PSD, cel mai mare partid din România post-decembristă, este azi, mai mult ca oricând, un producător de instabilitate și un finanțator de forță al manifestărilor acesteia.

Motorul are două curele principale de transmisie.

*Prin baroni, se acționează pe partea legislativă, economică și cea a justiției.

Începând cu nefasta epocă Năstase, acești aristocrați ai furtului organizat de bani publici au devenit o adevărată instituție, totul într-o țară în care instituțiile statului deveneau programatic tot mai fragile.

De ce anume pot fi în stare și cât de departe ar fi dispuși să meargă s-a văzut la modul străveziu odată cu primăvara lui 2012, când PSD, prin gheara numită USL, a preluat puterea.

A urmat un an plin, 2013, și traversăm un 2014 începând cu finele căruia, în funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale, am putea asista la zorii unei noi perioade sde gri intens.

*Pe de altă parte, se acționează prin rebelii de tip post-vadimist, precum proaspătul parlamentar demisionar Bogdan Diaconu.

Tânăr, cu discurs revanșard și un potențial magnetism la masele călite în prealabil la focul Antenei 3 și al RTV, acest politician fără CV, dar apărut de nicăieri, are acum posibilitatea de a hrăni cu steroizi frustrările unei mase, generoase numeric, de cetățeni care se simt înșelați de prestația politicienilor din ultimii 25 de ani.

Uneori discret, alteori plini de efervescență, asemenea indivizi acoperă în PSD linia gestionării relației cu minoritățile naționale, în special cea maghiară.

Totuși, să nu credeți cumva că odată cu tovarășul Diaconu au plecat toate clonele sale din cel mai mare partid, lăsând brusc vacante posturile diviziei care acționa de ani de zile în spatele frontului!

Revenind, însă, până acum rolul lor păruse a se rezuma la a capta electoratul rămas cumva nereprezentat la vârf după sublimarea PRM și PUNR.

Dar evoluțiile de ultimă oră, la originile cărora se află ambițiile expansioniste ale regimului de la Kremlin, au făcut ca o parte a sectorului însărcinat cu direcționarea „adecvată” a patriotismului rudimentar să iasă agresiv la lumină, rupându-se la nevoie de PSD pentru a fonda un nou partid.

Un partid care, prin însăși titulatura sa (Partidul România Unită), nemaipomenind și de liniile generale ale discursului liderului său, Bogdan Diaconu, aduce mai degrabă cu o filială a formațiunii patronate de Vladimir Putin la Moscova (Partidul Rusia Unită).

În context, interesant de semnalat nu este doar faptul că Diaconu a plecat pe 20 august din PSD pentru a resădi românismul în români, ci mai cu seamă că totul a fost învăluit într-o mare de liniște, grație “înțelegătorilor” săi foști colegi de partid aflat la guvernare.

Social-democrații nu s-au arătat deranjați nici de plecarea parlamentarului lor într-un an atât de încărcat electoral și nici de cuvintele care au precedat și apoi însoțit anunțul desprinderii.

În același timp, nici nu putem acuza PSD de crâncenă inconsecvență în raport cu acest mic Putin autohton, din moment ce formațiunea condusă de Victor Ponta și însuși candidatul la prezidențiale, premierul Victor Ponta, i-au tolerat respectivului toate, dar toate, ieșirile în decor.

Ieșiri pe care omul le-a avut de-a lungul timpului fie via Vocea Rusiei, fie prin comunicatele de presă de până acum, comunicate ce aveau aerul de a fi fost redactate la Școala de Extremism Avansat, cu sediul, eventual, la Moscova.

Dar un partid ca PSD, care nu a trecut nici măcar o clipă prin reforme interne care să-l compatibilizeze cu spectrul statului de drept, nici nu putea aduce alt soi de servicii României și partenerilor ei strategici.

Iar în actuala conjunctură regională nici că se putea o developare mai curată a acestor tare.

