Mi se pare total nepotrivit ca, în ziua în care românii comemorează 25 de ani de la sângeroasa Revoluţie din 1989, să chemi oamenii să iasă în stradă pentru a-i mulţumi unui singur om, fie el şi preşedinte. Alţii sunt adevăraţii eroi ai ultimilor ani şi lor trebuie să le fim recunoscători, nu lui Traian Băsescu.

Pe reţelele de socializare circulă de câteva zile informaţia că pe 21 decembrie, ziua în care Traian Băsescu îşi termină mandatul de la Cotroceni, unii ar vrea să organizeze în stradă un fel de miting de mulţumire pentru tot ce a făcut preşedintele pentru România. Ideea a strâns deja mulţi adepţi, inclusiv jurnalişti care au şi explicat de ce merită Băsescu recunoştinţa noastră. Nu aş vrea să comentez aici deloc lucrurile bune care s-au întâmplat în România în ultimii zece ani, le ştim deja cu toţii- independenţa justiţiei sau orientarea decisivă a ţării către Occident. Cum nu vreau să comentez nici nenorocirile care i-au lovit pe mulţi români, în mandatul lui Băsescu, cum ar fi, de pildă, tăierile de salarii cu 25% în cazul bugetarilor, sau jaful care a avut loc la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în perioada în care Guvernul a fost condus de Emil Boc. Nu cred că lucrurile bune sau rele întâmplate din 2004 până acum trebuie asociate cu un singur om.

Este evident că România s-a schimbat fundamental în ultimii zece ani, dar acest lucru este în primul rând meritul acestui popor. În 2004, mafia lui Adrian Năstase se pregătea să pună mâna pe puterea absolută în această ţară şi să îngroape definitiv orice speranţă de democraţie şi stat de drept, dar, când nimeni nu se mai aştepta, românii i-au luat puterea şi i-au dat-o lui Traian Băsescu. În 2009, mogulii strânşi în jurul lui Mircea Geoană se visau deja nemuritori şi intangibili, când poporul a decis, din nou, că mai bine îl păstrează la putere pe Traian Băsescu, decât să-i lase pe Cătălin Voicu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu să-şi facă de cap în această ţară. În 2012, preşedintele a rămas în funcţie tot datorită majorităţii oamenilor cu drept de vot, care au făcut ca referendumul să fie invalidat, chiar dacă alţi 7,5 milioane de români l-au vrut demis.

Traian Băsescu nu ar fi existat ca om politic dacă mulţi dintre oamenii din această ţară nu ar fi văzut în el o contragreutate la mafia pesedistă şi o şansă ca România poate ajunge, la un moment dat, un stat de drept veritabil. Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că Băsescu a fost întotdeauna „răul mai mic”, adică acel preşedinte care poate face mai mult bine decât rău. În nici un caz, Traian Băsescu nu a fost preşedintele ideal. Iar multe dintre greşelile sale au fost plătite, din greu, de oamenii din această ţară.

Traian Băsescu a fost mai degrabă un vidanjor al societăţii româneşti deoarece a scos o mare parte din mizerie la suprafaţă, dar asta pentru că noi l-am învestit cu această sarcină şi, până la un punct, şi-a făcut treaba. Da, fără Traian Băsescu poate nu am fi avut o justiţie eficientă şi nici încrederea occidentului, dar oare nu aceasta este menirea unui politician, să facă ceea ce vor oamenii care l-au pus în funcţie? Majoritatea care a avut încredere în Traian Băsescu în ultimii zece ani a ales drumul pe care se află acum România, iar preşedintele a fost doar instrumentul acestei majorităţi.

Pe 16 noiembrie, cei mai mulţi dintre oamenii care au mers la vot au ales, din nou, drumul spre vest, stat de drept şi democraţie, iar Klaus Iohannis, la fel ca Traian Băsescu în urmă cu zece ani, a primit o sarcină dificilă pe care trebuie să o ducă la bun sfârşit. Doar de el depinde acest lucru. Menirea unui preşedinte este să-şi asculte alegătorii, fără să aştepte însă mulţumiri din partea acestora. Dimpotrivă, politicianul este cel care ar trebui să fie recunoscător şi onorat că a primit încrederea a milioane de oameni.

