Patru din totalul de aproximativ 100 de întrebări la care cetăţenii români vor trebui să răspundă în cadrul recensământului din 20 octombrie pot fi refuzate, fără niciun fel de penalizare din partea autorităţilor. Acestea fac parte din secţiunea dedicată "caracteristicilor etno-culturale", cu referire la etnia, limba maternă şi religia persoanei, cât şi date despre eventualele dizabilităţi pe care persoana intervievată le poate avea.

Întrebările sunt însoţite de atenţionarea "fiecare persoană este liberă să-şi exprime propria opţiune, fără niciun fel de constrângere", şi sunt formulate astfel:

Cărei etnii consideră persoana că îi aparţine?
Care este limba maternă a persoanei?
Cărei religii consideră persoana că îi aparţine?

"Principalul motiv pentru care întrebările ce fac referire la etnia, limba maternă, religia şi posibilele dizabilităţi ale persoanei sunt neimpuse se datorează practicilor europene din domeniu", declară pentru gândul Vladimir Alexandrescu, şeful biroului de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

El spune că Uniunea Europeană nu impune asumarea etniei, însă "există recomandări venite din această direcţie, ce subliniază necesitatea unei statistici actuale despre etnia persoanelor, mai ales în contextul în care una dintre ele - cea rromă -, a intrat în atenţia multor ţări din Europa".

Întrebat cum vor fi încurajaţi cetăţenii rromi să îşi declare adevărata etnie, Vladimir Alexandrescu spune că se bazeză pe "puterea de convingere a recenzorilor". "Avem recenzori, cât şi observatori de etnie rromă, aleşi pentru zone în care ponderea acestei populaţii este mai mare, şi care sperăm că vor avea o contribuţie concretă în convingerea lor în a-şi declara propria etnie", a precizat acesta.
Integral pe AdevărulComentarii

cretinoid cele patru intrebari care sunt defapt trei.

31 octombrie 2011 10:22

Ghe. Orban Cele trei inrebari la care poti sa refuzi sa raspunzi sunt de fapt printre cele mai importante... ele sunt suprimate fiindca ar arata de fapt care este etnia si religia celor care ne impun un astfel de recensamant si doresc sa cunoasca cu orice pret totul despre noi pentru a ne putea controla total. I tzarile anglo-saxone nici o intrebare nu este mai importanta decat cele care la noi sunt optionale !!!

26 octombrie 2011 20:05

GIGI este recensamant de persoane sau de proprietati? De ce trebuie sa-i primim in casa? In fata usii sau la poarta se pot da le fel de bine raspunsuri. Scrie undeva ca trebuie primiti in locuinte? Cei care sunt astazi in comisia de recensamant, maine sunt cei care vor vinde ponturi sau vor fi chiar ei faptasi de furturi si crime.

19 octombrie 2011 14:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.