Se mobilizează prin intermediul reţelelor de socializare, majoritatea sunt tineri, dispuşi la acte de violenţă şi cu toţii se declară nemulţumiţi faţă de măsurile de austeritate luate de guvernanţi.

După Paris, Londra, Atena şi Budapesta a venit rândul Bucureştiului să se confrunte cu proteste violente. Pormite în semn de protest faţă de proiectul noii legi a sănătăţii şi pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de împingerea către demisie a lui Raed Arafat, manifestaţiile din ultimele zile din Bucureşti au degenerat duminică seară. Grupuri de suporteri violenţi, cunoscuţi sub denumirea de "ultras", şi care au interzis pe stadioane au aruncat, într-o primă fază, cu sticle incendiare, pietre din pavaj şi sticle în jandarmi, pentru ca ulterior să devasteze magazinele din centrul Capitalei. În timpul incidentelor, 45 de persoane au fost rănite, între care şi jandarmi, iar 283 de protestatari au fost reţinuţi. (...)

Ce au în comun protestatarii

Violenţe extreme, vitrine sparte, sedii de bănci vandalizate, maşini incendiate sunt doar câteva dintre rezultatele acţiunilor de protest din câteva capitale europene în ultimul an. De partea cealaltă, forţele au reacţionat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

RFI România a realizat o analiză comparativă între protestele din Europa. Publicaţia scrie că Marea Britanie s-a confruntat anul trecut atât cu proteste paşnice, cât şi cu unele violente, soldate cu vandalizări şi cu pagube de zeci de milioane de lire, iar în Franţa, anul trecut, protestele au fost paşnice, însă momente mai dificile s-au înregistrat în 2005, când doi tineri au murit.
Integral pe GândulComentarii

@ mitica popescu Da, în special pulanții ca mitică popescu trebuie găsiți și judecați! Neapărat!

18 ianuarie 2012 1:52

mitica popescu Speram o rezolvare ca in Marea Britanie: arestati, judecati, lipsiti de drepturi sociale si juridice pentru o perioada mai indelungata. Si cautati manipulantii, care in celelalte doua cazuri nu au existat.

17 ianuarie 2012 15:13

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.