Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

NASA se pregăteşte să lanseze joi două sonde cu misiunea de a realiza o hartă completă a structurii interne a satelitului natural al Pământului, în scopul înţelegerii felului în care Luna, dar şi Pământul s-au format, transmite AFP.

"GRAIL - Gravity Recovery and Interior Laboratory - va descoperi secretele satelitului nostru natural şi ne va ajuta să înţelegem mai bine felul în care s-a format Luna, dar şi Pământul şi celelalte planete telurice din sistemul nostru solar", a explicat directorul ştiinţific al misiunii, Maria Zuber, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Cele două sonde GRAIL A şi B vor măsura cu precizie foarte mare gravitaţia selenară, identificând astfel felul în care este repartizată masa internă a satelitului, care este grosimea, densitatea şi compoziţia diferitelor straturi interne selenare. Sondele vor fi plasate pe o orbită joasă, cvasi-polară.

Atunci când vor survola zone ce exercită forţe gravitaţionale diferite, în contextul prezenţei spre exemplu al unui munte, al un crater etc, cele două sonde se vor apropia şi se vor distanţa uşor una de cealaltă pentru a obţine cât mai multe informaţii despre caracteristicile interne ale respectivei zone.

Acelaşi principiu care permite un nivel de precizie al măsurătorilor de 2 - 3 microni este utilizat şi pentru măsurarea gravitaţiei Pământului încă din 2002 cu ajutorul sondelor GRACE.

Sondele GRAIL A şi B vor fi lansate împreună cu ajutorul unei rachete Delta 2 de la baza aeriană de la Cape Canaveral, în Florida, la 8 septembrie. Fereastra de lansare se deschide la ora 12:37 GMT şi se închide la ora 13:16 GMT .

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.