Ion Iliescu a postat pe blogul său personal o scrisoare deschisă către toți membrii PSD în care respinge acuzațiile la adresa din partea lui Sebastian Ghiță.

„Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aș fi comunist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, și un act de lașitate, lucruri pe care nu le pot înțelege și accepta. Cu explicația asta toți cei care trebuie să-și asume responsabilități pentru insucces sunt exonerați de orice raspundere. Fuga de răspundere nu este o soluție”, a scris Ion Iliescu.

Președintele de onoare al PSD spune că refuză să primescă ”lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid, PSD” și de la ”oameni care pun interesul personal înaintea interesului public”.

El spune că ”PSD trece printr-un moment dificil”, dar înainte de a se căuta vinovați pentru această situație trebuie găsite soluții și adaugă că, din păcate, în locul unei analize a fost luată ”o măsură extremă”,excluderea a trei membri, ”care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului”.

”Mai grav decât acest gest pripit este faptul că liderii partidului nu înțeleg ce le reproșează cu adevărat membrii și simpatizanții PSD. Este vorba despre faptul că, de la o vreme, și mai ales în campania electorală care a trecut, PSD a evitat cu obstinație să-și asume identitatea sa de stânga, social democrată”, crede liderul PSD, completând: ”Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aș fi communist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, și un act de lașitate, lucruri pe care nu le pot înțelege și accepta. Cu explicația asta toți cei care trebuie să-și asume responsabilități pentru insucces sunt exonerați de orice raspundere. Fuga de răspundere nu este o soluție”.

Președintele de onoare al PSD spune că, în prezent, partidul plătește ” prețul confuziei ideologice din ultimii zece ani” și este pe cale să piardă ”competiția la nivelul ideilor”, pentru că ”deși sunt atâția oameni, tineri sau mai puțin tineri, cu studii de cea mai bună calitate, aici sau în străinătate, declarați la stânga, ei nu au cu cine comunica în PSD”.

Iliescu spune că sunt multe lecții de învățat din eșecul la prezidențiale.

”Poate cea mai importantă este aceea că nu putem câștiga, dacă între partid și liderii lui există o ruptură. Din păcate, ea există acum. Mă tem că nu funcționează acel dialog necesar-și obligatoriu-cu activul de partid, cu organizațiile si membri de partid, cu cetatenii. Analiza trebuie să înceapă de la bază. Democrația internă de partid nu este o vorbă în vânt. Și nu e cazul s-o transformăm noi, un partid de stânga, într-o formă fără fond”, detaliază Iliescu.

Iliescu mai remarcă faptul că structura de conducere a PSD ”este prea stufoasă, și din cauza asta ineficientă”, adăugând: ”Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea răspunderii și, în final, la nicio răspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fără fond”.

Președintele de onoare al PSD crede că partidul trebuie să rămână la guvernare, dar ”se impune o remaniere guvernamentală, cu formarea unei echipe solide, profesioniste, coerente, care să guverneze în consecință”.

Iliescu mai evidențiază ca ”slăbiciune a PSD”, modul în care funcționează grupurile sale parlamentare: ”Este nevoie de o agendă de priorități și de mobilizarea exemplară la vot. Iar în acest sens, liderii de grup parlamentar au la ce să reflecteze. Dar să nu se mulțumească doar cu asta. PSD are nevoie de o schimbare radicală, de fond, a activității sale parlamentare”

”Cred că trebuie să revenim la votul pe listă, măcar pentru Camera Deputaților. Iar cei care vor candida la viitoarele alegeri din 2016 să fie cunoscuți cât mai repede, pentru a asigura o componență cât mai solida grupurilor de senatori și deputați ai PSD. Același lucru este valabil și pentru candidații noștri în alegerile locale – primari, președinți de consilii județene, consilieri”, mai spune liderul social-democrat.

Iliescu s-a referit și la organizarea viitorului congres al partidului: ”Este cazul ca, în pregătirea Congresului, să se pună în discuție o nouă ofertă politică, un nou proiect de țară, o nouă ofertă electorală. Toate astea plecând de la nevoile și așteptările oamenilor. Să nu ignorăm pe nimeni, mai mult, să nu uităm că sunt aproape opt milioane de oameni care nu au votat. De ce nu au votat? Poate pentru că nu le-am oferit o miză, un motiv să vină la vot. Electoratul se construiește, nu apare spontan. Dar mai ales se fidelizează, prin bună guvernare. Plătim consecințele a zece ani de vot emoțional, pe teme care nu au legătură cu viața oamenilor. Nu trebuie să mergem și noi pe acest drum, facil și periculos”.

