Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România va intra în faliment. Va fi o nebunie fără precedent în istoria statelor moderne. Țara noastră va trebui să se împrumute nu numai pentru a plăti pensiile ci și pentru a acoperi costurile în creștere cu dobânzile la care se împrumută, avertizează un economist, citat de CAPITAL.

„Consecințele adoptării deciziei de majorare a pensiilor cu 40% în Parlament, ca urmare a propunerii PSD – Euro s-a întărit astăzi (ieri, n.r.) până la 4,87 lei/euro la ora 14.00”, a scris Iancu Guda pe Facebook. Potrivit acestuia, riscul de retrogradare a României a crescut și  dobânzile la care împrumută statul. „Dobânzile la care se împrumută statul au crescut și ele din cauza riscul de retrogradare a României.

Dacă se implementează această majorare, toate veniturile statului în 2021 se duc doar către acoperirea pensiilor și plata salariilor din sectorul public. O NEBUNIE fără precedent în istoria statelor moderne! România va trebui să se împrumute nu numai pentru a plăti pensiile ci și pentru a acoperi costurile în crestere cu dobânzile la care se împrumută. ROMÂNIA = FALIMENT! Acesta poate fi doar începutul, dacă legea nu este blocată la CCR. Cursul se va duce spre 5,5 lei / eur, inflația va depăși 10%“, a conchis economistul, citat și de JURNALUL NAȚIONAL.

La cursul oficial stabilit de BNR, Euro a crescut ieri la peste 4,86 lei şi a atins cea mai mare valoare din istorie în faţa leului, anuță ECONOMICA. Precedentul record a fost înregistrat pe 17 septembrie 2020. Analiştii financiar prognozează, în cadrul celui mai recent studiu CFA România, că euro va ajunge la 5 lei până la finele lunii martie 2021 şi că tendinţa de scădere a leului în raport cu euro va continua.

Cursul de schimb poate deraia profund și ireparabil, din cauza bătăliei cu puternic iz electoral pe teme de fond ale realităților economico-financiare ale țării, spune, într-un comunicat, MIhai Ionecu, președinte executiv al Asociatiei importatorilor și exportatorilor din România ANEIR, potrivit COTIDIANUL.

„Asistăm în aceste zile la o redutabilă bătălie cu puternic iz electoral pe teme de fond ale realităților economico-financiare ale țării. Poate pentru marea masă a „spectatorilor” și alegătorilor schimburile tăioase de argumente îi lasă nepăsători sau aprigi susținători ai uneia sau alteia din tabere, dar marii investitori din piețele de capital amușinează și acționează. Abia așteaptă ape tulburi în peisajele interne ale oricărei țări – și România nu este o țară de neglijat – pentru a specula răfuielile dintre preopinenți.

Ce se poate întâmpla? Cursul de schimb – atât de dificil de strunit prin intervențiile discrete, dar eficiente ale Bănicii Centrale – poate deraia profund și ireparabil. Ceea ce ar arunca în aer singura – și cea mai eficientă – ancoră a exportatorilor români: stabilitatea relativă a cursului de schimb. Este un SOS pe care suntem obligați să-l aducem în atenția decidenților politici, pentru a nu distruge viitorul acestei țări”, spune Mihai Ionescu.

Majorarea pensiilor cu 40% nu face decât să deschidă o perioadă de incertitudine și să arunce România într-o prăpastie bugetară din care riscă să iasă doar cu împrumuturi de la FMI sau de la alte instituții internaționale, atrag atenția economiștii consultați de EUROPA LIBERĂ.

Efectele majorării cu 40% a pensiilor în Parlament se vor resimți în lanț, subliniază Ionuț Dumitru: de la inflație, la presiune pe cursul valutar, la o creștere de taxe și impozite, care este „inevitabilă”, la o posibilă retrogradare din partea agențiilor de rating, ceea ce ar putea să facă și mai scumpe împrumuturile pentru România și i-ar îndepărta pe investitori.

Toate aceste reacții au venit ieri, în prima zi după ce Parlamentul a adoptat majorarea pensiilor cu 40%, deși Guvernul Orban a stabilit o indexare cu 14%. Și Banca Națională a României (BNR) a emis un document care prezintă situația economiei românești pentru anul 2021. Potrivit raportului BNR, citat de NAȚIONAL, prin această majorare deficitul bugetar va ajunge în 2021 la peste 11% din PIB, cu aproape șase procente mai mare decât acum.

„Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB.

Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social”, se precizează în raport.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.