În urmă cu 25 de ani, pe 21 decembrie 1989, românii şi-au ales un alt drum, cel al democraţiei, iar mulţi dintre ei au plătit cu viaţa pentru decizia luată. Cu atât mai mult, duminica viitoare nu e momentul să-i mulţumim vreunui politician. Pentru că nu politicienii aleg destinul unui popor. Poporul şi-l alege singur.

Integral pe România LiberăComentarii

Nicolae Fiecare presedinte a fost ALES.Apoi a aratat cine este! Cred ca Basescu a fost mult mult mai folositor Romaniei decit Iliescu sau Constantinescu.Iar asta nu se poate contesta.Nimeni nu este perfect dar daca reuseste sa faca peste 50% bine este bine.

22 decembrie 2015 8:42

Nicolae Fiecare presedinte a fost ALES.Apoi a aratat cine este! Cred ca Basescu a fost mult mult mai folositor Romaniei decit Iliescu sau Constantinescu.Iar asta nu se poate contesta.Nimeni nu este perfect dar daca reuseste sa faca peste 50% bine este bine.

22 decembrie 2015 8:41

ROMAN DIN CANADA NU AI MOTIVE SA-I MULTUMESTI LUI BASESCU,DEOARECE ""NU STII SA VEZI FAPTELE MULTE FACUE FOARTE BINE DE EL,NU CRED CA ESTI INSTARE SA JUDECI CORECT,APOI NU VREI SA AUZI CA FOARTE MULTA LUME VORBESTE NUMAI DE BINE SI CHIAR IL FELICITA ,PENTRUCA ARE PENTRU CE. INTOTDEAUNA SA TE JUDECI IN PRIMUL RAND PE TINE APOI PE ALTUL

18 decembrie 2014 5:05

basist anti-socialist Si daca merita multumiri, si daca nu merita, eu cred ca acestea s-ar aduce mult prea rep[ede. Sa mai lasam timpul sa cerne putin. Nu cred ca indemnul vine de la Basescu si cred ca Basescu poate trai si fara ele. In fond, el nu a facuut decit CEEA CE TREBUIA SA FACA. Nu intotdeauna foarte bine. Ca orice opm, a avut si zile mai proaste. Mai mult, ca orice roman, a avut si micile si marile pacate, inerente unui popor de cretini imorali, incompetenti si fara coloana vertebrala. A facut compromisuri, adesea a inchis ochii si a ascuns fapte si informatii. Este mai putin ticalos decit ceilalti presedinti si aportul lui a fost mai pozitiv in istoria tarii - chjioar daca jmanipulatii haznalelor continua sa il injure ca s-a atins de veniturile lor nemuncite. Faptul ca a salvat Tara ii doare in dos, ei gindesc "EU sunt tara, EU si familia mea!" Dar vom avea timp sa il omagiem pe Base, atunci ciond vom gasi linistea sa ii analizam presedintia in liniste, fara patima. Basescu nu a fost un sfint - nici Stefan, de altfel. Sa speram ca viitorii presedinti vor fi mai buni, ajutindu-i si pe romani sa fie mai buni. In fond, nu Presedintele face viitorul Romaniei, ci poporul. Daca e un popor de trogloditi imorali, vom continua sa ne tirim in coada Europei.

17 decembrie 2014 9:23

Vali Presedintele Basecu a fost si este pana acum...Singurul Presedinte care a facut ceva pentru Romania. Noi am votat ....No l-am ales...Romania a mers pe drumul normalitatii.. Labagii de genul lu asta care ,,Pute '' sa se abtina....Sa speram ca noul Presedinte se va ridica la nivelul institutiei pe care o reprezinta... In rest ...da Succesuri...

17 decembrie 2014 7:40

Pute Cred ca ai gresit a fost nu un "vidanjor al societatii " ci un "vibrator" iar ca sa multumesti pentru mitocanie adusa la un nivel asa de mare si pentru bataia de joc fata de fostii colegi si de dragostea pentru alcool parca e prea mult.Succesuri.

17 decembrie 2014 5:56

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.