Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Analiștii BCR consideră că România va scăpa la mustață de trimiterea la categoria ”junk”, adică nefrecventabilă, de către cele trei mari agenții de rating, Moody’, S&P și Fitch. Moody’s are în calendar o revizuire periodică a ratingului de ţară al României pentru vineri, 23 octombrie. În prezent România are ratingul Baa3 cu perspectivă negativă.

”Credem că ratingul va fi păstrat pe cea mai de jos treaptă recomandată investiţiilor iar Moody’s va nota din nou poziţia fiscală fragilă a României şi deficitul de cont curent mare. Ne aşteptam ca ratingul suveran să fie păstrat neschimbat la finalul acestui an de către cele trei mari agenţii de rating”, susțin oficialii BCR. După Moody’s urmează Fitch cu o revizuire periodică a ratingului suveran pe 30 octombrie şi S&P pe 4 decembrie. „Incertitudinele politice s-au intensificat în apropierea alegerilor locale din 27 septembrie şi ale celor parlamentare din 6 decembrie, ducând la episoade de vânzare de scurtă durată în cazul obligaţiunilor de stat în lei pe maturităţi mai lungi.

În ciuda contextului politic, cererea investitorilor pentru titlurile de stat a fost consistentă, în general, fiind influenţată de randamentele relativ ridicate ale titlurilor de stat româneşti. Investitorii par să împărtăşească opinia agenţiei de rating S&P conform căreia guvernul va face tot posibilul pentru a amâna majorarea pensiilor cu 40% după alegerile generale”, au arătat analiștii BCR Cercetare.

Deficitul de cont curent, indicatorul care arată cât de slăbită este economia României, a scăzut cu 18,5% în perioada ianuarie-august 2020, față de primele opt luni ale anului trecut, conform informațiilor prezentate de Banca Națională a României. Astfel contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,789 miliarde de euro, comparativ cu 7,099 miliarde euro în perioada ianuarie-august 2019, pe fondul pandemiei.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.