”Nu avem de ce să ne fie rușine de identitatea noastră. Nu avem de ce renunța la valorile stângii. Trebuie să renunțăm însă la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuală a problemelor din partid. Dacă ne concentrăm asupra căutării ”vinovaților”, în loc să căutăm soluții, vom eșua și în guvernare, și vom deveni un partid fără prea multă relevanță pe scena politică. De unde și apelul meu la responsabilitate și la sinceritate din partea tuturor”, conchide președintele de onoare al PSD, în scrisoarea deschisă adresată membrilor și simpatizanților PSD, postată vineri pe blogul personal.

Integral pe România LiberăComentarii

Dorel-plecat de mult din Ro.-- Se pare ca tovarasul ILIESCU a uitat ca a fost si este comunist.... La varsta lui este de inteles. Nu este de inteles de ce nu se retrage de tot din viata politica si publica, sa stea la gura sobei ca orice bosorog.

29 noiembrie 2014 16:10

Annonimus Are dreptate, dar destinatarii nu vor lua invata nimic. Ei se lauda doar ca sunt de stanga, in realitate fiind la fel ca ciocoii basisti pe care i-au combatut atat. Dar si Iliescu i-a cautionat mereu, acceptand pe langa el tot felul de insi pusi pe furat, invarteli, acaparatori si hoti. Cu ei a reusit sa puna tara la pamant, de n-a ramas piatra pe piatra!!!!

29 noiembrie 2014 12:09

Annonimus Are dreptate, dar destinatarii nu vor lua nimic din sfaturile lui. Ei se lauda doar ca sunt de stanga, in realitate fiind la fel ca ciocoii basisti pe care i-au combatut atat. Dar si Iliescu i-a cautionat mereu, acceptand pe langa el tot felul de insi pusi pe furat, invarteli, acaparatori si hoti. Cu ei a reusit sa puna tara la pamant, de n-a ramas piatra pe piatra!!!!

29 noiembrie 2014 12:07

Scrisoare deschisă? 3 O nouă ofertă electorală, hai sictir Animalule! O nouă agendă de priorităţi, mobilizarea grupurilor parlamentare ale PSD, păi ălea s-au tot mobilizat ca să dea legea amnistiei, legea care să deschidă exploatarea auriferă de la Roşia Montană, exploatarea gazelor de şist, deci de atâta mobilizare, nemernicii din parlament ar fi vrut să transforme România într-o mare de cianură şi un mare cimitir. La final, Animalul Iliescu se screme atâta, poate şi din teama de a nu fi tras la răspundere vreodată pentru mărşăviile şi ticăloşiile făcute în Decembrie 1989, pentru că locul lui Iliescu ar fi trebui să fie ocnaş pe viaţă la Jilava, fără drept de eliberare. Aşa s-au găsit alţi ţapi ispăşitori, ultimul fiind generalul Victor Atanasie Stănculescu. PSD a fost şi este ciuma roşie pentru România, motiv pentru care acest partid trebuie eradicat de pe faţa pământului. No merci! Vae victis!

29 noiembrie 2014 10:35

Scrisoare deschisă? 2 Restul e gargară, ideologia bolşevicească, el nu e comunist, atragerea electoratului la vot, păi cu mici şi bere şi un kil de ulei nu mai ţine. Cică electoratul de stânga n-are cu cine comunica din partid. Păi când partidul şi guvernul continuă să facă proiecte de legi prin care să-şi salveze de la puşcărie ticăloşii care au călcat legile în picioare, nu mai ţine cu minţirea electoratului. Cică PSD plăteşte consecinţele a 10 ani de vot emoţional care n-are legătură cu viaţa oamenilor. Greşit. Tot ce se întâmplă în poliică are legătură cu viaţa oamenilor, în special legile care se validează şi după care trăieşte boborul. Dar când un lider ca Ponta minte cu neruşinare ţara, atunci când se suie în elicopter şi zboară la Roşia Montană ca să-i scoată din mina muzeu pe neminerii blocaţi acolo tot la ordinul lui, când Prostovana Plumb vomită pe sticla TV că dacă se va deschide exploatarea auriferă acolo şi se va construi acel mare lac de decantare cu volum de peste 300 milioane metri cubi de cianuri, va fi raiul pe pământ, e evident că boborul n-a mai putut fi minţit

