Pe furiş, cu doar două săptămâni înainte de finalul sesiunii parlamentare, Comisia Juridică a Camerei a trecut, pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, nu mai puţin de 20 de proiecte legislative de modificare a Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală. Printre acestea se numără propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, a deputatului UNPR Eugen Nicolicea, dar şi alte proiecte semnate de parlamentari de la toate partidele, anunţă ADEVĂRUL.

 Astfel, Camera Deputaţilor trebuie să decidă, printre altele, în privinţa modificărilor legislative care fac aproape imposibilă arestarea preventivă sau care îi scapă pe cei vizaţi în dosare de încătuşare. Iniţiativa senatorului Şerban Nicolae introduce noţiunea de arest sever şi interzice arestul preventiv, cu excepţia persoanelor care sunt acuzate de infracţiuni cu violenţă. GÂNDUL afirmă că încarcerarea în arestul poliţiei devine practic imposibilă, înainte de judecarea definitivă a cazului, în condiţiile în care proiectul prevede ca măsura să fie dispusă doar dacă s-a săvârşit o infracţiunie contra vieţii sau una pentru care pedeapsa este de 10 ani, dar cel vizat are antecedente penale.

Pe de altă parte, liberalii susţin că nu ştiau de această ordine de zi a Comisiei. „Toate cele 20 de puncte de modificare ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală nu au fost discutate în nicio şedinţă a Biroului Comisiei", a spus liberalul Gabriel Andronache, secretar al Comisiei Juridice, pentru EVENIMENTUL ZILEI, el precizând că liberalii vor cere convocarea Biroului Comisiei pentru luni.

Pe de altă parte, PSD şi PNL au bătut palma pe noua lege privind alegerea deputaţilor şi senatorilor, care a trecut de Senat cu doar două voturi „împotrivă“, anunţă ADEVĂRUL. Deşi s-a bazat pe o largă susţinere parlamentară, proiectul legislativ are multe carenţe. Noua lege dezavantajează partidele nou înfiinţate, limitează accesul la vot al românilor din Diaspora, nu reduce suficient de mult numărul de parlamentari şi lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte libertatea politicienilor de a-i îndemna pe alegători să meargă la vot după încheierea campaniei electorale.

Tot împreună, senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil un proiect de lege inițiat de cinci parlamentari ai Partidului Social Democrat care prevede acordarea unei pensii speciale de 80% din venitul mediu lunar de pe ultimul an, pentru funcţionarii publici parlamentari, anunţă JURNALUL NAŢIONAL. Conform proiectului, „funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantumul a 80% din salariul mediu brut din ultimele 12 luni”.

De asemenea, funcţionarii publici parlamentari care depăşesc vechimea de 14 ani în Parlament vor primi 1% din venit pentru fiecare an petrecut în structurile Parlamentului. Banii vor fi asiguraţi de la bugetul de stat pentru pensiile care depăşesc nivelul pensiei din sistemul asigurărilor sociale.

PSD şi PNL nu vor mai vota însă, la unison, moţiunea de cenzură a PNL. Liberalii sunt aşteptaţi astăzi să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, construită în jurul încălcării repetate a dreptului la vot. Un calcul matematic, făcut de ROMÂNIA LIBERĂ, arată că în varianta optimistă în care s-ar alia parlamentarilor PNL toţi cei apropiaţi lui Mircea Geoană (Partidul Social Românesc – PSRo), cei desprinşi din partidul lui Dan Diaconescu (reuniţi sub numele de Partidul Naţional Democrat), cei de la UDMR şi neafiliaţii, tot nu ar fi suficiente voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi Guvernul Ponta să pice.

În orice variantă, PNL nu poate strânge, fără trădări din PSD sau UNPR, mai mult 234 de voturi, în condiţiile în care pentru a dărâma Guvernul are nevoie de cel puţin 278 de voturi.


Comentarii

ARDE-I Traiane !!! Se pare ca si Iohannis isi revine. S-a lasat de scris si s-a apucat de citit? Cum banii nu se puteau da la sacoșă și nici în contul lui Ponta, s-au inventat niște contracte cu casa de avocatură a bunului prieten din copilărie al lui Viorel, Dan Șova. Zis și făcut, vorba basmului, după care s-a trecut la faza a doua: cooptarea lui Ponta ca senior partener în „Șova și asociații“, pentru ca Viorel să ia, în doi ani, peste un milion de lei (bani menționați în declarația de avere, de altfel) din cele peste trei milioane încasate (pe nimic) de Șova de la Turceni și Rovinari. Concluzia poveștii: și Șova va trăi fericit pînă la adînci bătrîneți parlamentare fără să se voteze „pentru“ în cazul cererii de arestare. kmkz

6 iunie 2015 7:05

Basescu Ponta, si eu si tu am avut pe Udrea si stii bine ca e stearpa. Poti sa dai in ea cat vrei ca nu ramane insarcinata. Tu ai dat si-n Nastase, si-n Banicioiu, si-n Nicky Scorpion (Nicolae Paun deputatul rromilor), si-n Robert Negoita, efeminatul.

6 iunie 2015 6:00

mia craiovene,nu te speria ca daca iti taie venitul, iti trimite victoras de la bulau cascaval pt vomele tale zilnice!!!

6 iunie 2015 0:20

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.