Șeful Agenției de Plăți şi Intervenţie în Agricultură din Călărași, Ion Dumitru, a fost reținut, întrucât este acuzat de fals în declarații, înșelăciune, dare de mită, informează un comunicat remis de DNA.

În ordonanța de reținere se arată că, în cursul anului 2014, Dumitru Ion a folosit documente false, inexacte și incomplete în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași, aspecte care au condus la obținerea unui sprijin financiar în valoare de 193.776 lei, reprezentând fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și plăți naționale directe complementare din bugetul național.

La data de 06 iunie 2015, același inculpat, procedând în aceeași manieră, a depus la instituția publică mai sus menționată, cererea unică de plată prin care a menţionat solicitarea de sprijin pentru o suprafaţă totală de 424,32 ha din unitățile administrativ teritoriale Sohatu şi Gălbinaşi situate în județul Călărași.

În luna august 2015, persoane din conducerea Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură – Centrul Judeţean Călăraşi au verificat prin sondaj mai multe cereri depuse de fermieri pentru campaniile agricole 2014-2015 privind acordarea de subvenţii reprezentând plăţi directe pe hectar din programul F.E.G.A. ( Fondul European de Garantare Agricolă ).

Printre cererile verificate au fost identificate şi cererile depuse de fermierul Dumitru Ion, căruia i-au fost solicitate lămuriri scrise cu privire la neconcordanțele existente în dosarele depuse în perioada respectivă.

La data de 14 septembrie 2015, în biroul uneia dintre persoanele cu atribuții de control din cadrul A.P.I.A. Călărași (martor denunțător) s-a prezentat inculpatul Dumitru Ion care a promis că „va fi băiat ” cu acesta în sensul că-i va oferi „50-60 milioane ” pentru a trece cu vederea neregulile existente la cererile depuse în anul 2014 şi 2015 și de a nu sesiza organele judiciare.

În același context, la data de 16 septembrie 2015, în parcarea unui supermarket din Bucureşti inculpatul Dumitru Ion i-a remis martorului denunțător suma de 5.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dumitru Ion urmează să fie prezentat, în cursul zilei de joi, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.