29 noiembrie 2014 10:34

Scrisoare deschisă? 1 Animalul Ion Iliescu e căutat p-acasă de Madona cu coasa, iar el se screme să scrie depeşe deschise de pe blogul lui. Cică e nevoie de un nou proiect de ţară. Păi PSD sub diferite alte denumiri, cât a guvernat România a ruinat ţara, toate privatizările din 1990-1996 au dat marile fabrici şi combinate pe sume derizorii, iar apoi acestea au ajuns la fier vechi. Au retrocedat cantităţi imense de păduri, care au fost defrişate şi acum acolo, a apărut deşertul african. Marile privatizări au fost făcute repede şi prost, fără a impune prin lege noului proprietar continuarea activităţii industriale, precum şi interzicerea vânzării fabricii la fier vechi. Retrocedările de păduri au fost făcute fără impunerea prin lege noului proprietar exploatarea combinată cu reâmpădurirea zonelor exploatate ulterior, precum şi cu aplicarea de pedepse extrem de severe celor care nu se conformează regulilor impuse de legislaţie.

29 noiembrie 2014 10:34

gh calin araboiu Ponta este un idiot, la fel ca si ceilalti de langa el! Nu face diferenta intre comunisti si komunistoizi!

29 noiembrie 2014 9:34

liberalul socialist 3. Si aici se incadresa partidele "de stinga" romanesti. Balcanice, in plus, ating culmea prin coruptie, depravare, oportunism, populism. Nu au ce imparti - dar promit "egalitate". Stiu suficient de mult ca nu pot gitui definitiv "burghezia" - in primul rind ca EI sunt burghezii. Pun impozite mari - dar practica, absolut toti, evaziunea fiscala. Stiind ca mai curind sau mai tirziu populatia se va " prinde", incearca sa puna mina pe Putere - in sens bolsevic. Deci, reforma PSD nu e posibila. Membrii, liderii, sustinatorii nu sunt "de stinga", ci niste oportunisti educati in spiritul comunist-mafiot. "Ce imi iese?" sau "ce mi se da?" sunt singurele lucruri care conteaza. NIMENI nu vrea sa traiasca in Romania intr-un sistem suedez, sa zicem. Decit daca Statul ar avea bogatia si puterea statului suedez - ceea ce nu se intimpla. Nici nu se va intimpla vreodata, cit timp un roman nu munceste cit si cum munceste un suedez. Daca in Suedia 5 milioane ar sta in spinarea a 1 milion, nici ei nu ar avea de unde da ceva cuiva. Si nu 200 euro, ci 1500, cit dau acum. Deci, concluzia: ca sa avem un partid de stinga puterni, TREBUIE s aavem mai intii un partid de dreapta p[uternic. Cind industria, economia se vor dezvolta suficient, vom avea ce imparti. Alfel, ne impartim (sau furam) saracia, intre noi.

29 noiembrie 2014 8:15

liberalul socialist 2. In Estul Europei, ca si in China si alte tari/zone, lucrurile au inceput invers. Erau tari cu oligarhie aristocrata, prcatic in feudalism, in care brghezia nu apucase sa se dezvolte. S-a trecut direct la "socialism", cu efecte dezastruoase, mai ales dupa aparitia aberatiei comuniste. OMUL nu este o fiinta "comuna" ci una privata. Absolut toate incercarile de a pune totul la comun au esuat - inclusiv cea a apostolilor. miruiti de Sfintul Duh. Care a fost problema (si este si acum)? Aceste partide "de sitnga" nu incearca sa imparta plus-valoarea echitabil - pt ca nNU EXISTA PLUSVALOARE! Birghezia (investitori privati) sunt slabi, putini, traiesc in urma contractelor cu Statul (sau e INSUSI STATUL), fara concurenta reala, fara mecanisme ale pietii, fara posibilitate de avans economic si social. Cei saraci (puturosi, cu un randament execrabil) vor sa imparta acest minim cistig la toti, lipsindu-i pe afaceristi (nici o conotatie negativa!) sa reinvesteasca, sa duca societatea inainte. Raminem cu totii "saraci si cinstiti". Cinstiti cit se poate, pt ca, oameni fiind, indivizi dornici de a avea nu numai a supravietui, "completam" furind de unde putem: de la Stat.

