Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cea mai importantă sărbătoare cinematografică din România, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, eveniment ce a devenit un autentic brand cultural de ţară, şi-a deschis oficial în acest weekend cea de-a 12-a ediţie, în prezenţa a peste 1.600 de spectatori dispuşi să înfrunte vremea capricioasă pentru o comedie savuroasă regizată de inconfundabilul Pedro Almodóvar: „Amanţii pasageri“.

Au deschis oficial ediţia de anul acesta Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, primarul oraşului Cluj-Napoca - Emil Boc, şi Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. „Mă bucur că am reuşit să învingem din nou ploaia şi că sunt atâţia spectatori aici. Anul acesta avem o ediţie plină, cu 190 de filme din 53 de ţări şi câteva sute de invitaţi”, a prefaţat Tudor Giurgiu gala de deschidere.

Pe covorul roşu al galei s-au aflat câţiva dintre invitaţii de marcă ai festivalului: Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie şi vicepreşedinte în consiliul Academiei Europene de Film, directorul de imagine Ed Lachman, regizorii câtorva dintre filmele incluse în selecţie - Pablo Berger („Blancanieves”), David Lambert („Hors les Murs”), Denis Côté („Vic et Flo ont vu un ours”) - sau Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca (New York) şi membru al juriului competiţiei.

Cristi Puiu, regizorul spoturilor TIFF

La gală a fost difuzat, în premieră, primul spot cu Luminiţa Gheorghiu dintre cele 10 create special de regizorul Cristi Puiu – autorul campaniei de imagine TIFF 2013 - pentru proiecţiile din Piaţa Unirii. „Este o campanie mai neobişnuită, pentru că e o ediţie aventuroasă. Anul ăsta nu mai facem glumiţe, poate şi pentru că este un an de criză, când ne confruntăm cu o tăiere de buget destul de serioasă”, a spus directorul artistic Mihai Chirilov, subliniind faptul că „anul acesta, vedetele TIFF sunt filmele”. Una dintre marile recomandări ale directorului artistic a fost lansarea setului de DVD-uri cu integrala creaţiei lui Lucian Pintilie, vineri, 7 iunie: „Este cadoul pe care TIFF îl face celui mai important cineast român”.

Un preview a subliniat câteva dintre highlight-urile programului Weekend la Castel, destinat familiilor, în primul weekend de TIFF, pe 1 şi 2 iunie, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din apropiere de Cluj: Castelul Banffy de la Bonţida. Un moment special le-a fost dedicat şi trupelor pe care TIFF le aduce în premieră la Cluj: explozivii The Tiger Lillies, ucrainenii de la DakhaBrakha, care vor acompania live capodopera „Earth”, de Alexander Dvzhenko, sau formaţia austriacă Sofa Surfers.

Cei peste 1.600 de spectatori ai galei au fost îndemnaţi să răspundă la întrebarea „Ce culoare are Clujul?”, în avanpremiera unui nou festival care va anima oraşul începând din această vară - Colours of Cluj (1-4 august 2013), care va include dans, muzică, teatru, lansări şi alte evenimente culturale. Răspunsul publicului din Piaţa Unirii a fost: roşu.

Înaintea proiecţiei, un making of a surprins momentele de neuitat de la ediţia precedentă a TIFF, iar cei curioşi să afle ce s-a întâmplat la prima ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină” de la Biertan – programat anul acesta între 14 şi 18 august - au avut parte de un filmuleţ amuzant.

In memoriam Irina Petrescu

Un clip in memoriam Irina Petrescu a punctat câteva dintre momentele memorabile cu îndrăgita actriţă care s-a stins din viaţă, la 71 de ani, în luna martie a acestui an. Irina Petrescu a fost premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2007. A emoţionat audienţa şi mon­tajul numit Clujul respiră TIFF, cu prieteni şi invitaţi ai festivalului care vorbesc despre experienţa lor la TIFF. Printre ei, regretatul critic de film Alex. Leo Şerban, Catherine Deneuve, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Jaqueline Bisset, Wim Wenders, Vanessa Redgrave, Claudia Cardinale, Dieter Kosslick - directorul Festivalului de la Berlin, criticul Jay Weissberg de la „Variety”, producătoarea Ada Solomon, Cristian Mungiu, Alexandra Maria Lara.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.