Când sistemul imunitar consideră că ceva este foarte periculos pentru organism, ajunge să atace substanţa străină pentru a ne apăra. Aşa se declanşează alergiile. Însă, uneori, corpul uman reacţionează şi împotriva unor substanţe care nu reprezintă vreun pericol pentru sănătatea noastră, cum ar fi apa, o băutură rece sau chiar propriii hormoni.Există opt grupe de mâncare ce reprezintă peste 90% din reacţiile alergice ce afectează oamenii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA. Cele opt grupe sunt: laptele, ouăle, arahidele, nucile, peştele, crustaceele, soia şi grâul. Totuşi, unii oameni reacţionează la nişte alergeni destul de neobişnuiţi. „Live Science“ ne prezintă cinci dintre cele mai ciudate alergii.

1. Alergia la spermă

Deşi este posibil ca femeile să fie alergice la sperma partenerului, de asemenea este posibil ca bărbaţii să fie alergici la propria spermă.

Cercetătorii danezi au raportat două cazuri de sindrom al bolii postorgasmice. În ambele cazuri, bărbaţii au experimentat simptome alergice în jurul ochilor şi nasului, asemănătoare unor manifestări ale gripei, la doar câteva secunde, minute sau ore după un act sexual, masturbare sau ejaculare spontană. Teste la suprafaţa pielii au confirmat că erau, într-adevăr, alergici la propria spermă.

Alergia lor a fost tratată cu ajutorul terapiei de hiposensibilizare, în cadrul căreia o persoană este injectată cu o cantitate limitată de alergen, în cazul lor propria spermă, crescând gradual doza. Cercetătorii au raportat că starea bărbaţilor s-a îmbunătăţit la trei ani după tratament.

2. Alergie la carnea de vită

Alergiile la vită sunt destul de rar întâlnite, mai ales la adulţi. Însă, potrivit unui studiu de caz raportat în 2001 în Jurnalul american de Imunologie Clinică şi Alergologie Investigaţională, un bărbat fără istoric de alergii a suferit două reacţii la carnea de vită. Prima reacţie a avut loc imediat după ce a mâncat o friptură de vită, iar cea de-a doua după ce a mâncat un hamburger făcut din carne de vită. Un test de piele a arătat că era alergic la carne de vită, la cea de porc, la carnea de miel şi de iepure. În schimb, nu era alergic la pisici, la cai, la acarieni, soia sau lapte de vacă.
Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.