Parlamentul European nu poate modifica textul tratatului ACTA, poate doar să spună "da" sau "nu", ori să amâne aprobarea lui", a precizat președintele Comisiei pentru comerț internațional, portughezul socialist Vital Moreira, unde acordul ACTA va intra în dezbatere la sfârşitul acestei luni.

Reprezentanţii Comisiei Europene au precizat că nu pot avea nicio implicare în ACTA, un acord internațional, care are nevoie de aprobarea Parlamentului European pentru a intra în vigoare. Comisia pentru comerț internațional este responsabilă cu decizia asupra ACTA, însă și alte comisii, printre care cea pentru libertăți civile.

Deoarece acordul a ridicat probleme legale, Parlamentul European mai poate să ceară Curții de Justiție a UE să verifice compatibilitatea acestuia cu legislația europeană. Cererea poate fi făcută de către o comisie. În acest caz, procedura parlamentară ar fi suspendată până la decizia Curții.
(..)Cetățenii își pot spune părerea despre acord

Propunerea de text se află deja pe site-ul Parlamentului European, deși nu a fost trimisă oficial deputaţilor europeni. Tot pe site se poate găsi o evaluare a acordului. A fost făcută publică până și opinia serviciului legal al Parlamentului European, care este de obicei confidențială.

Pe 1 martie, comisia pentru comerț internațional va organiza un atelier la care poate participa oricine. Comisarul pentru comerţ Karel De Gucht și-a confirmat participarea. O parte din grupurile politice, în special cele care sunt împotriva acordului, promovează dezbateri pe site-urile proprii. Cetățenii au trimis deja Parlamentului „sute sau mii de emailuri", conform lui Moreira.
Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.