Prin urmare, triumfalismul celor care anunțau din toți plămânii, mai ales în preajma europarlamentarelor, că României multe i se pot reproșa, dar nu și păcatul existenței unor curente în curs de coagulare sub forme maligne, care pot varia de la Frontul Național francez, la Jobbik-ul unguresc, pierde substanțial în greutate.

Iar cât privește strict PSD, se poate observa un lucru: și ideile generale întreținute și finanțate prin diverse canale media direct de către baroni (un stat de drept mai strâmb, o justiție “mai atentă”, o economie mai centralizată și o transparență decizională mai opacă), dar și „renașterea” anunțată de Bogdan Diaconu și al său Partid România Unită sunt, toate, niște subteme cultivate sistematic de propaganda rusă, cu bătaie nu doar pe plan intern, ci și în restul Europei (de Est, Centrală și de Vest).

Dosarul ucrainean este doar proba eficienței cu care au fost și exploatate atunci când trenul istoriei a sosit în gară.

În esență, avem de-a face cu o narațiune scrijelită cu gloanțe adevărate de către falși rebeli.

Cine nu observă la timp indiciile lăsate în timpul acestui marș narativ sfârșește prin a se abona la calitatea de victimă sigură.

Și din aceste considerente, ca și din unele ce țin mai degrabă de o neșansă istorico-geografică, Ucraina a devenit în zilele noastre primul miel supus încercării supreme.

Totuși, dacă agenda post-sovietică a baronilor ucraineni ar fi rămas în timp util fără file și, concomitent, gestionarea relației cu cea mai mare minoritate a țării, în cazul respectiv cea rusă, nu ar fi fost lăsată în seama unor matrioshka locale, cu siguranță veștile care vin azi de la Kiev și Donețk ar fi fost mult mai benigne.

Integral pe România LiberăComentarii

ziarist super articolul,,e cel mai bun pana acum ce am citit pe aici,,puntezi realitatea ,,felicitari ,,cine a scris acest articol,,,,,

27 august 2014 18:36

ion esti cretin autorule ! de foame sa mori ca toti prostii !

27 august 2014 17:47

coco MA26@,,cand ai scris textul lu' matali,,precis esti un moldovean,,jigos si PSD-ist,,v-am zis ca sar ca arsi PSD-isti ,,,mai idiotilor , tampitilor ,lingai in cur da lu Ponta ,,,votatil pe mafiotul junior ,,ca ala senior Nastase a fost la bulau,,,,cea mai mare mafie e in PSD...

27 august 2014 11:57

Georgica . Romania Libera ?- libera pe naiba , acest autor traieste pe alta lume . Un articol mai infect , din toate punctele de vedere, nici c-am mai intalnit . Autorul respectiv , daca ar fi participat la testarea de la L.Romana a clasei a vIII -a , sigur ar fi fost dat afara din proba , chiar cu suturi - cum este posibil asa ceva ?. Si totusi nu-i de vina el ci cel care a aprobat publicarea acestei mizerii de articol ; mizerie din toate punctele de vedere - si gramatical si ca subiect

27 august 2014 11:34

florins Mai autor necunoscut de la 'Romania libera', mai are Adamescu bani sa va plateasca? Nu are conturile blocate? Bati campii de la Nastase la Ponta si, apoi, treci la Putin! Nu sufli o vorba de perioada lacustelor portocalii, in frunte cu demisul pe care il ai in suflet! Halal articol! Ucraina, despre care vorbesti ca 'a devenit în zilele noastre primul miel supus încercării supreme' , deci Ucraina si-a facut-o cu mana ei! Si cand ti-o faci cu mana ta..... A vrut revolutie portocalie, a vrut sa scape de rusi si a nimerit in bratele lungi si hraparete ale yankeilor! Acum sa vezi cum creste, se revarsa democratia si prosperitatea in Ucraina!

27 august 2014 11:18

Marc Va câștiga Ponta , vom avea pesedism total ca acum 10 ani pe vremea lui Don Tase, fostul naș al mafiei pesediste, vom avea din nou corupție fără corupți ca acum 10 ani și un nou naș-Don Vito și vom fi și mai bătuți de Dumnezeu!Vai de capul nostru!

