Protestul de duminică din Bucureşti a fost unul dintre cele mai violente din ultimul timp din România. Galeriile echipelor de fotbal din Bucureşti, de multe ori rivale, au fraternizat de data aceasta împotriva forţelor de ordine şi a puterii, oricare ar fi ea.

Protestul a debutat la Universitate, cu oameni nemulţumiţi de sistemul politic, de legea sănătăţii sau de condiţiile sociale ale românilor. Spre seară au apărut sute de tineri, mascaţi cu fulare.

Ora 20.00. Piaţa Universităţii - de-a lungul bulevardului, de-o parte şi de alta a carosabilului sunt răsfiraţi circa 800 de protestatari. În faţa lor, despărţiţi de gard, jandarmii. Unii dintre protestari par a fi in grupuri de 10-15 persoane. Un astfel de grup , din dreptul Hotelului Intercontinental, are si un dirijor care dă tonul la lozinci anti-Băsescu. Vizavi, în dreptul fântânii, un domn de 50 de ani, ne reproşează lipsa de implicare in proteste. "Sunt profesor de matematică şi sunt aici pentru că mă simt umilit" rosteşte profesorul, aruncând spre noi un damf de alcool. Tot în aburii alcoolului ne apostrofesează şi un turc de etnie kurdă. "Ce v-a trebuit Uniunea Europeană?! Aţi intrat în Uniunea Europeană şi preţurile la terenuri au scăzut de la 500 de euro la 60 de euro. Şi nici fabrica mea de pâine nu mai merge bine pentru că am mereu controale. Când România nu era în Uniune era mai bine, câştigam mai mult" ne reproşeaza agresiv kurdul. Probabil e supărat pentru că nu mai poate să facă evaziune.

Pe peluza din faţa Teatrului Naţional, câţiva revoluţionari. Nici măcar nu strigă lozinci. Sunt din cadrul Asociaţiei 21 decembrie 1989. Par a fi spectatori retraşi. Vizavi, pe lângă zidurile Universităţii, printre cei aproximativ 300 de persoane erau şi câţiva revoluţionari, vreo şase, de la federala lui Bebe Ivanovici. Ceva mai vocali - strigau lozinci antiprezidenţiale- însă erau separaţi de grupul de tineri ce purtau insemne ale Clubului de fotbal Dinamo.

Ora 20,30. Manifestanţii violenţi s-au regrupat în zona Cocor , Piaţa Unirii, hanul lui Manuc. Sunt vreo 200. I-au bombardat cu pietre pe jandarmi. Au smuls garduri de lemn şi le-au dat foc în mijlocul străzii, în apropierea gurii de metrou de la hanul lui Manuc. Jandarmii au răspuns cu gaze lacrimogene, iar cei prinşi (tineri violenţi, care s-au apropiat probabil din teribilism de dsipozitivele de jandarmi) au fost urcaţi în dube.


Ora 21,30. Cei mai active par a fi vreo trei grupuri de câte 8-10 tineri, pe care i-am văzut acţionând şi la Universitate. I-am revăzut la intrarea spre central vechi - zona Lipscani, unde au smuls garduri de la construcţii şi au făcut un fel de baricadă. O parte din ei au traversat spre biserica Sf Gheorghe, iar în spatele bisericii s-au alăturat altora şi au ţinut un taifas, după care s-au separat din nou în trei grupuri. O parte s-a intors în Lipscani, alt grup a plecat spre Universitate şi al treilea spre Piaţa Unirii. Am urmărit grupul care s-a dus înspre Lipscani. Acesta a dat tonul la violenţe.

Ora 22. Violenţele iau amploare din nou în dreptul magazinelor Unirea şi Cocor. Sunt smulse indicaotarele rutiere, sunt smulse gardurile, sunt incendiate magazine şi maşini. Majoritatea celor implicaţi spun că jandarmii sunt cei care provoacă, deşi aceştia din urmă ripostează destul de târziu dar foarte eficient: cu gaze lacrimogene din abundenţă şi cu cordoane care înaintează destul de repede.

Ora 23. Protestatrii sunt împinşi către parcul Tineretului. Jandarmii care au mers de la Unirii spre Tineretului au tras focuri de avertisment cu puşti de tipul celor de vânătoare, pentru a-i împinge pe protestatari. Violenţele îşi pierd apoi din amploare. Spre miezul nopţii lucrurile se calmează. Câteva zeci de răniţi şi câteva bulevarde devastate rămân în urma protestatarilor. La Universitate câteva zeci de persoane protestau în continuare decent.

Integral pe România LiberăComentarii

Anca T Articol care incearca sa faca o MANIPULARE de care orice ziarist este jenat! daca asta au inteles cei doi ziaristi ca un turc?! un profesor beat?! si unii care aveau insemne?! dinamo sunteti dusi! Jicniti miile de oameni onesti care sunt pe strada la mitinguri de protest impotriva lui basescu si a guvernului boc! Va steptam aproape de noi la universitate poate de aproape VEDET!

16 ianuarie 2012 19:12

JANDARMII=HULIGANI INPOTRIVA PROTESTATARILOR Nu au fost galerii daca veneau intradevar toate galeriile de suporteri din Bucuresti jandarmii erau la pamant Nu au fost huligani singururi huligani au fost jandarmii care au inpartit bastoane in stanga si in dreapta in oameni nevinovati de frica multimi care veneau dinspre Uniri SPUNETI ADEVARUL DACA ZICETI CA ATI FOST ACOLO

16 ianuarie 2012 9:58

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.