Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Toate cele trei mari partide - PSD, PNL şi USR PLUS - şi-au revendicat victoria la alegerile locale. De fapt, au decupat doar bucata de adevăr convenabilă. PNL este câştigătorul politic, PSD e câştigătorul matematic, în timp ce USR PLUS e câştigătorul simbolic, afirmă ADEVĂRUL.

PNL a câştigat alegerile locale la vot politic - cu 34%, anunță GÂNDUL. În primul rând, e o victorie a premierului Ludovic Orban, care a dus partidul la cel mai bun scor din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm pe harta politică, liberalii au obţinut 17 Consilii Judeţene. În 2016, PNL a luat doar 8 judeţe, aşadar pare o victorie netă. Însă estimările făcute de liberali în campanie arătau că PNL va câştiga între 17 şi 23 de Consilii Judeţene.

PSD a ieşit pe locul doi, însă matematic rămâne cel mai mare partid al ţării raportat la numărul de aleşi locali. Social-democraţii au pierdut aproape 300 de primării faţă de 2016, însă în total numără 1.438 de edili, cu 200 peste liberali. PSD a câştigat şi cele mai multe Consilii Judeţene: 20. Însă cu 8 mai puţin faţă de alegerile din urmă cu patru ani, amintește ADEVĂRUL.

O comparație realizată de HOTNEWS arată că PNL şi-a dublat numărul de Consilii Judeţene. La nivel naţional, PSD a obţinut 30% din voturi, o creştere spectaculoasă după alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din 2019, când social-democraţii abia au trecut de 20%.

Alianţa USR PLUS a reuşit să spargă monopolul partidelor tradiţionale cu victorii importante în Bucureşti, Timişoara, Alba Iulia, Braşov şi Bacău, însă reuşitele sunt mai degrabă simbolice, tocmai pentru că sunt foarte puţine. Partidul condus de Dan Barna şi Dacian Cioloş a adunat doar 45 de primari în toată ţara și nu a reuşit să câştige niciun Consiliu Judeţean, amintește DIGI24.

La nivel naţional, USR PLUS strânge doar 13% din voturi, un rezultat cu mult sub scorul obţinut la alegerile europarlamentare din 2019, când Alianţa a depăşit 20%. Totuși, USR-PLUS devine partidul-vedetă al alegerilor locale din 27 septembrie 2020, lucru care, paradoxal, nu reprezintă un pericol pentru PSD, ci tocmai pentru aliații de la București, respectiv Partidul Național Liberal.

Surse politice, citate de JURNALUL NAȚIONAL, arată că, după ce timp de trei ani, de la tribuna Palatului Cotriceni, președintele Klaus Iohannis a construit un mesaj constant anti-PSD, principalul beneficiar al acestui mesaj este USR-PLUS. Scorul electoral obținut de această formațiune în alegerile de la București, dar și faptul că, în teritoriu, au fost date lupte grele între USR-PLUS și PNL, aceștia din urmă pierzând chiar și câteva orașe, arată modul în care se va pune problema viitoarei cooperări, după alegerile parlamentare din decembrie.

Scorurile realizate de formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș în fiecare  județ și în principalele orașe arată că va exista o presiune deosebit de mare exercitată asupra partidului condus de Ludovic Orban și sprijinit de Klaus Iohannis.Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.