Aleşii locali vor avea timp 10 zile să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul, arată o ordonanţă de urgenţă propusă de vicepremierul Liviu Dragnea. Proiectul, scris de Dragnea împreună cu juriştii PSD în doar patru zile, este plin de greşeli gramaticale şi nu prezintă niciun argument concret, ci doar situaţii posibile.

GÂNDUL prezintă, pe scurt, „Ordonanţa traseiştilor“: Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pregătită de guvern pentru adoptare în a şedinţa de astăzi.

În expunerea de motive a actului nornativ care legalizează pentru 10 zile migraţia politică, guvernul invocă „o serie de disfuncţionalităţi” la nivelul autorităţilor locale, după ruperea USL, precizând că sunt mari probleme pentru constituirea majorităţilor. Traseismul aleşilor va fi permis până la ultimul nivel, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, care subliniază faptul că aleşii locali, dar şi supleanţii lor vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi schimba partidul fără a-şi pierde mandatul.

Scrisă într-un perfect limbaj de lemn, ordonanţa moşită de Liviu Dragnea nu aduce niciun argument viabil, ci doar minciuni împachetate ca probleme, susţine ADEVĂRUL. Iată un exemplu. „Autorităţile administraţiei publice locale întâmpină greutăţi în constituirea majorităţilor care să asigure stabilitate politică, urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale“, se arată în expunerea de motive a ordonanţei. Însă majorităţile despre care vorbeşte Liviu Dragnea nu se constituie cu greu. Ele există deja, pentru că nu există niciun consiliu local sau judeţean în ţară care să nu funcţioneze în acest moment.

În 2006, aminteşte EVENIMENTUL ZILEI, liberalii au iniţiat o lege prin care, pentru prima oară în România, se interzicea migraţia aleşilor locali, dar, înainte, au acordat 45 de zile pentru ca fiecare să-şi aleagă partidul. Potrivit unui studiu IPP, marele câştigător al migraţiei din 2006 a fost PD, care şi-a sporit numărul aleşilor locali cu 211 primari faţă de anul anterior. Al doilea câştigător a fost PNL cu un plus de 106 primari.

Acum, PNL a anunţat că va reacţiona dur la ordonanţa pregătită de PSD, Klaus Iohannis afirmând că „acum se legiferează traseismul politic“ şi ameninţînd chiar cu boicotarea alegerilor. „Îi avertizez pe aleşii care vor să schimbe partidul să nu facă lucrul acesta pentru că vom ataca în instanţă ordonanţa, iar printre solicitările pe care le vom face va fi şi aceea de pierdere a mandatului de aleşii locali care, în baza acesteia, au schimbat partidul politic”. Întrebat dacă se teme că în acest fel PNL ar putea pierde un număr semnificativ de primari, liderul PNL, citat de MEDIAFAX, a spus că se aşteaptă mai degrabă ca aleşii locali să se îndrepte către partidul său.

Şi ACL acuză PSD-ul că încearcă să fraudeze alegerile pentru Cotroceni prin emiterea acestei  OUG şi a emis o scrisoare către toate ambasadele UE şi SUA de la Bucureşti, anunţă CURENTUL. „Considerăm că astfel Ponta şi PSD pregătesc fraudarea alegerilor prezidenţiale şi pun în pericol imaginea externă a României ca stat democratic, în care şansele sunt egale între competitori.

Am subliniat faptul că prin înregimentarea politică a aleşilor locali ai opoziţiei în PSD şi sateliţii săi se creează în mod deliberat premisele pentru fraudarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.Asupra primarilor şi consilierilor PNL şi PDL se fac presiuni din partea PSD pentru a trece în barca puterii după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă ce va consfinţi migraţia politică. Aceste presiuni vor fi dublate de alocări de fonduri în luna septembrie, pentru a accentua migraţia politică”, se arată într-un comunicat al ACL, citat şi de NAŢIONAL.

Şi preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat, miercuri, Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale şi cea privind migraţia politică, anunţă ANTENA3. „Îl atenţionez pe premier, care a semnat această Ordonanţă, că atât Comisia de la Veneţia, cât şi Curtea Constituţională a României au recomandări şi hotărâri prin care precizează foarte clar că nu trebuie să se emită acte normative care să modifice legile electorale, într-un interval de la 12 luni până la data alegerilor”, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni. Băsescu susţine că ordonanţa afectează procesul electoral şi modifică elemente substanţiale din legea de organizare a alegerilor prezidenţiale.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost întrebat, miercuri, cum va reacţiona instituţia în ceea ce priveşte OUG referitoare la migraţia aleşilor locali, el arătând că deocamdată discuţia e despre lucruri care „nu există“ şi că nu doreşte să se antepronunţe. Întrebat dacă va exista un demers al Avocatului Poporului sau instituţia va aştepta ca partidele să facă o contestaţie a Ordonanţei, pentru a analiza dacă o va ataca, Ciorbea, citat de COTIDIANUL, a răspuns: „În principal reacţionăm. Numai în cazuri deosebit de grave acţionăm. În rest, reacţionăm. Însă nu-mi cereţi să fac declaraţii şi să mă antepronunţ“.

