Energia termică s-ar putea scumpi cu 35% de la 1 ianuarie 2015 din cauza liberalizării preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii industriali, inclusiv pentru termocentralele din marile oraşe. Scandalul are, însă, şi o altă miză: fotoliul de ministru al Energiei, ocupat în prezent de tehnocratul Răzvan Nicolescu.

Populaţia conectată la sistemul centralizat de termoficare ar putea plăti din luna ianuarie facturi mai mari cu o treime la încălzire, din cauză că CET-urile din marile oraşe vor trebui de la începutul anului viitor să-şi procure gaze de pe piaţa liberă, în vreme ce consumatorii casnici de gaze sunt protejaţi, ţara noastră având termen până în 2021 să realizeze liberalizarea preţurilor.

Problema este simplă: în vreme ce populaţia care are centrală de apartament pe gaze naturale îşi produce în regim propriu apa caldă şi căldura, cei conectaţi la reţelele de termoficare beneficiază de aceste servicii printr-unul sau mai mulţi intermediari. Mai exact, o centrală de cogenerare cumpără gazele la un preţ „liberalizat“, produce căldură şi energie electrică pe care mai apoi o vinde unui distribuitor local, de regulă controlat de către primărie. Ulterior, acesta vinde mai departe gigacaloria către populaţie.

CET versus centrală de apartament

Potrivit lui Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), acest lucru înseamnă că preţul unei gigacalorii ar putea creşte cu 28-35% la producător. Problema este că, până acum, CET-urile primeau gaze naturale în acelaşi amestec cu populaţia, dar, potrivit prevederilor legale, acest „coş“ nu va mai fi valabil de la 1 ianuarie 2015.
Integral pe AdevărulComentarii

PRECIZARE: "liberalizea" preţurilor gazelor naturale înseamna de fapt intrarea acestor preţuri în regimul de monopol al ECO-psihopatilor "europeni", care îsi finantzeaza pe aceasta cale ECO-energiile "verzi" (si odata cu ele, schimbarea paradigmei economice globale, n.n.). Cu respect, Redactia A.

26 noiembrie 2014 10:12

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.