APDRP înseamnă Agenţia de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Rolul ei este să deruleze fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea rurală şi să se asigure că ce finanţează se întâmplă în ritmul stabilit. Rolul jurnaliştilor este să vedem dacă APDRP chiar face ce afirmă că face, şi apoi să spunem oamenilor despre asta.
După câteva ore de mers pe o şosea cu zone agricole fertile, în care am numărat şi câteva turbine eoliene, ne oprim în satul Greci din judeţul Tulcea. Aici facem cunoştinţă cu propietarii unui laborator de prăjituri, torturi şi fursecuri, produse integral din ingrediente naturale şi fructe din livezile proprii. Unim câteva mese într-un şir lung, ca la nuntă, şi, în timp ce înfulecăm prăjituri şi bem pahare de apă, ascultăm cu reportofoanele pe masă povestea afacerii lor.
Au achiziţionat terenul în Greci, pe care au construit o hală şi au amenajat o livadă. Apoi au stat pe gânduri. Oscilau în producţia în domeniul panificaţiei şi patiseriei, şi cea a plantelor medicinale. Au ales prima variantă. La început au produs prăjiturile manual, cu trei angajaţi şi le-au distribuit în reţeaua de magazine proprii, construită cu migală din 1992, când se ocupau cu comerţul. Din 2004 au trecut la producţie automată. S-au specializat în logistică, marketing, au înfiinţat trei firme şi s-au extins cât le-a fost plapuma. În 2007, cu a treia firmă, s-au axat pe cofetărie, gelaterie şi prelucrarea fructelor. Doi ani mai târziu s-au hotărât să apeleze la fonduri europene, aşa că au apelat la APDRP şi la un consultant.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1 723 418 lei. Cu banii au cumpărat utilaje de producţie şi de transport specializat şi aparatură pentru laborator. Achiziţiile au permis creşterea capacităţii de lucru cu 25%, dar şi a vânzărilor şi a calităţii produselor. Valoarea finanţării nerambursabile este 861 709 lei, iar data finalizării a fost anul 2010, la doi ani şi trei luni de la momentul depunerii cererii.
„Mi-e imposibil să concurez cu cei care fac prăjituri din produse artificiale", recunoaşte dl. Vals, patronul societăţii Piccolo Angelo, descendentul unei familii de italieni stabilită în Greci acum patru generaţii. „Prăjiturile lor sunt mai frumoase şi au termen de garanţie mai lung."
În ciuda acestui „inconvenient", familia Vals exportă o parte din produse (fursecuri, dulceţuri) în Grecia şi Italia, şi au o reţea de distribuţie proprie, cu 15 maşini care circulă zi de zi prin judeţ şi prin ţară, către o reţea de clienţi formată de-a lungul anilor. Acum au ajuns la 110 de angajaţi cu care, în perioadele bune, produc, distribuie şi vând în fiecare zi aproape două tone de pâine, fursecuri, torturi etc. În total fac peste 400 de produse în laboratoarele proprii şi au câteva reţete inventate de ei cu ajutorul oamenilor specializaţi.
„Ne dorim să facem produsele cât mai naturale, spune doamna Paulina Vals. „De aceea prima investiţie a fost livada, abia apoi celelalte. Dacă mergeţi în spatele clădirii, veţi vedea o cultură de căpşuni, de zmeură şi coacăze."
APDRP au contribuit în acest proiect prin schema de ajutor de stat pentru stimularea IMM-urilor, care procesează produse agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare.
Integral pe România Liberă
Alte articole pe același subiect
- Guvernul face cod de conduită în gestionarea absorbţiei fondurilor europene
- Autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni ar putea primi fonduri europene. Condiţia a fost plecarea Bechtel de pe autostrada Transilvania
- „Cadou“ de plecare. În ultima zi de mandat, Udrea i-a dat lui Poteraş fonduri de 13 milioane de euro
- Ungureanu a fost informat în şedinţă despre întreruperea oficială a rambursărilor de bani europeni în POSDRU
- Berca: Atragerea fondurilor europene, o problemă de siguranţă naţională
- Ungaria va pierde mâine fonduri UE de jumătate de miliard de euro
Comentarii
ecologist Lupta intre artificial si natural abia incepe. Dar, datorita mass-media si din om in om, produsele naturale incep sa fie cunoscute si apreciate pt. calitate,pentru aportul incontestabil pt. sanatate si pentru prezervarea naturii, in general.Si tot in general, in materie de bio, materiile prime pot aduce un beneficiu mai mare producatorilor decat produsele finite.
18 februarie 2012 8:25
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Star Alliance - Datele a sute de mii de pasageri au ajuns pe mâinile hackerilor
5 martie 2021 14:37Gheorghe Flutur dă 45.000 €, ca să marcheze intrarea în polul sărăciei
5 martie 2021 13:00INS: Costul orar al forţei de muncă, în creştere cu peste 8,69% în trimestrul IV din 2020
5 martie 2021 11:49Mii de angajați din Finanțe și ANAF vor primi laptopuri pentru a munci de acasă în pandemie: Ce firmă va furniza laptop-urile și pentru câți bani
5 martie 2021 9:08CNAIR a anunţat câştigătorul execuţiei lotului 4 al autostrăzii Sibiu-Piteşti. Care este valoarea contractului şi când va fi gata
4 martie 2021 21:56Editorial
Analiza unei clasări rușinoase. Cum s-a transformat un procuror DIICOT în avocatul Jandarmeriei în dosarul 10 August
Nota redacției: Acest articol a fost publicat inițial pe 29 iulie 2020, când procurorul DIICOT Doru Stoica a clasat acuzațiile la adresa șefilor jandarmeriei în dosarul 10 august. După proteste ale societății civile, fostul...