,h oameni buni si nebuni , nu va dati seama ca aici este iarasi mana lui Base, sa discrediteze casa regala. Sigur ca acesti regi ai nostri gen printul paul nu au nicio valoare dar, deh... de ce nu ar ''musca'' si el un pic din averea caseoi regale. Mah....stiti ce as face eu cu rwegii astia, i-as pune la lucru pana ar inebuni, sa vada cu adevarat cum se castiga banul. Al dracului de lenesi.

15 februarie 2012 17:25

Dan Cine mai sunt si labagii astia care se bat pe titluri princiare si regale ? N-au vazut cum sfarsesc regii ghilotinati ? Haha !

15 februarie 2012 16:04

BobCelMic Conform legii saulice acest Paul nu are drept la tron,in acelasi timp cu disp constitutionale din 1923 acesta este considerat nedemn la scuccesiune fara drepturi .Mai mult decat atat tatal acestua a fost nascut in perioada in care Carol 2 nu era Rege .Este destul de trist ca media de inforamare cit si publicul cititor este lipsit de cunoasterea istoriei nationale.Cu toate acestea va arat ca Mihai Rege al Romaniei are mostenitori directi in persoana nepotului acestuia Mircea.

15 februarie 2012 15:41

dezamagire!!!!!!!!! cind romanii mor de frig si de foame, un nu stiu cine cere retocedarea palatului Peles?? Cine esti domnule de îti permiti asa ceva. Du-te de unde ai venit si nu te mai gândii la averea care nu-ti apartine. Este mare blestem pe tara noastra, ne fura ai nostrii si acum mai vin si altii sa mai ia ceva.

15 februarie 2012 15:34

alice printul paul a repurtat succesuri ! exercitiu de imaginatie - bolnava ! - : printul, consoarta si odrasla sarbatoresc sentinta in palatul cotroceni, ocupat ilegal de presedinte, intrucat apartine regelui, impreuna cu nasul si famlia sa, inclusiv fratele care are ca invitat special pe finul sau; sa comparam cele doua fatete ale familiei regale recunoscute de justitie ! 'a propos, a terminat corpul de control al premierului sa ancheteze dobandirea averii de catre Maiestatea sa ? agentia de sondarea opiniei a lui lazaroiu nu a scos niciun sondaj in care cea mai mare incredere a populatiei o are printisor paul ?

15 februarie 2012 14:47

MikiDutza Tara arde si baba se piaptana. Mi se pare ca avem probleme mai importante de rezolvat. A trecut vremea regilor si printilor, viata merge inainte, altfel ne-am intoarce in epoca de piatra.

15 februarie 2012 14:19

Malina Dupa dreptul comunitatii europene, decizia asta este inca o farsa juridica, posibila doar in Romania. Acest Paul nu poate fii considerat Print din familia Hohenzolern, atita timp cat n-a fost niciodata recunoscut oficial de tatal biologic. In tot cazul, regele poate face apel la Curtea europeana si ataca acest abuz juridic de-a obliga o familie sa accepte un nou membru, doar asa ca un senil batrin s-a culcat cu o femeiusca mai tinara. Si asa cei doi, amintesc mai degraba de regele Cioaba, decat de vreo samanta aristocratica. Malina

15 februarie 2012 13:55

florin 1.Sunt republican convins. Asta cu regalitatea este o chestie medievala. 2.Niciun om nu are cum sa rastoarne natura. Daca maine as vrea sa nu mai fiu fiul tatei... cum as putea? Asta e! Cam cum crede dl.rege Mihai ca ar putea schimba faptul ca dl. print Paul este mostenitor in linie dreapta? Prin decret regal?!! Ei, na!

