Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Primele livrări de gaze naturale de la zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan vor ajunge pe piaţa europeană la sfârşitul lui 2017 sau în primul trimestru din 2018, a declarat duminică Rovnaq Abdullayev, preşedintele companiei petroliere Socar, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

„Proiectul vizând livrarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa este un proiect foarte mare, necesită mult timp şi multe fonduri”, a precizat Abdullayev.

Potrivit acestuia, cea de a doua fază de dezvoltare a proiectului Shah Deniz ar urma să coste 28-30 de miliarde de dolari, comparativ cu 25 miliarde de dolari cât erau estimările iniţiale.

Numai pentru anul viitor partenerii care dezvoltă zăcământul Shah Deniz au aprobat un plan ce prevede investiţii de şase miliarde de dolari pentru construcţia platformelor şi a infrastructurii necesare, a explicat preşedintele Socar.

Rezervele uriaşului zăcământ Shah Deniz sunt estimate la 1.200 miliarde metri cubi iar partenerii care dezvoltă acest proiect (BP, Statoil, Total, Lukoil şi Socar) vor să ajungă la o producţie de 16 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

O decizie finală de investiţie pentru cea de a doua fază de dezvoltare a proiectului Shah Deniz va fi luată la sfârşitul lui 2013.

Consorţiul Shah Deniz II negociază preluarea unei participaţii de 50% în proiectul Nabucco şi a semnat deja un acord de finanţare cu rivalul Nabucco, conducta Trans-Adriatic pipeline (TAP).

Una din cele două conducte va fi selectată drept ruta pentru transportul gazelor naturale din Azerbaidjan în Europa.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.