FMI cere Guvernului majorarea cu cel puţin 15% a preţului la electricitate până la finalul lunii februarie, conform unui draft obţinut de Adevărul. Preţul gazelor pentru firme ar trebui, de asemenea, majorat cu 15% până la vară, conform aceluiaşi act.

Draftul reprezintă propunerea FMI către instituţiile româneşti, de miercuri. S-au mai purtat negocieri, însă, şi vineri, deci este posibil ca aceste condiţii să fie modificate.

„În sectorul electricităţii, ne angajăm să implementăm ajustarea anuală a tarifelor reglementate (amânată în acest an) de cel puţin 15% până la finele lunii februarie, pentru a compensa creşterea costurilor ca urmare a producţiei reduse de energie hidroelectrică. Împreună cu ANRE, vom începe să implementăm de la finele lunii martie 2012 calendarul de eliminare a tarifelor reglementate, în paşi trimestriali, până la liberalizarea completă a consumatorilor noncasnici până la finele anului 2013 şi a consumatorilor casnici până la finele anului 2015", se arată în document.

Totodată, FMI a cerut majorarea preţului gazelor pentru consumatorii noncasnici cu 15% în etape trimestriale până la finele lunii iunie 2012.

„În sectorul gazelor, ajustarea de preţ pentru consumatorii noncasnici implementată lunile trecute (inclusiv cea de 5% de la 1 ianuarie), tot a lăsat preţurile sub cele conform formulei de recuperare a costurilor. Ne angajăm să aplicăm restul de ajustare de 15%, necesară pentru a ajunge la CUG, în paşi trimestriali până la finele lunii iunie", se mai arată în draft.


Comentarii

mihai Cand o sa se gandeasca d-l mormon la masuri de scadere a preturilor la nivelul salariilor din Romania, caci zice ca domnia sa are moralitate. El stie foarte bine ca orice majorare de pret la energie si gaze , chiar si numai pentru non casnici se reflecta in final tot in spatele bietului salariat roman, a carui putere de cumparare a scazut atat de mult,caci nici subzistenta nu-i mai este asigurata. Hai da dovada de putina moralitate d-le mormon si nu mai majora preturile pentru romani! Mormon, mormon, dar stii sa-ti plasezi fondurile contra dobanzi grase platite tot de acest biet popor! De ce nu te opresti aici? Tu esti prim ministrul Romaniei??? Care-i treaba ta??? Ar cam trebui sa ne mai lasi in pace!!! Te rugam!!!

7 februarie 2012 9:47

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.