15 februarie 2012 13:51

nicusor UN BASTARD FACUT IN CLOSET..!! PRINTUL PULII MELE...A FACUT CU O BABA UN COPIL SAL NASESCA CHIORU SI SA CASTIGE PROCESUL..UN BASTARD

15 februarie 2012 13:45

Cetateanul turmentat Care print, care casa regala, care drept dinastic intr-o republica? Ce drepturi poate avea un fost suveran care a abdicat de doua ori, avand o casatorie anulata in Tribunal si un fiu ilegitim? Chiar si casele regale "in functie" respecta anumite reguli constitutionale, iar casatoriile si descendenta la tron sunt aprobate de Parlament. Drepturile civile recunoscute de Tribunal nu includ prevederi ale legii salice (care e aprobata de Parlament pentru o casa regala "in functie").

15 februarie 2012 13:43

vasile Elena Basescu: „Prinţul Paul a fost recunoscut legal membru al familiei regale. Felicitări!“ Este o reactie tipica de ranjit fasolea botoxata a unui om frustrat. "vezi, taticule, ce prompta am fost eu?" Ma intreb daca are habar de istoria recenta a Romaniei...

15 februarie 2012 12:57

FF UN BASTARD !! PRINTU PULII..A FAUT COPIL CU BABA AIA LA 50 DE ANI SA IL NASEASCA CHIORU SI SA CASTIGE PROCESUU....UN BASTARD!!

15 februarie 2012 12:02

poate avem o sansa daca cateva evenimente din viata ex-regelui Mihai, abdicat prin propria vointa, nu ieseau puternic in evidenta poate ii mai dadeam o sansa: - primirea unei inalte distinctii din partea lui Stalin (aliatii l-au ignorat); primirea unui avion pt folosinta personala; garantarea vietii si a unei parti din avere la fuga din tara pt a o lasa pe mana rusilor (la vrema respectiva rusii credeau ca Romania va fi o republica sovietica); dupa 1989 fuga pe autostrada nedemna pt un cap incoronat si expulzarea in mod josnic sub ordinul lui Iliescu; pupat mana lui Iliescu pt obtinerea averii si dreptului de resedinta in Romania; casatorit unul din urmasi cu personaj dubios din anturajul Iliescu; schimbat legea salica care nu permite urmasi de sex feminin la tron; dar cel mai aiurea lucru... atribuit titlu de alteta unui actor de doi lei! Paul asta o fi cum o fi dar parca nu a facut atatea belele!!!

15 februarie 2012 11:59

Joe Nea' Basica Jigodel a tras niste sfori pe la Justitie si iaca mai avem un Print. La ce e bun? Simplu ... spera sa atraga Fam Regala intr-un scandal mediatic in care cei doi se vor bate pe mosteniri, iar numele lui Mihai sa fie tirit prin mocirla. A simtit marinarul ca in aceasta perioada tot mai multi romani vad in Casa Regala ultima speranta. Basica pedeapsa cu moartea ptr tine ar fi prea blinda

15 februarie 2012 11:50

Daeddae2 Google castiga miliarde de dolari anual din reclama fara sa imparta nimic cu noi. Insa din 9 aprilie 2012, noul motor de cautare Wazzub va oferi 50% din profituri utilizatorilor!!! Pentru aceasta trebuie doar sa va inregistrati. Daca veti invita si alte persoane castigul dvs. va spori pe masura. Inscrierile se fac doar pana pe 9 aprilie 2012, numai pe baza de invitatii de la alte persoane inscrise deja. Nu pierde aceasta ocazie! Cei interesati pot accesa linkul-invitatie de mai jos pentru inscriere : http://signup.wazzub.info/?lrRef=daeddae2

15 februarie 2012 11:42

vivi Doua tranvaie cu aliura regala se plimba sa faca gargara, Pol si jupanita lui, ce nu stiu nici romana bine .

15 februarie 2012 11:29

smeritul ce cauta gen. penciuc, fost ofiter de securitate si prigonitor dupa 1949 al celor din camarila regala si nu numai, participant la 1989, la90 ani linga papagalii aia!!!!!!!!!!!!!!!!

15 februarie 2012 10:57

print Paul asta in ce tara vrea sa fie PRINT sau viitor REGE,caci constitutia ROMANIEI,zice ca avem presedinte si nu REGE ,sau e un PRINT fara tara si cauta aici aceasta functie

15 februarie 2012 10:52

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.