Felul în care este organizat locul de muncă exercită o influență evidentă asupra riscului de îmbolnăvire și al absenteismului. Studii precedente s-au ocupat de acest subiect și au identificat configurația 'open space' ca potențială sursă a unor probleme de sănătate ale salariaților, scris passionsante.be.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Stockholm a analizat datele referitoare la circa 2.000 de salariați (din diferite sectoare), care lucrează în șapte tipuri de birouri: izolat (o singură persoană), mic birou împărțit de două-trei persoane, mic birou open space (patru-nouă persoane), birou open space mijlociu (10-24 persoane), birou open space mare (peste 25 de persoane), birou flexibil (fără loc de muncă personalizat) și birou combinat (pentru lucrul în echipă, cu multe deplasări și interacțiuni).

Au fost analizate apoi în amănunt absențele din motive medicale. S-a constatat că lucrul în birou open space crește riscul de absență pentru boli de scurtă durată. Față de un birou izolat, riscul crește cu 80-90%. În ceea ce privește femeile, absențele de lungă durată sunt de două ori mai frecvente în birourile open space mari decât într-un birou izolat. Explicația constă, pe de o parte, în expunerea mai mare la germeni infecțioși, iar, pe de altă parte, în factorii de mediu (zgomot, stres, absența unui spațiu privat etc.), aceștia din urmă afectând într-un grad mai ridicat femeile.
Integral pe AgerpresComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.