Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În primele 8 luni din acest an, statul a cheltuit cu 54,7 miliarde de lei mai mult decât a încasat, generând un deficit bugetar de 5,18% din Produsul Intern Brut (PIB). Aceste cifre reprezintă recorduri ale perioadei de după criza din 2009-2010 nu doar prin amploarea lor, ci și prin faptul că decalajul la 8 luni 2020 depășește suma decalajelor din cele 24 de luni ale întregului interval 2017-2018 (care fusese de 51,1 miliarde de lei).

Cum a reușit Cabinetul Orban această „performanță”? Pe de-o parte, veniturile bugetare au scăzut la toate capitolele importante, inclusiv la TVA și accize (chiar dacă în aceeași perioadă consumul populației a fost în creștere), iar pe de altă parte, cheltuielile bugetare s-au majorat agresiv, mai ales la acele capitole care sunt obligatorii. Cum se acoperă (finanțează) acest deficit record? Ei bine, cu un alt record: al îndatorării. Soldul creditului guvernamental a crescut, în primele 8 luni din 2020, cu 19,7 miliarde de lei (peste 4 miliarde de euro), avans care nu a mai fost atins decât după ce România se împrumutase de la FMI.

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor se laudă că „economia răspunde pozitiv” la provocările crizei coronavirus, evitând să explice, însă, de ce bugetul de stat - la rândul său - nu răspunde pozitiv la evoluția economiei.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.