Desi oficial CET nu mai exista ca operator de termoficare, centrala termoelectrica ramane in continuare un subiect in jurul caruia se starnesc dispute politice aprinse. Ieri, in cadrul Comisiei de Dialog Social, parlamentarii si reprezentantii municipalitatii si-au facut unii altora reprosuri, lor adaugandu-li-se si seful Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate Iasi, care a sustinut ca directorii CET au lasat spitalele fara banii necesari functionarii fiindca nu au platit contributiile pe care le datorau sistemului sanitar.

Intre timp, nimeni nu poate spune ceea ce intereseaza cel mai mult populatia: cat va costa gigacaloria. Un anunt in acest sens va fi facut insa in curand, mai ales daca ANRE va emite astazi licenta pentru Primaria Iasi, care este noul operator. In plus, desi Dalkia ar fi trebuit sa-si preia inca de ieri atributiile de prestator, reprezentantii firmei sustin ca nu au facut acest lucru si nu pot fi penalizati asa cum prevede contractul incheiat cu municipalitatea intrucat Primaria nu are inca licenta necesara.

Gigacaloria, scumpita din cauza combustibilului folosit

Deputatii PDL prezenti la intrunirea de ieri au reprosat municipalitatii ca i-a acuzat ca nu au facut demersuri pentru ca Iasul sa aiba apa calda. "Domnul primar a spus in repetate randuri ca nu facem nimic, dar s-a facut ca nu stie de cate ori am intervenit si cate telefoane am dat ori de cate ori am discutat chiar cu dumnealui. Si in ceea ce priveste contractul cu Dalkia, se pare ca exista o latura cunoscuta numai de unii si alta care a fost prezentata tuturor”, a spus deputatul Nicusor Paduraru. La randul sau, deputatul Luminita Iordache (UNPR) s-a aratat interesata daca Dalkia face voluntariat, pentru ca directorul tehnic al Primariei, Mihai Chirica, a explicat in expunerea referitoare la situatia CET ca respectiva firma nu urmareste sa obtina profit. Tot Chirica a afirmat ca in cele 8 luni de contract, Dalkia va primi in total 125.000 de euro pentru serviciile prestate. Au urmat diferite sugestii vizavi de combustibilul folosit pentru incalzirea Iasului, in conditiile in care in tara mai sunt doar trei centrale electrotermice, una fiind la Iasi, care folosesc huila energetica, aceasta fiind scumpa din cauza faptului ca exista doar doua firme – una din Polonia si alta din Ucraina – care o livreaza.

Reprosuri si din sistemul sanitar

Nu au lipsit acuzatiile nici la conducerea CET si la datoriile pe care centrala le are la bugetul de stat. "Pe 31 martie 2011, CET datora 27 de milioane de lei, dintre care 7,7 miloane de lei reprezentau suma stopata la sursa si care ar fi trebuit platita de angajati catre bugetul asigurarilor de sanatate. Daca punem si cota angajatorului, tot de 7,7 milioane de lei, vedem ca din sistemul sanitar iesean lipsesc peste 15 milioane de lei. Daca am fi avut acesti bani, situatia spitalelor nu ar fi fost cea care este acum”, a afirmat dr. Iulian Serban, director-presedinte al CJAS Iasi.

Integral peComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.