Fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, precum și omul de afaceri George Moiş au fost reţinuţi, luni, de procurorii anticorupţie.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciului Teritorial Oradea îl acuză pe Ardelean de luare de mită, iar pe Moiş, de dare de mită. Cei doi vor fi prezentaţi Tribunalului Bihor, cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit anchetatorilor, în noiembrie 2013, Ioan Mircea Ardelean, în calitate de director executiv interimar al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, i-a cerut lui Gheorghe Moiș ca firma acestuia, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica lui Ardelean. "În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt. Astfel, în baza acestei înțelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Moiș Gheorghe a dispus unor angajați ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziţia de materiale şi executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia", susţin procurorii, în ordonanţele de reţinere.

DNA mai precizează că la 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA depusă de firma lui Moiș a fost aprobată în întregime de funcționarii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare. "La data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către inculpatul Ardelean Ioan Mircea, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali din cadrul instituției amintite, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat", mai arată procurorii.

Anchetatorii mai suţin că la 6 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare a casei, Moiș îi ceruse lui Ardelean ca instituția publică pe care acesta o conducea să facă plata sumei respective până la 25 decembrie 2013. Ardelean, adaugă DNA, l-a asigurat că în 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul firmei, fapt care s-a și întâmplat.

În acest dosar, instrumentat cu sprijinul SRI, procurorii au dispus sechestru asigurător asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro şi 75.000 lei) și a unor monede cu o valoare totală de circa 37.000 euro, ridicate de la Ioan Mircea Ardelean.

Integral pe România LiberăComentarii

ion Dar pt Popocici de la Finantele Timis cand il ridicati pe acel excroc,,ordinar,,la un comcur a favorizat o persoana care am concurat si eu,,a intrati el ,,eu o avertizam pe cea care ne-a supravecheat ,,cum isi permite sa copietze ca e doar concurs,,apoi acea persoana a fost arestat pt delapidare,,el fugind apoi in Spania si extradat,

15 decembrie 2014 20:35

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.