Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pe 4 noiembrie se împlineşte un an de la învestirea Guvernului Orban. Chiar dacă nu a avut zile prea multe, fiind demis anul acesta în februarie, în aceeaşi formulă el a revenit în martie la Palatul Victoria, după votul Parlamentului. Situaţia economico-financiară a României de astăzi, după un an de guvernare PNL şi în plină pandemie de coronavirus, nu este una bună. Indicatorii economici de la sfârşitul lunii august, ultimii publicaţi de Ministerul Finanţelor, arată că ne îndreptăm spre o criză care seamănă din ce în ce mai mult cu cea care a devastat România în 2009-2010.

O comparaţie cu moştenirea lăsată de Guvernul Dăncilă în octombrie 2019, când a fost înlăturat, arată că deficitul bugetar s-a dublat, datoria publică a crescut accelerat, investiţiile străine s-au redus simţitor, iar deficitul comercial s-a adâncit. În acelaşi timp, traiul românilor a devenit tot mai scump şi mai nesigur, pe fondul creşterii şomajului. Această degradare vine însă şi în contextul măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului. O comparaţie cu Bulgaria, Ungaria, Cehia şi Polonia ne arată însă că, în aceste ţări, măsurile luate de autorităţi au fost mai eficiente, vecinii noştri răspunzând mai bine la provocările crizei.

Cabinetul Orban a preluat frâiele administrației centrale la un deficit bugetar de 2,8% din PIB, înregistrat pe primele 10 luni din 2019, dar până la sfârşitul anului acesta avea să ajungă la 4,64% din PIB. În ianuarie-august 2020, deficitul bugetar a fost de 5,18%, față de numai 2,07% din PIB în același interval al anului anterior. România nu a mai depășit pragul de 5% - pe durata unui an întreg - din 2011, când ne-am situat la 5,4% din PIB.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Muie antena 3 Numai cacati securistul turnator Voiculescu pot scrie asemenea minciuni si manipulari..

26 octombrie 2020 19:40

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.