29 noiembrie 2014 8:06

liberalul socialist 1. Dar sa vedem cum e cu "stinga". Tot timpul se face trimitere la "stinga democratica" di Oocident. Adevarul este ca HABAR NU AVEM! Repetam ca niste papagali "invataturile de partid". Ideologia socialista a aparut ca o reactie la politica DE DREAPTA. Daca aceasta, a "burghezilor" (cetateni ai oraselor) impotriva aristocratilor, incepuse inca de la 1650, pe la 1850 s-a ajuns la o concluzie: "burghezia" nu este controlat eficient. Deci, a aparut ca o contra,masura. Incerca sa ia din bogatia burghezilor sa impoarta si muncitorilor saraci. Din aceasta confruntare a rezultat cresterea averilor producatorilor, darlasind investitorioi sa continue rolul ei de a trage econoimia (si, deci, societatea) inainte. Aceasta este demoxratia socialista Occidentala, cu rol pozitiv LA NEVOIE, si nu pt ca "poporul vrea egalitate"!

29 noiembrie 2014 7:48

basist anti-socialist Interesant faptul ca oastea de strinsura digitala varano-pontist au trecut la atacul "presedintelui de onoare" a PSD, numai pt ca asta e "trendul" dat de actualii lideri socialisti. Ei fac o greseala imensa: anti-pesedeii nu il percep a fi partid comunist din cauza lui Iliescu! Modul in care se comporta liderii (politici si economici - baronii - repeta pina la ultima litera comportamentul partidelor comuniste rusesti si romanesti. Atitudinea lui Guitza si Ponta la adresa lui Iliescu nu este "modernizarea" partidului, ci de fapt o reintoarcere la sistemul bolsevic! Iliescu a incercat sa impuna in Romania un stil gorbaciovian, de "perestroika si glasnost. Ponta introduce un stil putinian, chinezesc, pe alocuri chiar nord-corean. Pumnul in gur "dusmanilor", umilierea maselor de alegatori, stapinirea totala a resurselor, cu ajutorul serviciilor si institutiilor de stat. De udne si dorinta de a elimina toate institutiile care nu accepta stapinirea. "Bogati si corupti" a devenit "ideologia" lupilor tineri socialisti, de udne si incercarea de a-l elimina pe Iliescu, cel "sarac si cinstit"

29 noiembrie 2014 7:41

Nicolae T Din pacate PSD nu mai este demult un partid de stanga, el fiind condus de niste oameni putred de bogati care, in mare parte, au dosare penale pe rol Domnule presedinte nu-i suficient sa te declari partid de stanga si sa actionezi ca un partid de extrema dreapta. Cum este posibil ca fiind la guvernare de aproximativ 3 ani sa nu aplici imozitarea diferentiata astfel incat cei cu venituri lunare mici ( sa zicem sub 1500 lei/luna) sa nu plateasca impozit iar cei care obtin venituri lunare de cateva mii de euro/luna sa plateasca impozit majorat. Sunt persoane care ocupa mai multe locuri in CA de unde castiga lunar sume uriase iar impozitul este tot de 16%. Guvernul a anuntat cresterea pensiilor cu 5% la toti pensionarii incepand cu data de 1 ianuarie 2015. Asta inseamna ca cel care acum are o pensie lunara de 500 lei primeste in plus 25 de lei iar cel care are o pensie lunara (speciala) de 30.000 lei/luna primeste in plus 1500 lei. Oare-i echitabil!?.Vrem fapte nu vorbe. Acum este momentul sa apara, pe esicherul politic, un adevarat partid de stanga. DOAMNE AJUTA

29 noiembrie 2014 6:32

v Daca nu a fost condamnat Iliescu pt nelegiurile sale, daca inca traieste in loc sa stea cuminte acasa si sa-si vada de batrinete, apare pe la sediul PSD, care degeba incearca sa para un partid Social Democrat ca in vest, ca oamenii cind il vad pe Iliescu si nu numai ii asociaza cu FSN. PCR. etc. In alta ordine de idei daca este asa de "destept" de ce nu le-a dat sfaturi PSD-eilor inainte de alegeri si sa le spuna ce trebuie sa faca. Dupa razboi multi viteji se arata. Nu ma preocupa PSD-ul si nici "prognozele", dar vom vedea daca se destrama si citi dintre ei se vor duce la Klotzanul Ghiolbanis, si ce butoane va mai invirtii Javra Ordinara.

29 noiembrie 2014 0:05

psd Cum nu se stie vinovati ,,e Ponta cu Dragnea ,,dar ei sunt mai comunisti ca tine Iliescule ca uite ca tin de scaun ,,

28 noiembrie 2014 20:54

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.