Pentru fiecare tânăr care nu este angajat în câmpul muncii statul ratează în medie până la 589 de lei în fiecare lună, bani care ar putea fi acumulaţi din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurare medicală şi socială plătite de către salariaţi.


Astfel, Republica Moldova pierde anul până la 5,69 milioane de lei doar din impozitele ratate pe acest segment. Mai mult decât atât, pe lângă impozitele ratate, statul plăteşte tinerilor neangajaţi şi indemnizaţia de şomaj. Acestea sunt rezultatele studiului privind competitivitatea tinerilor pe piaţa muncii, prezentate de către Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM), la o conferinţă de presă la IPN.

Secretarul general al organizaţiei, Alex Petrov, a menţionat că una din cauzele pentru care tinerii nu-şi găsesc un loc de muncă este lipsa orientării profesionale a acestora sau orientarea profesională necorelată cu necesităţile reale ale pieţei muncii. Drept rezultat, şomajul în rândul tinerelor este în creştere. În ultimii ani, şomajul a cunoscut o rată fluctuantă, fiind afectaţi în principal tinerii din mediul rural.

Tânărul subliniază că la nivel de politici trebuie să existe mai multe soluţii pentru orientarea profesională a tinerilor. Una din soluţii ar fi includerea disciplinei „Orientare profesională” în şcoli. Prin acest mecanism, tinerilor li se va oferi un cadru mai larg de informare cu privire la oportunităţile de angajare şi salarizare pe care le pot avea după finalizarea studiilor.
Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.