Manifestările de amploare ce au avut loc în acest weekend în ţară şi în Ca­pitală au avut ca punct de plecare proiectul noii legi a sănătăţii şi forţarea demisiei dr. Raed Arafat din funcţia de subsecretar de stat în Mi­nisterul Sănătăţii pentru ca în final să se transforme într-un protest politic naţional în care s-a cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului Boc şi alegeri anticipate.
Iată cronologia evenimentelor:

● 21 decembrie – Cu o săptămână înaintea lansării proiectului noii legi a sănătăţii în dezbatere publică, preşedintele Traian Băsescu a atacat UDMR la radioul şi televiziunea pu­blică, acuzând-o că împiedică reformarea sănătăţii, aşa cum a blocat reforma administrativă a ţării. În plus, la TVR, şeful statului declară că "dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat".

● 28 decembrie 2011 – Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publi­că proiectul noii legi a sănătăţii. Pro­iec­­tul de lege a fost elaborat la Pala­tul Cotroceni de o comisie condusă de dr. Cristian Vlădescu şi asumat ulterior de PDL şi Guvernul Boc.

● 6 ianuarie 2012 – Doctorul Raed Arafat declară într-un interviu acordat hotnews.ro că noua lege a sănătăţii distruge sistemul de urgenţă. "Vor aparea «n» servicii de ambulanţă omologate care vor putea accesa fondurile bugetului de stat. Singura opţiune va fi să se ia bani de la sectorul public cu finanţări deja limitate şi să se dea sectorului privat. De unde să iei? De la Ambulanţă şi de la SMURD", a afirmat Raed Arafat. El a mai spus că în nici un caz nu s-a pus problema să fie împotriva apariţiei unui sistem privat şi dădea primul semn că va demisiona din ministerul Sănătăţii: "Dacă legea va fi asumată în forma actuală, eu cred că plecarea mea este normală pentru că nu mai am scopul de muncă la nivelul ministerului".

● 8 ianuarie 2012 – Cum se vehiculează că noua lege a sănătăţii va fi promovată prin asumarea răspunderii Guvernului, fără dezbatere parlamentară, USL solicită public PDL şi coaliţiei guvernamentale să renunţe la acest demers, ameninţând cu contestarea legii la Curtea Constituţională şi chiar cu depunerea unei moţiuni de cenzură.

● 9 ianuarie 2012 – Preşedintele Traian Băsescu intervine telefonic la Realitatea TV, unde era invitat Raed Arafat, şi îi spune subsecretarului de stat că "acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat în dezbatere publică, cea mai corectă abordare este să se prezinte la mi­nistru cu observaţiile dânsului şi nu să creeze o psihoză publică, că acest guvern – ticălos, de altfel, nu, domnu’ Arafat – vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea la nişte golani privaţi – nu?, punem în ghilimele. Dacă ăsta-i mesajul, greşiţi, domnule doctor, şi este mincinos şi incorect". Şeful statului a mai spus că "Raed Arafat are nişte puncte de vedere – nu vreau să spun urât, rău – stângiste, că numai statul trebuie să fie în sistemul de urgenţă". El îi dă de înţeles lui Raed Arafat că dacă se opune proiectului de lege, ar trebui să plece din minister. "Dacă nu găseşte înţelegere, poate şi are alt punct de vedere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul, ori se­cre­tarul de stat. Cine credeţi că plea­că? Ghici, ghicitoarea mea", a co­mentat ironic şeful statului. În replică, Raed Arafat anunţă că se va gândi până marţi, 10 ianuarie, dacă rămâne să se lupte din sistem sau în afara lui.

● 10 ianuarie 2012 – Raed Arafat demisionează din funcţia de subse­cretar de stat în Ministerul Sănătăţii. El declară că ieşind din Ministerul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice. Înainte ca Raed Arafat să-şi face pu­blică demisia, deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru are o întâlnire la Cotro­ceni cu preşedintele Băsescu. Ulte­rior, Ciuhodaru este numit consilier onorific al ministrului Sănătăţii. Premierul Boc primeşte şi semnează demisia lui Raed Arafat.

