Wi-Fi-ul gratuit e atât de comun în parcuri și localuri din lume încât să îți pui o reclamă la fereastră că oferi un hotspot pare ceva de domeniul trecutului. Dar locația acestui nou hotspot ar trebui să impresioneze chiar și persoanele cele mai circumspecti dintre noi. Pentru prima dată, oamenii de știință au demonstrat că este posibil să transmită un semnal de internet wireless la 382.000 km de Pământ, până pe Lună.

Demonstrația făcută de cercetătorii de la NASA și MIT presupune faptul că în viitor exploratorii care vor merge pe lună ar putea teoretic da check-in pe Lună și posta "selfies" cu o viteză mai mare decât cea cu care ai putea să o faci tu de pe reţeaua ta de acasă.

Pentru a putea duce reţeaua pe Lună, cercetătorii au folosit patru telescoape din New Mexico pentru a trimite un semnal către un receiver montat pe un satelit care orbitează Luna. Fiecare telescop are aproximativ 15 cm în diametru şi funcţionează pe baza unui transmiţător cu laser care transmite informaţia prin vibraţii codate de lumină infraroşie.

Deoarece atmosfera noastră deformează semnalul în timp ce acesta călătoreşte spre Lună, cele patru telescoape transmit lumina prin coloane dierite de aer, fiecare dintre acestea având efecte de deformare diferite. Acest sistem creşte şansele ca cel puţin una dintre razele laser să interacţioneze cu receiver-ul şi să formeze o conexiune cu Luna.

Nici conexiunea în sine nu e rea, cercetătorii au reuşit să trimită informaţii de pe Pământ pe Lună cu 19,4 MB pe secundă şi au putut downloada informaţii de pe Lună cu 622 MB pe secundă, adică de 4000 de ori mai repede decât se transmite momentan informaţia prin radio-transmisii.

Întrebarea care rămâne e... care o fi parola?

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.