Insurgenţii islamişti au obţinut controlul total al celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak, în urma unei operaţiuni militare organizate care a forţat trupele guvernamentale să-şi predea armele şi să se retragă. Rezultatul ofensivei de marţi demonstrează vulnerabilităţile unui guvern care s-a arătat incapabil să reziste valului de islamişti radicali, la trei ani după retragerea completă a trupelor americane.

Patruzeci şi opt de persoane sunt sechestrate de insurgenţi islamişti în consulatul Turciei din oraşul irakian Mosul, printre ostatici figurând consulul turc şi copiii acestuia, anunţă un oficial turc, citat de AFP. Premierul irakian Nouri al-Maliki a declarat „stare de maximă pregătire”, şi a cerut parlamentului să instaureze legea marţială, după ce forţele guvernamentale au părăsit oraşul, la finalul mai multor zile de lupte crâncene. Mosul este al doilea oraş din ţară care a ajuns integral pe mâna rebelilor, după preluarea controlului, în ianuarie, asupra oraşului Fallujah, situat la vest de Bagdad. Potrivit unui ofiţer de rang înalt, gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a preluat controlul asupra Mosulului.

Capturarea unui important centru industrial şi petrolier şi a celui mai mare oraş din nordul Irakului este o achiziţie uriaşă pentru o grupare care opera cu doar câteva luni în urmă în teritoriile deşertice ale ţării. SIIL , organizaţie afiliată în trecut la reţeaua al Qaeda, îşi propune să instaureze un stat islamic fundamentalist în Irak şi Siria; şi-a câştigat notorietatea după mai multe atacuri teroriste deosebit de agresive atât împotriva forţelor guvernamentale, cât şi a civililor nevinovaţi. În prezent, SIIL deţine controlul asupra Mosul, al doilea cel mai mare oraş irakian, Fallujah, al şaptelea cel mai mare oraş din ţară, dar şi alte regiuni şi oraşe din nordul şi vestul Irakului. La acestea se adaugă teritorii întinse din nordul Siriei, iar tendinţa grupării este de a se extinde

Integral în Adevărul

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.