● 11 ianuarie 2012 – Deputatul UNPR doctorul Tudor Ciuhodaru a venit la Guvern şi i-a prezentat premierului Emil Boc pe medicii Andrei Georgescu şi Vasile Cepoi ca făcând parte din echipa care va lucra la legea privind sănătatea şi serviciile de urgenţă. Pentru instalarea lui Cepoi, Guvernul a suplimentat numărul posturilor de secretar de stat în Mi­nisterul Sănătăţii, de la două la trei. Premierul Emil Boc a semnat deci­ziile de numire a medicului Vasile Cepoi în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, precum şi a lui Andrei Georgescu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în funcţia de subsecretar de stat la Mi­nisterul Sănătăţii, în locul lui Raed Arafat.
La Cotroceni, preşedintele Băsescu face o declaraţie de presă în care promovează proiectul legii sănătăţii şi spune că SMURD nu a fost creat de un om, ci de stat şi ţine să facă diferenţa între cele două SMURD-uri: unu al statului, şi altul privat, "adică o fundaţie”, înfiinţată de Raed Arafat.
În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca are loc primul mitig de susţinere a lui Raed Arafat, unde participă câteva zeci de persoane.

● 12 ianuarie – Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru a fost eliberat din funcţia de consilier onorific la Mi­nisterul Sănătăţii pe probleme de urgenţă, la doar două zile de la numire. Surse politice citate de Mediafax afirmă că Ciuhodaru a fost demis deoarece "s-a lăudat" că el a fost cel care i-a prezentat pe Cepoi şi Georgescu preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc pentru a fi numiţi la Ministerul Sănătăţii, ceea ce i-a nemulţumit profund pe ministrul Ladislau Ritli, pe lideri ai UDMR, dar şi factori din zona guvernamentală şi chiar medicală. În aceeaşi zi, seara, la Târgu-Mureş, peste 400 de persoane s-au adunat în centrul municipiului Târgu-Mureş, pentru a-l susţine pe Raed Arafat, acţiunea fiind iniţiată pe reţeaua de socializare Facebook. Oamenii au aprins lumânări şi au avut pancarte pe care scria "Solidari cu SMURD", "Respect pentru SMURD", "Fatal error 404: Democracy not found", "Noi pentru SMURD, SMURD pentru noi", "Raed Arafat, suntem alături de tine", "Respect pentru Raed Arafat, greaţă faţă de Băsescu", "Nu ne luaţi dreptul la viaţă", "Raed Arafat – un model de urmat, Băsescu – un model de.... Unul construieşte de 20 de ani, celălalt dărâmă de circa opt ani". Ulterior, oamenii au pornit într-un marş spre sediul SMURD, blocând circulaţia, iar manifestanţilor li s-au alăturat alte câteva sute de persoane, astfel că numărul acestora a ajuns la aproximativ 2.000.

Vineri, 13 ianuarie
Într-o declaraţie de presă la Cotro­ceni, preşedintele Traian Băsescu îi cere public premierului retra­gerea proiectului legii sănătăţii. "Aş mai face două observaţii. Una e legată de faptul că nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia. Sau foarte puţini o vor, pro­babil medicii tineri sau medicii la mijloc de carieră. Deci spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenţă nu vrea schimbarea sistemului medical. Bineînţeles, înţeleg prin toate semnalele pu­blice că şi o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemului de sănătate", a spus Traian Băsescu. El a mai spus că "în actualul sistem de sănătate corupţia funcţio­nea­ză din plin", menţionând că românii nu sunt egali din punct de vedere al şanselor de a ajunge la doctori buni. Băsescu a arătat în acest moment: "privaţii sau băieţii deştepţi se înfruptă mai bine ca oricând" din banii publici existenţi în sistemul de sănătate. Seara, în ciuda anunţului lui Băsescu, câteva sute de persoane au protestat în Piaţa Universităţii, scandând lozinci de susţinere a lui Raed Arafat, dar şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu, iar apoi au plecat în marş spre Cotroceni, unde au protestat până aproape de miezul nopţii. Ei au scandat "Jos Băsescu", cerând trecătorilor să li se alăture. În timpul acţiunii de protest nu au fost înregistrate incidente. Doar folkis­tul Doru Stănculescu a fost ridicat de jandarmi şi dus la Secţia 17 de poliţie după ce a încercat să forţeze intrarea la Palatul Cotro­ceni. Mitinguri similare celui din Capitală au avut loc la Timişoara, Braşov.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

insecticid Ati uitat sa spuneti ca s-au aliat tovarasii pentru salvarea lui Niculae, regele combinatelor. Nu e tovarasul felix principalul agitator? Si antenescu trece prin multime. Semnati pentru inlaturarea defectorului. Aduceti scursurile care isi raportau rudele inapoi la putere, sa mai GRIVCoveasca. Ca Petromul, bechtelul, bancile, rafinariile s-au dat de mult, de aproape 10 ani. Acum mai sunt banii de la FMI, ce pensii...

16 ianuarie 2012 18:18

Semnati pentru inlaturarea lui Basescu ! http://bit.ly/jos-basescu

16 ianuarie 2012 15:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.