Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Sute de cetăţeni moldoveni au mărşăluit duminică, la Chişinău, pentru unirea dintre România şi Republica Moldova, relatează Agerpres.

Acţiunile au început dimineaţă cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, la care au participat demnitari şi personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului. Printre aceştia au fost deputatul Ion Hadârcă de la Chişinău, deputatul român Bogdan Diaconu şi gimnasta olimpică Maria Olaru, care a dat startul unui maraton dedicat Zilei Marii Uniri.

"Am venit să sărbătorim împreună un eveniment determinant în istoria României şi a românilor. Astăzi se organizează la Chişinău manifestaţii de amploare pentru celebrarea acestui eveniment", a declarat Bogdan Diaconu.

Ulterior, Consiliul Unirii, o platformă care întruneşte organizaţii şi partide pro-unioniste, a organizat o acţiune în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde participanţii au interpretat cântece patriotice, au dansat şi au purtat un tricolor de mari dimensiuni.

"Republica Moldova a parafat Acordul de asociere la UE, dar cea mai scurtă cale de integrare în Uniunea Europeană şi în NATO este unirea cu România", a declarat Vitalia Pavlicenco, unul din liderii Consiliului Unirii.

Platforma Acţiunea 2012 şi Consiliul Unirii au organizat şi acţiunea ,,ÎnCercUnirea Guvernului', în care participanţii au creat un lanţ uman sub forma unei uriaşe hore în jurul sediului Guvernului de la Chişinău. Cu drapele tricolore şi banere cu mesaje unioniste, aceştia au scandat lozinci în care au cerut unirea celor două state precum 'Basarabia, pământ românesc', 'Jos hotarul de la Prut', 'Unire'. Manifestanţii, în jur de 2.000, au trecut şi pe la Ambasada României la Chişinău, unde au intonat imnul 'Deşteaptă-te române'. Ulterior, au mers în coloană la sediul guvernului şi au creat un lanţ viu. Prin această acţiune, organizatorii şi-au dorit să descrie modalitatea prin care Republica Moldova se va uni cu România.

De asemenea, tineretul Liberal organizează în scuarul Teatrului de Operă şi Balet o acţiune dedicată sărbătorii tuturor românilor.

Duminică, la Chişinău, se dă şi startul sărbătorilor de iarnă, iar primăria va inaugura Pomul de Crăciun şi vor fi aprinse luminele de sărbători.

Pe parcursul săptămânii care se încheie, Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' la Chişinău şi Ambasada României au organizat mai multe acţiuni culturale dedicate Zilei Naţionale a României, iar sâmbătă, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a organizat un concert la Palatul Naţional din Chişinău, cu participarea formaţiilor 'Gândul Mâţei' din Republica Moldova şi 'Direcţia 5' din România.

Integral pe România LiberăComentarii

Up date: Reprezentanţa UE la Chisinau a participat si ea la eveniment, functionarii ei primind sarcina de a scoate fundul pe geamul institutiei si de a trage o serie (rapida) de EURO-bashini, ca expresie a solidaritatii UE cu vasalul sau (România, ale carei demersuri unioniste contravin FLAGRANT politicii UE de "devide & impera"). Cu respect, Redactia

2 decembrie 2013 7:53

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.