Executivul a obţinut îngheţarea preţului la gaze în 2012 pentru popu­laţie şi liberalizarea preţurilor la electricitate pentru 2017, în vreme ce pentru industrie ţintele au rămas în continuare 31 decembrie 2013.

"Nu există nici un plan de creştere a costurilor la gaze în 2012 (la po­pulaţie – n.r.). La electricitate, pentru con­sumatorii industriali, procesul va în­cepe în lunile următoare, iar pentru consumatorii casnici, procesul va fi mult mai gradual, într-un calendar care va începe în 2013", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Ro­mânia. Preşedintele Traian Bă­sescu declara recent că Guvernul în­cear­că negocierea liberalizării la ni­ve­lul anului 2017 pentru firme şi 2020 pentru populaţie. Statul nu a reuşit să se pună de acord cu FMI asupra libe­r­a­li­zării preţurilor pentru gazele natu­rale şi nu a obţinut amânarea aşa cum s-a lăudat, mai multe discuţii urmând a avea loc în aprilie împreună cu re­pre­zen­tanţii companiilor de petrol şi gaze.

Independenţa ANRE, o vorbă în vânt
Anterior vizitei, statul convenise cu FMI liberalizarea la gaze pentru anul 2013 în cazul clienţilor noncasnici şi 2015 pentru populaţie. În prezent, preţul pentru producţia internă este "recomandat" de ANRE, iar acesta a fost de 165 de dolari/1.000 de metri cubi, faţă de 540 de dolari pe mia de metri cubi, cât sunt importurile de la Gazprom.
FMI a impus acum însă "dereglementarea" pieţei, în final ajungând să primească gaz mai ieftin doar "consumatorii vulnerabili", restul populaţiei urmând să primească materie primă la preţuri europene. O dată cu aceasta, Guvernul trebuie să rediscute şi problema redevenţelor, din moment ce la privatizarea Petrom acestea au fost bătute în cuie până în 2014. De menţionat că nu există un "preţ european al gazelor", din moment ce nu există o piaţă spot pentru această marfă.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.