Un tânăr, dar foarte îmbătrânit politician se vede renăscând din cenușă, dar ignoră sau deformează restul poveștii.

Klaus Iohannis primește duminică de la Traian Băsescu cheile Cotrocenilor, după ce, în prealabil, electoratul român îi pusese în brațe dosarul schimbării la față a României. România - țara pe care "neamțul" a pariat totul acum 25 de ani, când sașii care nu fuseseră vânduți de Ceaușescu au emigrat cu totul - familii și trecut - în Germania reunificată. El a rămas.

În linii mari, misiunea lui Iohannis sună frumos. E maiestuoasă, în felul ei - unică, dar și al naibii de grea.

Cum timpul trece, pe nesimțite, perioada romantică va curge și ea cu repeziciune.

Din punctul ăsta de vedere, Iohannis are șanse să găsească în jurul lui aproape orice, dar nu și clemență. Cum la nivel de priorități naționale și de asteptări (mai mult sau mai puțin realiste) stim, în mare, ce are în față noul președinte, haideți să identificăm împreună ce ÎL și ce NE pândește din umbră.

Schimbul prezidențial de ștafetă, de la Traian Băsescu la Klaus Iohannis, este în 2014 total diferit decât precedentele.

Nu doar că România însăși e diferită azi de cea din 2004 și cu atât "mai altfel" decât formele ei anterioare, dar premierul-supraviețuitor adaugă el însuși o notă aparte contextului general.

Nu știu, poate ați observat cumva, dar dacă e cineva care și-a dat seama că nu mai e timp de repaus, acela e Victor Ponta.

Proaspat învins la prezidențiale, șeful Guvernului a intrat, imediat dupa episodul Dubai, într-o logică ofensivă.

Extrem de ofensivă.

În ciuda semnalului care i-a fost transmis la urne, ca și din stradă, Ponta refuză să abandoneze. Sentimentul că, începând cu 16 noiembrie, securea îi stă deasupra capului clipă de clipă, îi dictează fiecare mișcare.

Certitudinea că lama se poate prăvăli oricând, retezându-i prezentul și viitorul, iar asta la o vârstă încă fragedă politic, îi alimentează disperarea.

Din sinergia lor, a sentimentului cu pricina și a certitudinii respective, s-a încropit și planul măreț de reșapare.

Că e moral, realist sau oportun, puțin contează.

Limpede este că Ponta a intrat pe acest drum.

Scopul: a demonstra că, în ciuda înfrângerii usturătoare de la prezidențiale și a compromisurilor reprobabile pe care le-a facut la viața sa, rămâne totuși un produs viabil al politicii post-decembriste, o alternativă, fie ea și extremă, ce poate fi scoasă din jobben la un moment dat.

Eventual, într-un moment de criză.

Integral pe România LiberăComentarii

@plagiatorul socialist De cite ori apare un titlu in care este amintit Basescu, chiar si prin reflectie (aici, "Cotroceni"), apar limbricii varani. Si daca nu e despre Base, ei il injura oricum, daca e despre Mitoman... ei, atunci isi impart "sarcinile" Unii il apara, dind, vorba unui Limgau de meserie, limbi, altii ii injura pe "ceilalti", cum ca si ei ar face la fel. Celor cu limbile (de ex, dna Fha Nicoleta) ii las deoparte - o fi stiind ea de ce-i place fundul rozuliu de plagiator mitoman -, dar nu pot sa nu-i raspun cretinului care isi zice "cititor". Pai bai, fleoanta, tu pur si simplu sustii legiferarea COPIATULUI in Educatia romaneasca! Daca Ponta a plagiat, daca multi altii (nu stii citi, nu stii cine) copiaza, de ce ar fi alti timpiti de studenti sa se chinuie, cind nu e cazul? Sa ne miram ca TOATE cazurile care au facuut vilva, despre plagiatori, sunt din zona PSD? Ii reamintesc: Mang, Ponta, Andronescu, OIguta. Venise un cretin care propunea nici mai mult decit "verificarea doctoratului lui Funeriu"! Pai ala si-a dat doctoratul IN FRANTA, idiotilor! Tara in care nu un rahat de primar sau avocat isi da demisia (sau e dat afara) pt plagiat, dar insusi Presedintele tarii iese din politica! Nu "renunta la doctorat" - la lucrul evident furat, prins cu "mita-n sac" -, in applauzele idiotilor care tipa ca "prea se vorbeste mult despre plagiat"

20 decembrie 2014 9:10

cititor Hai ca ati intins rahatul cu plagiatele astea pana mi s-a facut greata.Credeti Ponta e singurul plagiatoriCati universitari si politicieni au copiat ,sau au platit negri ca sa le faca discursul, sau teza de doctorat,sa fim noi sanatosi.

19 decembrie 2014 13:07

John Doe Man, da' ai o fata de parca acuma te-ai trezit din betie. Tu nu te speli dimineata, nu te barbieresti?

19 decembrie 2014 11:59

ZORRO 2 Da uitași, leliță Floare, de băsescile băi de mulțime? Uitași, lelițo, de sado-rânjetele băsiste în zona… "Golden Blitz"? Măi, ce muiere interesantă ești! Da cu memorie scurtă-scurtă și infidelă, bată-te norocu, Floricuțo! Că, de te privești în oglindă, de ai curaj, vei descoperi că aduci binișor cu Iago sau, de ce nu?, chiar cu un testicul într-o găleată cu apă rece, fiindcă mintea, oricum - că tot e la modă sintagma - ți-e hipotermică…

19 decembrie 2014 9:39

Lingaul Continui limbile ziarului dar ce-ti mai placea Baselul .Te obisnuiesti tu si cu alt dos.Numai dos sa fie.

19 decembrie 2014 5:45

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.