Insurgenţii au preluat, marţi, controlul asupra oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, au anunţat oficialii, relatează AFP, conform Mediafax.

Mosul este al doilea oraş din ţară care a ajuns integral pe mâna rebelilor, după preluarea controlului, în ianuarie, asupra oraşului Fallujah, situat la vest de Bagdad. Potrivit unui ofiţer de rang înalt, gruprarea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a preluat controlul asupra Mosulului, o informaţie neconfirmată de surse oficiale.

Preluarea controlului acestui oraş sunnit de către persoane ostile puterii şiite, relevă situaţia haotică în domeniul securităţii în Irak, alimentată de profunde divergenţe politice, lupte pentru influenţă şi conflictul armat din Siria vecină.

Sute de bărbaţi înarmaţi au lansat în cursul nopţii un atac împotriva Mosul, un oraş considerat capitala nordului ţării, situat la circa 350 de kilometri de Bagdad şi au reuşit, în urma luptelor cu armata şi poliţia, să preia controlul sediului guvernatorului, al unor închisori şi televiziuni, înainte ca întreg oraşul să cadă în mâinile lor, au precizat ei.

Potrivit unui corespondent al AFP aflat la faţa locului, forţele de securitate şi-au abandonat vehiculele în timp ce mai multe posturi de poliţie au fost incendiate.

"Oraşul Mosul, capitala provinciei Ninive, nu se mai află sub controlul statului şi este de-acum în mâinile insurgenţilor", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Ministerului de Interne, care a cerut protecţia anonimatului.

Insurgenţii, care sunt de confesiune sunnită, au anunţat la megafon că au "venit să elibereze Mosulul şi că vor lupta numai împotriva celor care-i vor ataca", a adăugat el.

"Membri ai armatei şi poliţiei au renunţat la uniformă (...), iar posturile armatei şi poliţiei din acest oraş sunt acum goale. Persoanele înarmate au eliberat deţinuţi din închisori" din oraş, a mai spus acesta.

Potrivit unui corespondent AFP la faţa locului, forţele de secuitate au abandonat vehiculele, iar posturi de poliţie au fost incendiate.

"Oraşul a ieşit de sub controlul statului şi se află la mila persoanelor înarmate", a spus el.

Asalturi au fost lansate de către rebeli săptămâna trecută asupra oraşului Mosul, care a fost scena unor confruntări armate sângeroase în ultimele zile.

Rebeli din cadrul SIIL deţin controlul şi asupra unei părţi a oraşului Ramadi, aflat în apropiere de Fallujah, iar în pofida mai multor încercări armata nu a reuşit încă să reia controlul asupra localităţii.

SIIL, ajutat de triburi ostile Guvernului, se bucură în aceste regiuni de o anumită susţinere a mediilor sunnite, care se simt marginalizate de puterea dominată de către şiiţi.

Irakul este devastat de violenţe, în care au fost omorâte peste 4.600 de persoane de la începutul lui 2014, potrivit unui bilanţ întocmit de către AFP pe baza unor informaţii de la surse medicale şi în domeniul securităţii.

Integral pe România LiberăComentarii

@mare-i gradina Bun salar trebuie sa iei de la masoneria jidaneasca ...

10 iunie 2014 15:55

mare-i gradina Tovarasului propagandist de la ora 13:34: Doar intr-un atac cu arme chimice la Mosul au murit 5000 de persoane, din ordinul lui Saddam. Mintea prea mica te-a facuyt sa uiti mortii din razboiul cu Iranul, celelelate crime impotriva proriei populatii, ocuparea Kuweitului si crimele de acolo? Tunisia, Egiptul , Malaezia, Columbia nu au fost eliberate de americani, s-au eliberat singure. In Siria criminalii sunt sustinuti de rusi, americanii nu au intrat, mor de 30 de ori mai multi pe an ca in Irak. IN Ucraina au intrar rusii, ocupand Crimeea. Aceiasi soldati lasi ai unui conducator parsiv ucid oamenii si in estul Ucrainei, cu arme moderne care nu se cumpara la piata, dar fara insemne, ca nu sunt barbati.

10 iunie 2014 14:52

PRECIZARE: Irakul, "devastat de violenţe, în care au fost omorâte peste 4.600 de persoane de la începutul lui 2014" (adica cam tot atâtea câte i-s-au pus în carca lui Sadam Hussein, n.n.) este o tzara "eliberata" de americani (cam ca si Libia, Tunisia, Egiptul, Siria, Ucraina, Malaezia, Vietnamul, Afganistanul, Columbia si Nicaragua, n.n.). Cu respect, Redactia RL ("redactia"-poulii, n.n.)

10 iunie 2014 13:34

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.