Start ratat pentru campania naţională de vaccinare gratuită a populaţiei împotriva gripei sezoniere de anul acesta. În perioada în care vârstnicii, copiii şi pacienţii cu boli cronice ar trebui să fie vaccinaţi împotriva gripei, Ministerul Sănătăţii de-abia stabileşte procedurile de achiziţie a vaccinului antigripal. Astfel, au­to­rităţile sanitare au decis pe ultima sută de metri ca achiziţionarea celor un milion de doze de vaccin antigripal necesare imunizării gratuite a populaţiei să se facă prin licitaţie naţională.

Însă, potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), licitaţia va avea loc de-abia la 7 noiembrie. Cum Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca vaccinarea populaţiei la risc să în­ceapă la sfârşitul lunii octombrie, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis să arunce responsabilitatea începerii campaniei naţionale de vaccinare pe umerii direcţiilor de sănătate publică. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Să­nătăţii, Oana Grigore, "până la derularea licitaţiei naţionale, au fost repartizate fonduri către direcţiile de sănătate publică pentru achiziţiona­rea primelor 6.000 de doze de vaccin antigripal pentru fiecare judeţ". Direcţiile de sănătate publică (DSP) vor cumpăra aceste doze prin procedură de achiziţie directă, ne-a declarat Oana Grigore. Cu alte cu­vinte, DSP-urile pot alege furnizorul de vaccin antigripal. Majoritatea însă pre­feră să achiziţioneze vaccinul an­tigri­pal românesc, produs la Institutul Naţional "Cantacuzino". Mana­ge­rul Institutului "Cantacuzino", conferenţiar doctor Radu Dorel Lu­cian, ne-a declarat că mai multe DSP-uri au făcut deja comenzi de vac­cin antigripal românesc. Potrivit ma­nagerului Radu Dorel Lucian, vac­cinul produs de Institutul "Canta­cu­zino" este cel mai ieftin de pe piaţă, costă 10,05 lei şi este la fel de eficient ca orice alt produs similar. Vaccinurile antigripale produse de companii farmaceutice străine se găsesc în farmacii la preţuri între 23 şi 30 de lei.
Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

"vaccinat" vaccinurile straine sunt deja pe piata...Cele romanesti, mai ieftine si ( cel putin) la fel de eficace, nu...De comisioane (ca la nivelul asta nu se mai numesc bacsisuri) ati auzit?

21 octombrie 2011 8:20

"vaccinat" vaccinurile straine sunt deja pe piata...Cele romanesti, mai ieftine si ( cel putin) la fel de eficace, nu...De comisioane (ca la nivelul asta nu se mai numesc bacsisuri) ati auzit?

21 octombrie 2011 8:20

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.