11 proiecte de legi au fost adoptate tacit de Senat după ce termenul de dezbatere si adoptare a acestora a expirat. Proiectele de lege vizează modificări ale legislaţiei electorale, iar printre ele se numără şi una privind votul obligatoriu.

Legea prevede că românii care nu se duc la vot vor fi sancţionaţi cu 1.000 de lei şi va intra în vigoare dacă va fi aprobată şi de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege prevede că „Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot". Potrivit iniţiativei, votul nu este însă obligatoriu pentru cetăţenii care au peste 80 de ani şi pentru cei care suferă de boli cronice. Se mai arată in proiect că neparticiparea ar fi sancţionată cu 1.000 lei amendă.

În plus, iniţiatorii propun introducerea pe buletinul de vot a unui patrulater alb pentru alegătorii care nu vor să acorde votul niciunui candidat. Acest patrulater ar urma să aibă sintagma „niciunul dintre candidaţi nu corespunde".

Conform iniţiativei, în cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Un alt proiect de lege prevede dotarea fiecărei secţii de votare cu camere de supraveghere. Se mai propune ca buletinele să fie tipărite de tipografii din afara ţării care le vor realiza „cu toate elementele de siguranţă necesare, ca la bancnote, pentru a împiedica falsificarea buletinelor".

Proiectul stabileşte totodată că alegătorii vor vota exclusiv la secţiile de votare unde îşi au domiciliul. Proiectele de lege vor merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.


Comentarii

Gheorghe Craioveanu @ Bruno. nenicule tu esti sanatos la scafarlie? Te muiesc pana la epuizare, adica te muiesc cu repetir, sa ta saturi, idiotule!

27 aprilie 2015 9:39

Ar putea sau pute? Ca de obicei Haznaua 3 vine cu o gogoriță de articol, care ar pute nu ar putea. Dreptul de vot e liber și neângrădit de vreo obligație în țările cu democrații de tradiție. La noi se trezesc staliniștii să instutuie legea votului obligatoriul ca pe vremea Împușcatului, când deși nu vota mai nimeni, toți căcațindădații erau votați în unanimitate. Deci s-a trezit neo-stalinismul din partidul împuțiturilor PSD care să mai vină și cu câte o amendă de un miar pentru cine nu votează? Nu cu mult timp în urmă ministrul cariilor dentare Bănicioiu vroia și ăla sancțiuni și amenzi pentru cine nu merge la vizita la medicul de familie. Mulatrul Ponta a cufurit taxa pe stâlp, mai urmează și taxa de gard și ditamai bugetoiul e unplut de bani din biruri. Tu-vă-n gură de idioți staliniști!

27 aprilie 2015 7:33

Bruno Ar fi corecta legea .. daca peste 50% plus unul nu voteaza cu niciunul dintre candidatii propusi, sa se organizeze un nou tur de scrutin. Insa atunci trebuiesc propusi alti candidati si nu sa fie repetat scrutinul cu aceasi candidati, cum ar face-o idiotii inculti si plagiatorii care ne legifereaza. In privinta legii votarii doar dupa domiciliu, este o mare tampenie. Multi lucreaza la sute de Km de casa. Si din diverse motive, care nu tin doar de ei, multi nu-si pot face mutatie la locul de munca(lucreaza pt cateva luni bune pe santiere complexe dupa care revin acasa, fac scolarizari de un sau doua semestre sau fac un masterat de 4 sau 6 semestre, sau un doctorat de 3 -4 ani samd). Asa ca acest proiect de lege, este o mare sicana gandita de niste analfabeti, care nu stiu ce insemna respectarea constitutiei si a dreptului de exprimare, exprimare care trebuie sa fie libera acolo unde te afli si nu doar in locuri special "amenajate". Legea este facuta de bugetari si doar pentru bugetari si nu vizeaza si salariatii din industria serviciilor, cea de transporturi sau de constructii. Nu vizeaza aceste clase de salariati pt ca cei care fac legle nu pot gandi mai departe decat pt propriile activitati. Asa ca este o lege facuta de limitati care primesc totul gratuit, de la casa de serviciu la diurne fara masura plus alte beneficii nesimtite si care fac deplasari oriunde si in interes personal, pe banii nostrii ai contribuabilului si nu stiu ce insemna sa lucrezi din greu pt cateva sute de lei si sa te duci la vot pe banii tai pt a vota niste inculti plagatori. Las sa fie votul obligatoriu ca nu vor mai pupa parlament sau guvern.

26 aprilie 2015 19:19

@comunistu Gata sa intors comunismul in Romania unde te obliga sa votezi,,ati votat PSD inseamna ca ati votat si veti vota comunismul.nici unde in lume votul nu e obligatoriou,,bai rahati de PSD-isti si asa nu va voteaza lumea ca sunteti hoti si corupti totiiiiiiiiiiiiiiiii,din PSD...si ce le faceti la cei care lucreaza afara ,,ii suflati in cur,,ca si asa va vota mereu contra voastra...

26 aprilie 2015 17:49

a lu` simtitu Deputatii vor fi cei care decid ! Ca urmare....tot ce e "povestit" in articol este ca de obicei o...tampenie !!!

26 aprilie 2015 14:43

carmen Si pe cine sa voteze, ca numai hoti puneti la inaintare...

26 aprilie 2015 13:43

carmen Ce vorbiti ?? Dar de drepturile omului ati auzit...chiar nu va e rusine??

26 aprilie 2015 13:42

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.