Teatrul Naţional „I. L. Caragiale“ din Bucureşti aduce pe scenă două evenimente dedicate lui Mihai Eminescu, chiar în zilele în care se sărbătoreşte naşterea poetului.

Prima reprezentaţie cu „Dor de Eminescu", unul dintre cele mai interesante recitaluri dedicate lui Eminescu, susţinut de Ion Caramitru, va avea loc sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Atelier. Actorul îl va avea alături pe reputatul clarinetist Aurelian Octav Popa.

Începând cu această lună, recitalul va intra în repertoriul permanent al Teatrului Naţional. Sub titlul „Dor de Eminescu", cei doi artişti, care dialoghează într-o formulă scenică inedită, împletind cuvântul cu muzica, vor prezenta un spectacol alcătuit pe baza unor selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale poetului.

Succes internaţional

În vara anului 2011, recitalul „Dor de Eminescu" a fost prezentat cu succes în Statele Unite ale Americii şi în Canada (într-un turneu realizat sub egida ICR New York). Actorul Ion Caramitru a declarat pentru „Adevărul" că recitalul este o coproducţie cu UNITER (Uniunea Teatrală din România). „Am fost împreună cu Aurelian Octav Popa în America şi în Canada şi recent la München, cu ajutorul Institutului Cultural Român, care a vrut foarte mult să prezinte acest spectacol comunităţilor româneşti din diaspora. Şi în vara următoare vom merge în aceleaşi ţări, dar pe alte trasee şi probabil şi în Australia".

Caramitru crede că acest spectacol este cerut de public, deoarece pune în valoare cea mai frumoasă limbă română, care este cea a lui Eminescu, dar şi pentru că are în structură „ambiţia de a explora pe o anumită dimensiune opera poetică a lui Eminescu". Actorul a ales atent textele din manuscrisele eminesciene.

Eminescu, veşnicul student

„Ca orice geniu, nu poate fi cuprins pe de-a-ntregul şi atunci trebuie exploatat pe anumite direcţii. În ce mă priveşte, împătimirea asta vizavi de Eminescu pleacă încă din liceu, iar în perioada de facultate şi după, ca actor profesionist, m-a inteIntegral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.