Principala condiție a reabilitării sistemului este renunțarea la producerea energiei la CET-ul aflat la 7-8 km de oraș și producerea energiei termice în centrale situate în cartiere.

Criza actualului sistem de încălzire centralizată de la Galați a intrat într-o nouă fază după ce instanța Tribunalului Galați a dispus, pentru a doua oară în ultimii trei ani, intrarea în faliment a distribuitorului local, Apaterm SA. Sentința nu afectează pe proprietarii celor 60.800 de apartamente racordate la sistemul centralizat, aceștia primind în continuare căldură dacă își vor plăti facturile, însă primarul și consilierii municipali trebuie să ia o decizie cu privire la organizarea sistemului. „Falimentul Apaterm era iminent, tocmai de aceea am căutat din timp soluții pentru ca abonații la sistemul centralizat de termoficare să aibă căldură până la finalul acestui sezon rece, pe termen scurt, și vom continua demersurile pentru a identifica cele mai bune soluții pe termen mediu și lung. Concret, vom analiza în următoarele zile soluția cea mai bună pentru a continua distribuția de energie termică către populație. Activarea Calorgal este una dintre ipotezele de lucru“, a declarat primarul Marius Stan. Calorgal este o regie de rezervă înființată în 2013, care funcționează doar pe hârtie. Dar reactivarea Calorgal SA ar rezolva situația doar din punct de vedere administrativ. Sistemul a intrat în blocaj financiar din cauza datoriilor istorice și penalităților de peste 350 milioane pe care Apaterm nu le achitase CET-ului Electrocentrale SA, la rândul său Apaterm având de încasat 131 milioane lei de la asociațiile de proprietari. Dar sistemul de încălzire centralizată de la Galați este falimentar și din cauză că este depășit din punct de vedere tehnic. Pierderile de 42,7% din energia termică produsă de Electrocentrale, pierderi cifrate la 11 milioane de euro anual și acoperite prin includerea în prețurile gigacaloriei, plătite de gălățeni, se datorează degradării rețelelor de transport a agentului termic pe veriga CET – puncte termice - blocuri.

Soluția: descentralizarea producerii energiei

Recent, Primăria Galați a încheiat cu ATH Energ SRL București contractul nr. 95.692/17.09.2014 pentru realizarea „Strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi“. Potrivit acestei strategii care va intra curând în dezbatere publică, este necesară finalizarea modernizării punctelor termice și a rețelelor, pentru reducerea pierderilor, pentru ca producţia să fie corelată cu necesarul real de energie pe fiecare cartier şi punct termic în parte. Un principiu de bază al reabilitării sistemului de termoficare va fi descentralizarea producției de energie, adică renunțarea la actualul sistem de producere a agentului termic primar la CET-ul de pe platforma ArcelorMittal, la 7-8 km de oraș și pomparea acestuia în magistrale cu diametrul de 1.200 mm, cu costuri foarte mari și trecerea la producerea energiei termice în centrale apropiate de cartierele orașului. Descentralizarea termoficării presupune împărțirea Galațiului în 3 zone, fiecare cu propriul sistem de termoficare. Zona 1 cuprinde cartierele Siderurgiştilor Vest, Micro 13, Micro 38, Micro 39, Micro 40, zona cartierelor din nordul şi din centrul oraşului, de la aliniamentul Pieţei Centrale până la Bariera Traian. Zona 2 cuprinde centrul oraşului, de la faleză până la Piaţa Centrală, cartierele Mazepa I şi II şi Ţiglinele I şi II. Zona 3 cuprinde cartierul Dunărea, cartierele Ţiglina III şi Ţiglina IV şi o parte din Siderurgiştilor.

Cogenerarea, o variantă

În zona 1 ar fi necesare următoarele investiţii: instalarea centralei termice va costa 18,4 milioane euro, în reţelele primare, de la centrală la punctele termice, va trebui investită suma de 11,1 milioane euro, iar reabilitarea reţelelor secundare, de la puncte termice la blocuri, va costa 26,3 milioane euro. Pentru modernizarea punctelor termice din zona 1 e necesară suma de 4,6 milioane euro. În total, modernizarea sistemului de termoficare din zona 1 va costa 60,5 milioane de euro. În zona 2 ar costa 29,1 milioane euro, iar în zona 3 costurile ar fi de 36,2 milioane euro. În total, pentru noul sistem de termoficare al Galaţiului, în toate cele trei zone, ar fi necesare investiţii de 125 milioane de euro. În condițiile falimentului Apaterm și în ipoteza preluării distribuției de către Calorgal, există și varianta ca municipalitatea să investească în achiziționarea centralelor în cogenerare, care ar fi de numai 44 milioane euro, reabilitările de rețele și modernizările de puncte termice, care ar necesita investiții de aproximativ 80 milioane de euro, fiind derulate prin programe multianuale, ca și până acum.

Integral pe România LiberăComentarii

cititor Inainte de orice informati-va ce a facut Mital in Belgia.

21 ianuarie 2015 16:59

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.