Privatizarea combinatului Alumia, printre puţinele combinate din lume care avea contracte cu Agenţia Spaţială americană, a dus la vânzarea acestuia bucată cu bucată. Dintr-o industrie industrie prosperă, ce oferea mii de locuri de muncă, s-a ales praful. Au rămas doar ruinele de ceea ce odată reprezenta mândria oraşului.


În anul 1965 se deschideau porţile fabricii Alumina, prima platformă industrială din Oradea. În doar 15 ani a ajuns să producă peste 220.000 de tone de alumină, dar, odată cu căderea regimului comunist a căzut şi întreprinderea.

A fost preluată de concernul Ruskii Aluminii prin firma Cemtrade Oradea, care a încercat să o revigoreze, însă producţia s-a oprit pentru totdeauna.

Fabrica din Oradea care preluca bauxită pentru producerea aluminului era un colos indiustrial.

După 25 de ani de la revoluţie a rămas mai nimic s-a ales praful la fel şi de miile de locuri de muncă.

“Secretul din spatele unei asemenea întreprinderi era şi buna structură de vânzare făcută la vremea respectivă prin structurile de comerţ exterior ale României. Se adaugă povestea ei la lungul şir a rateurilor în ce priveşte privatizarea”, afirmă Dacian Palladi, consultant în afaceri.
Integral pe AdevărulComentarii

Rex Daciae La inceputul anilor 90 existau sabotaje la acest combinat, trupele de parasutisti erau trimise in misiune, apoi au fost desfiintate. Apoi a fost preluat de rusi care l-au terminat. Eu inteleg din aceste doua enunturi ca unii sabotau ca sa convinga autoritatile romane sa cedeze rusilor combinatul, apoi acestia si-au facut treaba. Nu ne trebuie razboi cu rusii ca au terminat in 20 de ani toata economia Romaniei.

29 aprilie 2014 10:26

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.