Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Scandal imens între PNL și USR, care se acuză reciproc de înțelegeri cu PSD, după votul din Parlament pentru Consiliul Legislativ. Liberalii îi acuză pe cei din USR că l-au votat pe Florin Iordache și amenință că după alegeri nu vor face o alianță cu un partid care „l-a susținut pe cel care a dat OUG 13”. De partea cealaltă, USR îi acuză pe liberali că sunt „mincinoși”.
Suspiciune de blat PSD-USR în numirea controversată a lui Florin Iordache, „groparul” Justiției, la șefia Consiliului Legislativ, anunță UNIVERSUL. Deşi votul a fost secret, cifrele arată că parlamentarii PSD au votat masiv cu George Dircă, candidatul USR pentru şefia unei direcţii din Consiliul Legislativ, în timp ce măcar o parte din senatorii şi deputaţii USR l-au votat pe Florin Iordache, nu pe Augustin Zegrean, aşa cum a fost înţelegerea cu PNL.

PNL a avut 40 de parlamentari în sală, USR a avut 21, UMDR – 5, minorităţile naţionale – 4 şi PMP – 2, susţin surse politice din zona de dreapta prezente în plen, citate de ADEVĂRUL. În total au fost exprimate 240 de voturi la alegerea preşedintelui Consiliului Legisaltiv. Prin urmare, pe partea stângă, PSD, ALDE şi ProRomânia au avut 168 de senatori şi deputaţi la votul pentru Consiliul Legislativ. Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, deci cu 17 mai mult decât ar fi strâns PSD-ALDE şi ProRomânia la un loc.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat, în direct la DIGI24, că urmează „o discuție serioasă” în partid pentru a vedea dacă PNL mai face o alianță cu USR după alegerile parlamentare. „Va fi o discuție serioasă în PNL despre o posibilă alianță cu un partid politic care l-a susținut pe cel care a dat OUG 13 să ajungă în fruntea Consiliului Legislativ”, a declarat Roman.

În replică, deputatul USR, Ionuț Moșteanu a spus că liberalii „sunt niște mincinoși” care au intrat în campanie electorală. „Le e frică de noi și acum și-au dat arama pe față. Hoții strigă hoții. Am fost 21 de colegi și am votat Zegrean. PNL-iștilor le e frică de noi, vine o campanie, sunt speriați și recurg la aceste trucuri USL-iste”, a declarat Moșteanu, citat de AGERPRES.

Disputa dintre PNL și USR este alimentată de social democrați, care spun că Florin Iordache are prieteni în ambele partide și că nu ar fi obținut atâtea voturi, fără susținerea lor. „Atât PNL cât și USR i-au asigurat voturi domnului Iordache”, a declarat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, citat de JURNALUL NAȚIONAL.

Marți, Parlamentul l-a numit pe Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ cu 185 de voturi și pe senatorul USR, George Dircă, președinte al secției pentru evidența legislației cu 174 de voturi. Surse din PSD au declarat pentru DIGI24 că a existat o înțelegere cu USR pentru suținerea senatorului George Dircă la șefia secției din Consiliul Legislativ. În schimbul voturilor date de PSD candidatului USR, parlamentarii lui Dan Barna ar fi trebuit să nu voteze candidatul propus de PNL, pe Augustin Zegrean.

După ce s-au acuzat reciproc complicitat la numirea deputatului Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ, USR şi PNL anunţă că atacă, separat, la Curtea Constituţională hotărârea de numire, pentru că nu a întrunit numărul de voturi cerut de lege, anunță ANTENA3. Pentru numirea în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este nevoie de o majoritate absolută, adică de votul a cel puţin 50% plus 1 din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, nu doar de votul majorităţii parlamentarilor prezenţi. Florin Iordache a fost votat de 185 de parlamentari, în vreme ce majoritatea absolută este de 233 de parlamentari.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Legislativ, a declarat miercuri că votul prin care contracandidatul său Florin Iordache a fost ales în această funcție nu este valabil. ”Legea prevede că președintele Consiliului Legislativ și șefii de secții se aleg cu majoritatea senatorilor și deputaților. Iordache a fost ales cu jumătatea celor prezenți”, a explicat, citat de G4MEDIA, Augustin Zegrean

Ana Birchall, fost ministru al Justiției, spune că cei care minimizează importanța avizelor date de Consiliul Legislativ greșesc, iar Florin Iordache, noul șef al instituției, ”poate pune în dificultate sau chiar poate bloca activitatea oricărui guvern și Parlament”, anunță HOTNEWS. ”Nu, nu este o glumă proastă ci este tristul adevăr! Da, ați citit bine! Din funcția de președinte al Consiliului Legislativ, Iordache poate pune în dificultate și chiar bloca activitatea oricărui guvern! Cum poate face acest lucru?

Simplu: aplicând prevederile art. 79 din Constituție și ale art. 4 din legea nr.73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care prevede că "Proiectele de ordonanțe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului NUMAI cu avizul Consiliului Legislativ, în termenele stabilite în art. 3 din lege: de 10 zile, 2 zile, respectiv de 24 de ore"!”, scrie Birchall pe Facebook.

”Mai mult, dacă cuiva îi trece prin cap să adopte în Guvern un act normativ FĂRĂ avizul Consilului Legislativ, ar fi bine să se gândească de 2 ori pentru simplul motiv că actul respectiv poate fi declarat neconstituțional în baza deciziilor CCR!”, adaugă aceasta.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia:  Sunteți de acord cu numirea lui Florin Iordache, autorul „ordonanței 13“, la conducerea Consiliului Legislativ?


Comentarii

Florin Iordache. L-am văzut cu toții în acțiune în funcția de ministru al Justiției, cu cât elan s-a repezit să-și slugărească șeful de partid în încercarea de a-l salva de pușcărie. Ministrul Justiției, avocatul infractorilor! Iordache, cu OUG 13, a scos în stradă zeci de mii de oameni, care au înghețat la proteste în iarna lui 2017 pentru a apăra Justiția, democrația și statul de drept. Iordache și-a desăvârșit totuși opera de distrugere metodică a Justiției, împreună cu alți parlamentari PSD, în Parlament, măcelărind legile Justiției, într-un cor de huiduieli din interior și din afara țării. Răul imens făcut României de către acest executant perfect al borfașilor din PSD nu poate fi uitat niciodată. D. Tapalaga.

23 octombrie 2020 1:09

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.