Un studiu realizat de agenţia Reputation VIP în 30 de ţări din Europa arată că gigantul american Google a refuzat majoritatea solicitărilor de eliminare a unor link-uri, primite în baza "dreptului de a fi uitat". De atunci şi până în prezent, Google a primit 135.000 de solicitări de ştergere din căutări a 470.000 de linkuri. Potrivit studiului, gigantul de internet a primit, în medie, o mie de astfel de cereri pe zi.

În decursul ultimelor luni răspunsul Google a fost din ce în ce mai refractar potrivit acestui studiu realizat pe un eşantion de 15.000 de cereri de eliminare a unor link-uri de pe motorul de căutare: în perioada 23 - 29 iunie, Google a răspuns pozitiv la 57% dintre aceste cereri. Trei luni mai târziu, în septembrie, 72% au fost refuzate.

În ultimele trei luni, Google a refuzat aproximativ 60% din cererile primite, pentru motive diferite, potrivit aceluiaşi studiu. Cel mai des întâlnit motiv pentru refuz (în 26% din cazuri) a fost acela că Google a considerat că informaţiile vizate nu priveau viaţa privată, ci cea profesională.

Un alt motiv invocat de Google a fost acela că persoana care solicita eliminarea unui link era chiar autoarea conţinutului pe care îl dorea şters (o fotografie sau un comentariu pe un forum de discuţii spre exemplu). Alt motiv pentru refuz a fost acela că informaţiile solicitate a fi şterse erau de actualitate, referindu-se la persoane publice (artişti, jurnalişti, prezentatori de televiziune, politicieni, directori de companii etc.).

Compania a primit solicitări de eliminare din căutări a unor linkuri care vizau informaţii referitoare la caziere judiciare, fotografii care surprindeau persoane în ipostaze jenante, comentarii agasante şi injurii, acuzaţii aduse unor persoane în urmă cu decenii, articole de presă. În cazul respingerii solicitărilor primite, link-urile respective au continuat să fie indexate pe motorul de căutare.

Intervalul de timp de procesare a solicitărilor este în medie de 24 de zile pentru perioada de trei luni analizată în acest studiu. Din cele 15.000 de cereri de eliminare a unor link-uri, analizate în cadrul studiului, 53% nu primiseră un răspuns până pe 20 septembrie.

Recent, Google a iniţiat un turneu european de reuniuni publice despre "dreptul la uitare" şi eliminarea de link-uri la cerere, în conformitate cu controversata decizie din luna mai a Curţii Europene de Justiţie. Reprezentanţii Google, care, la nivel european, primesc zilnic aproximativ 1.000 de cereri de eliminare din căutări a unor link-uri, au spus că vor să găsească prin intermediul acestor discuţii un echilibru "între dreptul persoanelor la uitare şi dreptul publicului de a fi informat".

Decizia Curţii Europene de Justiţie a fost o surpriză pentru Google şi alte companii de profil aflate în atenţia Uniunii Europene pentru practicile în domeniul respectării vieţii private.

După ce şi-a atras acuzaţii de cenzură, Google a început să reintegreze în rezultatele căutărilor unele link-uri pe care le eliminase în numele aşa-numitului "drept de a fi uitat".

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.