27 august 2014 11:11

coco MA 26@,,eu am fost la scpala poate cand tu nu te ai nascut,,asa ca daca sti sa citisti citeste,,eu nu sunt aici la ora de limba romana sa dau extemporat ,,comentez,,la articolul sris de ziarist,,si ma rog,,,ce nu e scris bine,,,ca dupa 20 de ani de cand sunt in strainatate ,,nu mam mai documentat ce cacaturi au modificat ministri de la invatamant ,,si vad educatia copiilor vostri dupa 90 incoacea,,ce bine sunr invatati si ce corect srcriu gramatical,,asa ca esti un tampit ,,si idiot ca toti psd-isti

27 august 2014 9:38

wacs pt basisti Priviti-i fata de cretinozaur! Ce altceva v-ati fi asteptat sa debiteze o sluga bashinista? Cat mai pot si ei, saracii! Fie-va mila de ei! In curand le pleaca obiectul admiratiei la parnaie si raman fara obiectul muncii: fundul lu' base!

27 august 2014 9:13

MA 26 "coco Ha ha ha,,i-ai atacat tare pe PSD-isti uite cum sar ca arsi cu replici..mai ales idiotul si lingau in cur a lu ponta,,zis dumitrescu lngau ,,sa vii sa ma lingi si pe mine in cur,,futu-va in gura de PSD--mafioti si excroci,,,,iohannis presedinte" Cocuțule, dacă silabisești cât de cât, privește cu atenție la unele clădiri pe care scrie ȘCOALĂ. Intră și mai vezi cum e cu gramatica, fiule! Fiindcă, din punct de vedere gramatical, textul lu' matali e jalnic și compromițător pentru limba română...

27 august 2014 9:07

MA 26 Acest jurnalist pupincuristo-băsist, absolvent magna cum laude a grupei mici a grădiniței de jurnalistică, nu e la prima vomă cu pretenție de analistică, fapt profund impresionant pentru pustietatea de sub scăfârlia lui... E un mare succes pentru câcăcelul pretins mare ziarist. Felicitări!

27 august 2014 9:01

Uta Nu mai baietica cel mai mare pericol pentru Romania sunt ,javrele ,lingaii ,betivii si panaramele.Te regaseste printre ele sau ai astfel de cunostinte/Cu ele lupta.

27 august 2014 6:58

coco Ha ha ha,,i-ai atacat tare pe PSD-isti uite cum sar ca arsi cu replici..mai ales idiotul si lingau in cur a lu ponta,,zis dumitrescu lngau ,,sa vii sa ma lingi si pe mine in cur,,futu-va in gura de PSD--mafioti si excroci,,,,iohannis presedinte

26 august 2014 23:24

v Cind citesc RL, Excrementul zilei si vad la B1tv, m-au facut sa regret ca sint mari sanse sa ne "despartim" de Javra Ordinara. Ma gindesc cu "groaza" ce se va alege de tara noastra fara Javra Ordinara, PDL-eprele care s-au diseminat in alte partide. Ce va face tara fara Videanu, Berceanu si alti "politicieni" de "valoare", ca cei "apropiati" de Bleaga au reusit sa distruga PNL si ramin sa-si continue linia trasata de Javra Ordinara. Norocul nostru a ramas in Elena Udrea Conducatoarea PMP-itilor, care va continua pulitica Javrei Ordinare pe noi culmi ale civilizatiei si dezvoltarii tarii.

26 august 2014 21:54

în cauza proprie: vă rog imens să mă scuzati că nu v-am mai povestit de mult "cum a doborât Putin avionul" (m-am citat din memorie, n.m.), dar rezultatele partiale ale anchetei put (rău-rău de tot, cam tot ca si EURO-stârvurile de pe Majdan, n.m.) si astia ai nostri (din Washington D.C., n.m.) mi-au dat cu muckles-ul si mi-au ordonat sa las ciocul-mick si sa merg pe EURO-burtă! Cu respect, Putzulacke Românescu-Liberianu'

26 august 2014 21:20

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.