Şi societatea civilă cere Guvernului să nu emită această ordonanţă. Mai multe organizaţii neguvernamentale susţin, într-o scrisoare deschisă prezentată de EVENIMENTUL ZILEI, că această modalitate de lucru induce sentimentul că „unde e lege, e tocmeală“. „Vă solicităm ferm să renunţaţi la intenţia de a adopta această ordonanţă de urgenţă. Răul făcut democraţiei şi statului de drept pe termen lung este cu mult mai mare decât orice beneficiu temporar, adus unui partid politic aflat la un moment dat la guvernare“, se arată în document.

Situaţia, prezentată pe scurt de ADEVĂRUL, este următoarea: Guvernul, în prag de alegeri prezidenţiale, va suspenda legea traseismului pentru 10 zile, timp în care primarii sau alţi aleşi locali pot sări în orice barcă politică, după care, legea actuală, golită temporar de conţinut, reintră în vigoare. Concret, transferul de la un partid la altul se va face printr-o „declaraţie privind exprimarea de voinţă“, depusă la partidul politic din care aleşii îşi doresc să facă parte.

Prin aceste modificări, PSD speră să atingă două ţinte, susţine ROMÂNIA LIBERĂ. Pe de o parte, primarii din PNL sau PDL, ameninţaţi că nu vor avea acces la fonduri guvernamentale, vor fi atraşi către PSD sau către PLR, partide aflate la putere. Pe de altă parte, preşedinţii consiliilor judeţene din PSD vor putea trece la racolări, pentru a avea majorităţi în plan local.

CHESTIONARUL ZIARE.RO de astăzi vă propune să răspundeţi la următoarea întrebare: „Ce părere aveţi despre iniţiativa PSD privind traseimul politic al aleşilor locali?“. Aveţi la dispoziţie următoarele variante de răspuns: „Pozitivă. În momentul de faţă la nivel local funcţionează alianţe care nu au fost votate de cetăţeni“, „Negativă. PSD doreşte să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale, prin atragerea primarilor în barca puterii“ sau „Neutră. Este o iniţiativă care vizează doar o reglemtare a unei situaţii politice temporare“.


Comentarii

cugetator Un individ slab, lipsit de consistenta,...se invarte in jurul cozii fara rost. Vai de Romania cu asa conducatori, Ponta , Dragnea, Petrescu...si ceelalti cocalari din guvern.

29 august 2014 8:31

ROMAN din Canada CE DORITI ""NU ESTE BINE SI VA FI IN DEFAVOAREA D-voastra, NOI NU VOTAM

29 august 2014 6:27

ROMAN din Canada CE DORITI ""NU ESTE BINE SI VA FI IN DEFAVOAREA D-voastra, NOI NU VOTAM

29 august 2014 6:27

Dragneo, Dragneo, Vede-te-am pe nasalie cu lumanari la cap si vata in nas ! Si cu coliva deasupra si popa cantandu-ti vesnica ta pomenire ! Urmala-i pe Ptariciu cat de curand ! Ptiuh, bleah sursura ce esti !

28 august 2014 20:51

Turcu Cand i se verifica si lu asta averea? Asteptam DNA!

28 august 2014 18:03

Hai sictir cu pagina voastra de cacat care se refreshuieshte la 30 de secunde.

28 august 2014 16:52

unu asta seamana cu scutirea de taxa vamala pe 24 de ore.

28 august 2014 14:03

Lute De la un idiot imbracar la trei ace nu poti sa peretinzi zi gandire corecta ,buna si efienta.Pacat ca astfel de politruci sunt bagati inainte ,oare Ponta nu poate gandi si singur.

28 august 2014 13:54

gica,contra Te faci frate cu dracu pina treci puntea zice o veche invatatura mostenita de pe vremea fanariotilor .Fiecare o aplica in functie de propria coloana vertebrala

28 august 2014 9:51

Putem noi, societate civila tot cere altceva...ca tembelii astia dela putere ne ignora, asa precum respira...

28 august 2014 9:26

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.